Călin Mitică, patronul Transferoviar, trimis în judecată. DNA: A dat 400.000 lei mită pentru contracte cu CFR

| 07 aug, 14:45

Călin Mitică, patronul firmelor Transferoviar şi Remarul 16 Februarie, a fost trimis în judecată alături de alţi 11 inculpaţi, printre care şi directori de la CFR Călători. DNA îi acuză pe cei 12 că au dat şi primit mită pentru că firmele controlate de Călin Mitică să primească contracte de zeci de milioane de lei de la compania de stat CFR.

Procurorii DNA au scos la lumină un întreg hăţiş de firme şi interese, prin care Călin Mitică a reuşit să obţină profituri uriaşe de la stat, prin contracte câştigate de la CFR. Ajutat de oamenii săi, Mitică a dat mită şi a influenţat directori din CFR astfel încât să-i permită participarea la licitaţii pentru care nu îndeplinea condiţiile şi, mai mult, să le câştige.

Într-un singur caz, procurorii susţin că Mitică a dat peste 400.000 de lei mită unui director de la CFR Călători, pentru ca acesta din urmă să-l ajute să câştige un contract pentru reparaţii de locomotive în valoare de 220 de milioane de lei. În altă speţă, Mitică a determinat doi şefi de la căi ferate să îi dea înscrisuri pentru ca firma sa Remarul 16 Februarie să poată participa la o licitaţie, deşi nu era omologată pentru aşa ceva. Astfel, Remarul a câştigat un contract de 55 de milioane de lei.

Citeşte şi: Persoanele reţinute în dosarul de corpţie în care au fost percheziţii la CFR, arestate la domiciuliu

Vă prezentăm mai jos comunicatul DNA în dosarul lui Călin Mitică şi a celorlalţi 11 inculpaţi:

"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților: 

CĂLIN MITICĂ, om de afaceri care controlează acționariatul S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj Napoca și S.C. TRANSFEROVIAR S.A. Cluj Napoca, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- dare de mită, în formă continuată; 
- spălare de bani, în formă continuată; 
- instigare la abuz în serviciu, în formă continuată; 
- complicitate la dare de mită, în formă continuată; 
- complicitate la spălare de bani, în formă continuată și 
- complicitate la cumpărare de influență. 

BĂRBĂCUȚI DUMITRU, director general al S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE SA Cluj Napoca, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- dare de mită, în formă continuată; 
- spălare de bani, în formă continuată și 
- instigare la abuz în serviciu, în formă continuată. 

GAVRIȘ TEODOR ALEXANDRU, șef Serviciu Automotoare și, ulterior, director de tracțiune în cadrul S.N.T.F.C. CFR Călători S.A., la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- luare de mită, în formă continuată (două infracțiuni) și 
- complicitate la spălare de bani, în formă continuată. 

ȘTEFAN ADRIIAN, director de infrastructură al S.C. TRANSFEROVIAR GRUP S.A. Cluj Napoca, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- dare de mită, în formă continuată; 
- spălare de bani, în formă continuată și 
- cumpărare de influență. 

SECELEANU LAURENȚIU, director al Sucursalei Regionale de Căi Ferate SRCF Galați (C.R.E.I.R. Galați), din cadrul C.N.C.F. CFR S.A., la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- luare de mită, în formă continuată și 
- complicitate la spălare de bani, în formă continuată. 

și în stare de libertate, a inculpaților: 

S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj Napoca, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de: 
- dare de mită, în formă continuată; 
- spălare de bani, în formă continuată și 
- instigare la abuz în serviciu, în formă continuată. 

PANAITE MARIAN, inspector în cadrul Autorității Feroviare Române AFER, la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu. 

ARNĂUTU MIRCEA CRISTIAN, director al Oficiului Notificat Feroviar Român O.N.F.R., din cadrul Autorității Feroviare Române A.F.E.R., la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

DAE GELU, director general al Autorității Feroviare Române A.F.E.R., la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de favorizarea făptuitorului. 

ANDREI ȘTEFAN FLORIN, administrator al unei societăți comerciale, la data faptelor și SECELEANU LILIANA LUȚA, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la luare de mită, în formă continuată; 
- complicitate la dare de mită, în formă continuată și 
- complicitate la spălare de bani, în formă continuată. 

TRANDAFIRESCU SORIN ALEXANDRU, director general adjunct al Departamentului de proiecte cu finanțare nerambursabilă, din cadrul C.N.C.F. CFR S.A., la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

CITEŞTE ŞI: Realizatorul Rareș Bogdan, Realitatea TV, concedii de lux alături de Călin Mitică


În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 

În perioada 28 ianuarie 2013 – 16 iunie 2014, inculpatul Călin Mitică a dispus remiterea cu titlu de mită, în 12 tranșe succesive, a sumei totale de 414.392 lei, inculpatului Gavriș Teodor Alexandru, șef Serviciu Automotoare și ulterior, director de tracțiune în cadrul S.N.T.F.C. C.F.R. CĂLĂTORI S.A., pentru ca acesta din urmă să sprijine interesele de afaceri ale S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj Napoca, astfel încât să obțină contractele de servicii Revizie tip R 7 la Automotoarele Desiro „Săgeata Albastră”, în valoare maximă de 220.990.260 lei și Revizie tip R8 la automotoarele Desiro „Săgeata Albastră” (ambele contracte fiind atribuite de autoritatea contractantă S.N.T.F.C. C.F.R. Călători S.A.).
Remiterea sumelor de bani a fost efectuată indirect, într-o formă disimulată, prin decontarea de către S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. a unor facturi fictive, emise de S.C. TEVPAG PLAN S.R.L. București (societate comercială controlată de Gavriș Teodor Alexandru), în baza unor acte de recepție fictive și prin organizarea unui circuit de decontare bancară cu un titlu fictiv.
La actele materiale săvârșite de inculpatul Călin Mitică în perioada 25 aprilie 2014 – 16 iunie 2014, inculpatul Bărbăcuți Dumitru, director general al S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE SA Cluj Napoca, a participat în calitate de coautor.
Inculpații Călin Mitică și Bărbăcuți Dumitru au urmărit astfel să obțină sprijinul inculpatului Gavriș Teodor Alexandru, în ceea ce privește reviziile R7 și R8, atât în vederea atribuirii acestor servicii către S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A., cât și pentru derularea raporturilor contractuale (ulterior eventualei atribuiri) în condiții favorabile intereselor economice ale S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A.

În luna septembrie 2014, inculpații Călin Mitică și Bărbăcuți Dumitru, i-au determinat pe inculpații Arnăutu Mircea Cristian, director al Organismului Notificat Feroviar Român O.N.F.R. din cadrul A.F.E.R. și Panaite Marian, inspector în cadrul A.F.E.R., să își îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu, cauzând prin aceasta o vătămare a drepturilor și intereselor legitime ale persoanei vătămate S.N.T.F.C. C.F.R. CĂLĂTORI S.A.
În concret, inculpații Arnăutu Mircea Cristian și Panaite Marian au semnat acte oficiale prin care au omologat în condiții abuzive operatorul economic privat S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj Napoca, pentru ca această societate să poată participa la licitația privind „Servicii de reparații tip RR la locomotivele electrice 5100 KW, dotate cu ICOL”, valoarea lucrărilor licitate fiind de maxim 55.284.858,72 lei.
Omologarea a fost efectuată în condițiile în care S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. nu îndeplinea condițiile legale obligatorii pentru a obține omologarea în stadiul preliminar, condiție obligatorie în vederea participării la licitație a firmei respective.
Astfel, demersurile ilegale efectuate de către inculpații Arnăutu Mircea Cristian și Panaite Marian au condus în final, la câștigarea licitației respective de către operatorul economic privat S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A.

În perioada decembrie 2014 - ianuarie 2015, inculpatul Dae Gelu, în calitate de director general al Autorității Feroviare Române A.F.E.R., a exercitat presiuni asupra membrilor unei Comisii de analiză constituită la nivelul O.N.F.R. (prin amenințarea referitoare la pierderea funcțiilor de conducere deținute, respectiv cercetarea și sancționarea disciplinară) în scopul îngreunării cercetărilor în prezenta cauză penală, prin împiedicarea tragerii la răspundere penală a inculpatului Călin Mitică.
Astfel, inculpatul Dae Gelu i-a determinat pe membrii Comisiei să revizuiască raportul adoptat inițial și să întocmească Raportul revizuit din 19 decembrie 2014, prin care s-a decis, în mod vădit abuziv, menținerea certificatului de omologare obținut fraudulos de S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj Napoca.
Ulterior, A.F.E.R. a expediat la dosarul de urmărire penală o adresă oficială, semnată de către inculpatul Dae Gelu, în calitate de director general, în conținutul căreia au fost inserate, cu știință, aspecte de fapt mincinoase, cu scopul direct de a-l favoriza pe inculpatul Călin Mitică.

În luna decembrie 2012, inculpatul Ștefan Adriian, director de infrastructură al S.C. TRANSFEROVIAR GRUP S.A. Cluj Napoca, a promis și remis efectiv un folos material necuvenit inculpatului Trandafirescu Sorin Alexandru, director general adjunct al Departamentului de proiecte cu finanțare nerambursabilă din cadrul C.NC.F. CFR S.A., pentru ca acesta din urmă, în virtutea influenței avute în cadrul companiei naționale, să determine funcționari din subordine să îndeplinească acte contrare îndatoririlor lor de serviciu, în vederea avantajării intereselor economice ale S.C. TRANSFEROVIAR GRUP S.A.
Folosul material necuvenit primit de inculpatul Trandafirescu Sorin Alexandru, de la inculpatul Ștefan Adriian, cu complicitatea inculpatului Călin Mitică (care a aprobat cheltuirea sumei de bani), a constat într-un abonament conținând 10 călătorii dus – întors cu avionul, pe relația București – Iași, în valoare totală de 1.870 euro.

În perioada martie 2013 - martie 2014, inculpatul Ștefan Adriian, director de infrastructură al S.C. TRANSFEROVIAR GRUP S.A. Cluj Napoca, a dat cu titlu de mită, în mai multe rânduri, suma totală de 105.665 lei, inculpatului Seceleanu Laurențiu, director al Sucursalei Regionale de Căi Ferate Galați (denumită anterior C.R.E.I.R. Galați), din cadrul Companiei Naționale CFR SA, pentru ca acesta din urmă să sprijine interesele economice ale S.C. TRANSFEROVIAR GRUP S.A. Cluj Napoca.
Remiterea sumelor de bani a fost efectuată atât în numerar, cât și în modalități disimulate, prin decontarea de către SC TRANSFEROVIAR GRUP SA Cluj Napoca a unor facturi fictive emise de o societate comercială administrată de inculpatul Andrei Ștefan Florin sau prin angajarea fictivă în muncă a inculpatei Seceleanu Liliana Luța, soția directorului C.R.E.I.R. Galați.
Remiterea sumelor de bani date cu titlu de mită de către inculpatul Ștefan Adriian, a fost efectuată cu complicitatea inculpaților Călin Mitică, Seceleanu Liliana Luța și Andrei Ștefan Florin, după cum urmează:
- inculpatul Călin Mitică a aprobat remiterea celor 22 tranșe de mită și a justificat scoaterea unor sume de bani din patrimoniul S.C. TRANSFEROVIAR GRUP S.A. (remise inculpatului Seceleanu Laurențiu), prin justificarea fictivă a încasării unor dividende;
- la datele de 29 octombrie 2013 și 10 decembrie 2013, inculpatul Ștefan Adriian a remis inculpatului Seceleanu Laurențiu, direct sau prin intermediar, sumele de 20.000 lei și 25.000 lei, în scopul arătat anterior;
- în perioada martie 2013 - martie 2014, S.C. TRANSFEROVIAR GRUP S.A. Cluj Napoca a plătit inculpatei Seceleanu Liliana Luța (soția inculpatului Seceleanu Laurențiu) suma totală de 17.085 lei, fără ca inculpata să presteze vreo activitate reală în folosul pretinsului „angajator”;
- în cursul anului 2013, inculpatul Andrei Ștefan Florin a emis un număr de 9 facturi, în valoare totală de 43.580 lei, pentru prestarea unor servicii fictive, care au fost decontate prin circuit bancar de S.C. TRANSFEROVIAR GRUP S.A., destinatarul real al sumelor de bani fiind Seceleanu Laurențiu.

În perioada 09 decembrie 2013 – 02 iulie 2014, inculpatul Gavriș Teodor Alexandru a pretins și a primit în mod repetat, suma totală de 257.128,64 lei, de la reprezentanții unei societăți comerciale, pentru ca să îndeplinească / să nu îndeplinească, să urgenteze îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri, toate aceste demersuri vizând avantajarea intereselor de afaceri ale societății respective, care avea în derulare contracte atribuite de autoritatea contractantă S.N.T.F.C. C.F.R. CĂLĂTORI S.A.
Remiterea mitei efectuată de societatea respectivă a fost disimulată prin „subcontractarea” unor servicii de reparații în favoarea unei firme controlate de inculpatul Gavriș Teodor Alexandru.

Astfel, societatea comercială a decontat, prin circuit bancar, suma menționată anterior, deși firma controlată de inculpat nu a efectuat lucrările „subcontractate”. 

Procurorii anticorupție au dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor față de inculpații Călin Mitică, Mădărășan Kinga, Gavriș Teodor Alexandru, Ștefan Adriian și Mihuț Georgel, într-un dosar separat, pentru alte infracțiuni comise de aceștia.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile și sume de bani aparținând inculpaților menționați în cuprinsul comunicatului.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asiguratorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție."

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

7 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
07 aug, 16:03
Grig
Cautam colaboratori pentru promovarea de carti electronice pe piata mondiala! Nu necesita experienta ! Oferim gratuit instruire de la zero ! Comisioane atractive garantate de contractul legal incheiat cu editura.
Ai nevoie doar de un calculator conectat la internet ,dorinta de a invata ceva nou si de viitor si dorinta de a castiga bani !Se lucreaza in timpul liber! Pentru mai multe detalii trimite textul "Info" la adresa de e-mail: [email protected]
07 aug, 15:55
Grig
Cautam colaboratori pentru promovarea de carti electronice pe piata mondiala! Nu necesita experienta ! Oferim gratuit instruire de la zero ! Comisioane atractive garantate de contractul legal incheiat cu editura.
Ai nevoie doar de un calculator conectat la internet ,dorinta de a invata ceva nou si de viitor si dorinta de a castiga bani !Se lucreaza in timpul liber! Pentru mai multe detalii trimite textul "Info" la adresa de e-mail: [email protected]
07 aug, 15:50
Grig
Cautam colaboratori pentru promovarea de carti electronice pe piata mondiala! Nu necesita experienta ! Oferim gratuit instruire de la zero ! Comisioane atractive garantate de contractul legal incheiat cu editura.
Ai nevoie doar de un calculator conectat la internet ,dorinta de a invata ceva nou si de viitor si dorinta de a castiga bani !Se lucreaza in timpul liber! Pentru mai multe detalii trimite textul "Info" la adresa de e-mail: [email protected]
07 aug, 15:47
georgeta
munca la domiciliu
Oportunitate cu totul provocatoare!
Valorifica-ti timpul liber si castiga bani de acasa. Ai nevoie de calculator conectat la internet, timp liber, vointa si rabdare. Nu necesita experienta Veti pimi 12 cursuri prin email iar la sfarsitul acestor cursuri puteti continua sau va puteti retrage . Tot mai multi oameni s-au convins de seriozitatea oferita.
Pentru detalii mai multe, la adresa de email : [email protected]
07 aug, 15:47
Grig
Cautam colaboratori pentru promovarea de carti electronice pe piata mondiala! Nu necesita experienta ! Oferim gratuit instruire de la zero ! Comisioane atractive garantate de contractul legal incheiat cu editura.
Ai nevoie doar de un calculator conectat la internet ,dorinta de a invata ceva nou si de viitor si dorinta de a castiga bani !Se lucreaza in timpul liber! Pentru mai multe detalii trimite textul "Info" la adresa de e-mail: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ