BNR reduce dobânda-cheie. Posibile efecte

| 09 ian, 2014

După ce în 2013 BNR a redus constant dobânda de referinţă, atingându-se pragul record de 4%, începutul de an continuă seria veştilor bune. Astfel, Consiliul de Administraţie al BNR a decis reducerea ratei dobânzii de politică monetară de la 4% la 3,75% pe an, un nou minim istoric.

"CA al BNR reiterează că utilizarea judicioasă a tuturor instrumentelor de care dispune banca centrală în condiţiile monitorizării atente a evoluţiilor interne şi ale mediului economic internaţional este de natură să asigure stabilitatea preţurilor pe termen mediu şi stabilitatea financiară", se precizează în comunicatul BNR.

Decizia BNR se traduce în efecte pozitive în piaţă fiindcă poate fi vectorul deblocării creditării în lei. Este cunoscut faptul că încrederea băncilor care activează în România în moneda naţională nu este dintre cele mai ridicate, iar semnalul pe care îl transmite Banca Centrală tinde să diminueze scepticismul sistemului bancar cu privire la creditarea în lei. Astfel se şi explică, de altfel, prudenţa băncilor în a opera scăderi mai consistente la creditele în lei, monedă considerată a fi imprevizibilă de către bancheri. În acest context, semnalul pe care îl dă BNR va duce în mod normal la creşterea încrederii în leu.

În termeni reali, măsura adoptată de BNR va genera efecte pozitive pe cel puţin două segmente. Pe de o parte, tinde să marcheze o dezmorţire a creditării pe zona întreprinderilor mici şi mijlocii, în condiţiile în care rigorile impuse de băncile comerciale pentru liniile de credit erau extrem de greu de îndeplinit, într-o perioadă în care toate statele UE încă resimt reculul recesiunii economice. Pe de altă parte, scăderea dobânzii de referinţă va consemna o flexibilizare în ceea ce priveşte creditele acordate populaţiei.

Totodată, tendinţa de scădere a dobânzii de referinţă denotă că decizia BNR a fost fundamentată pe evoluţiile macroeconomice din România. Vorbim despre o creştere economică sustenabilă, despre încrederea instituţiilor financiare internaţionale în România, despre interesul investiţional tot mai mare al companiilor străine în ţara noastră, despre balanţa comercială care a reintrat pe plus. Toate acestea sunt realităţi economice pe care se întemeiază şi demersul BNR de scădere a dobânzii de politică monetară.

Scăderea dobânzii de referinţă de către BNR trebuie corelată şi cu scăderea consistentă a inflaţiei, în jurul valorii de 2%, conform datelor încă parţiale. Cei doi indicatori se potenţează reciproc fiindcă o inflaţie scăzută înseamnă creşterea valorii banilor, deci şi a economiilor românilor şi înseamnă totodată un vector esenţial care încurajează investiţiile

Dacă evoluţiile economice favorabile se vor menţine în aceeaşi tendinţă, ele nu vin decât să încununeze eforturile Cabinetul Ponta. Politicile sunt corecte, România este o tară pe deplin stabilizată, iar efectele pozitive vor fi resimţite şi în nivelul de trai al românilor.

Tag-uri: BNR, dobânda-cheie
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ