CAB a respins recuzarea judecătorului din dosarul magistratului Veronica Cîrstoiu

| 15 ian, 2014

Curtea de Apel Bucureşti a respins, miercuri, recuzarea judecătorului care are pe rol dosarul privind-o pe Veronica Cîrstoiu, magistrat suspendat din funcţia de judecător al CAB, trimisă în judecată pentru mai multe fapte de corupţie.

Avocata lui Cîrstoiu a cerut miercuri recuzarea judecătorului cazului deoarece acesta s-ar fi antepronunţat şi este în imposibilitatea soluţionării cauzei. Apărătorii inculpaţilor arestaţi au cerut înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura de interzicere a părăsirii ţării, însă Dinel Staicu, cel care ar fi oferit mita Veronicăi Cîrstoiu, a spus că se află în arest pe bună dreptate, transmite Agerpres.

"Eu sunt vinovat pentru faptul că aceste persoane se află aici, în boxa acuzaţilor. Sunt de acord să rămân în arest, însă nu este drept pentru ceilalţi să fie menţinuţi în arest", a declarat miercuri Dinel Staicu.

Instanţa urmează să se pronunţe joi în cazul menţinerii arestării preventive a inculpaţilor şi a stabilit un nou termen pentru data de 27 ianuarie.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au trimis-o în judecată, în stare de arest preventiv, pe Veronica Cîrstoiu, judecător la Curtea de Apel Bucureşti - Secţia I penală (în prezent suspendată din funcţie), în sarcina căreia s-au reţinut mai multe infracţiuni de corupţie şi în legătură cu decizia în cazul omului de afaceri Dinel Staicu.

Cîrstoiu este acuzată de luare de mită, trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, instigare la spălare a banilor, comisă în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită, înşelăciune în formă continuată (65 acte materiale), două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (65 acte materiale).

Alături de judecătoare au mai fost trimişi în judecată, în arest preventiv, fiul acesteia, Florin Cergan, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, Dinel Staicu, consultant financiar, acuzat de dare de mită şi cumpărare a influenţei, Lucian Băgia, avocat în Baroul Sibiu, acuzat de trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, comisă în legătură directă cu infracţiunea de trafic de influenţă şi Carmen Ioana Popescu, economist, ce va fi judecată pentru complicitate la dare de mită şi cumpărare a influenţei, precum şi infracţiunea de participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, comisă în legătură directă cu infracţiunea de trafic de influenţă.

Alături de aceştia a mai fost trimis în judecată, în stare de libertate, fratele lui Dinel Staicu, Marian Staicu (arestat preventiv în altă cauză), acuzat de cumpărare a influenţei, complicitate la cumpărare a influenţei, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, comisă în forma participaţiei improprii şi în legătură directă cu infracţiunea de trafic de influenţă, precum şi complicitate la infracţiunea de dare de mită.

În aceeaşi cauză au mai fost trimişi în judecată Adriana Dascălu, acuzată de şase infracţiuni de trafic de influenţă, complicitate la luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (2 acte materiale) şi complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, Giorgel Zgăbei, avocat în Baroul Bucureşti, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă şi Marilena Cucianu, acuzat de complicitate la infracţiunea de înşelăciune în formă continuată (50 acte materiale), două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (50 acte materiale).

Potrivit anchetatorilor, în cursul lunii februarie 2012, Veronica Cîrstoiu, în calitate de judecător la Curtea de Apel Bucureşti - Secţia I penală, a primit, prin intermediul Adrianei Dascălu, aproximativ 630.000 euro de la Dinel Staicu, pentru a pronunţa, împreună cu ceilalţi doi membri ai completului de judecată, o soluţie de admitere a contestaţiei în anulare formulate de Staicu într-un dosar în care fusese condamnat la 7 ani închisoare.

Banii au fost primiţi prin medierea lui Marian Staicu şi a inculpatei Carmen Ioana Popescu.

Pe 22 februarie 2012, completul din care a făcut parte Veronica Cîrstoiu a pronunţat decizia prin care a fost înlăturată pedeapsa definitivă de 7 ani închisoare aplicată inculpatului Dinel Staicu în dosarul privind fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor.

'În scopul menţionat, anterior pronunţării deciziei, Adriana Dascălu a pretins de la Dinel Staicu suma de 2.500.000 euro, diminuată ulterior, succesiv, la 2.000.000 euro şi, respectiv, la 1.500.000 euro. Din banii pretinşi, Adriana Dascălu a primit 1.200.000 euro de la Marian Staicu, care s-a preocupat împreună cu inculpata Carmen Ioana Popescu de procurarea banilor', susţin procurorii.

Cu privire la inculpaţii Veronica Cîrstoiu şi Florin Cergan, procurorii au dispus aplicarea dispoziţiilor legale privitoare la confiscarea extinsă.

În acest sens, s-a avut în vedere că veniturile totale realizate de Veronica Cîrstoiu în perioada 2007-2013, au fost în sumă de 925.071 lei (reprezentând 717.353 lei - venituri salariale şi 207.718 lei - echivalentul a 47.500 euro - din vânzarea unui imobil) şi că valoarea bunurilor dobândite de inculpată, în aceeaşi perioadă de timp, a totalizat suma de 1.567.039,08 lei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ