Omul de afaceri George Didilă şi trei foşti şefi din CFR, trimişi în judecată de DNA

| 08 apr, 21:44

Omul de afaceri George Didilă a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat că a mituit trei şefi din CFR Călători pentru ca firmele sale să obţină comenzi de la companie pentru produse care nu erau necesare, aveau preţuri supraevaluate şi chiar nu erau certificate în domeniul siguranţei feroviare.

Alături de cei patru, au fost trimişi în judecată şi 11 foşti şefi de depouri CFR Călători, care au făcut comenzile pentru bunurile respective.

Procurorii DNA i-au trimis miercuri în judecată pe omul de afaceri George Didilă pentru de instigare la abuz în serviciu, dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu, alături de Teodor Gavriş, fost director de tracţiune la CFR Călători, pentru luare de mită şi abuz în serviciu, Gabriel Protopopu, fost director general adjunct şi ulterior consilier în cadrul Corpului de Control al Directoratului la CFR Călători, pentru luare de mită, trafic de influenţă, instigare la folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, instigare la abuz în serviciu, complicitate la dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu, şi Daniel Cosmineanu, fost şef al Biroului Aprovizionare din CFR Călători - Depoul Cluj, pentru folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, luare de mită şi abuz în serviciu.

Gavriş şi Protopopu sunt arestaţi, în timp ce Didilă şi Cosmineanu sunt în arest la domiciliu.

De asemnea, sunt trimişi în judecată în acest dosar, în stare de libertate, 11 foşti şefi de depouri din CFR Călători, respectiv: Cristian Stîngă, Virgil Secu, Răzvan Păuna, Cristian Jigoria, Călin Dărău, Florin Bozga, Stelian Stan, Gheorghe Miu, Eugen Ilie, Daniel Săicu şi Gabriel Ionaşcu, pentru abuz în serviciu.

Potrivit procurorilor, la începutul anului 2014, Gabriel Protopopu, în calitate de director general adjunct, a pretins de la George Didilă şi a acceptat de la acesta promisiunea unor foloase necuvenite - sume de bani ce reprezentau un procent de 15 - 20 la sută din valoarea totală (fără TVA) a comenzilor care urmau să fie primite de firmele oamului de afaceri din partea subunităţilor societăţii feroviare aflate în subordinea funcţionarului public. Produsele furnizate de omul de afaceri aveau preţuri cu mult supraevaluate.

În schimbul acestor sume de bani, Protopopu a promis că îl va determina pe Cosmineanu să efectueze demersurile necesare pentru atribuirea unor astfel de comenzi uneia dintre firmele lui Didilă, lucru care s-a şi întâmplat ulterior. Firma respectivă nu îndeplinea condiţiile necesare pentru comercializarea unor astfel de produse, conform reglementărilor în domeniu siguranţei feroviare.

În continuare, urmare a acestei instigări, Depoul Cluj a efectuat plata în avans a pieselor de locomotivă comandate, iar ulterior Cosmineanu a efectuat demersurile necesare pentru a fi modificate comenzile iniţiale de piese, întrucât o mare parte din aceste produse nu puteau fi recepţionate din cauza lipsei certificărilor cerute de lege. Mai mult, acesta a întocmit două comenzi pentru furnizarea unor scule, chiar dacă în mod evident preţurile acestor produse erau supraevaluate.

Ulterior primirii comenzilor şi efectuării în avans a plăţii produselor de către subunitatea feroviară, Protopopu a primit 10.000 de lei, iar Cosmineanu, 2.000 de lei, de la Didilă.

Şi Teodor Gavriş, după numirea în funcţia de director, l-a sprijinit pe Didilă să obţină în mod fraudulos sume de bani de la CFR Călători, care a achiziţionat bunuri supraevaluate de la omul de afaceri, cu încălcarea dispoziţiilor legale incidente referitoare la procedura de achiziţie.

Astfel, Didilă a stabilit cu Gavriş şi Protopopu ca frima sa S.C. Ecomet West S.R.L să livreze, în cursul anului 2014, prin achiziţie directă, scule, dispozitive şi verificatoare către depourile aflate în subordinea lui Gavriş, fiecare comandă urmând să aibă o valoare de până la 20.000 lei, fără T.V.A., iar ritmul de atribuire a comenzilor şi de livrare a produselor urma să fie o dată la două-trei luni în cazul fiecărui depou. Didilă s-a înţeles cu Gavriş să îi dea 15 la sută din valoarea totală (fără T.V.A.), a comenzilor ce urmau să fie primite din partea subunităţilor societăţii feroviare.

Apoi, Gavriş Teodor Alexandru i-a determinat pe Cristian Stîngă, Virgil Secu, Răzvan Păuna, Cristian Jigoria, Călin Dărău, Florin Bozga, Stelian Stan, Gheorghe Miu, Eugen Ilie, Daniel Săicu şi Gabriel Ionaşcu, în calitate de şefi de depouri, să comande produsele oferite de omul de afaceri şi să plătească preţurile mult supraevaluate cerute de acesta.

Şefii celor unsprezece depouri, deşi erau conştienţi de faptul că nevoile urgente ale subunităţilor erau altele, au acceptat să atribuie, direct şi cu prioritate, comenzi de furnizare scule societăţilor reprezentate de Didilă, ştiind că preţurile practicate erau supraevaluate.

Paguba totală produsă CFR Călători de către inculpaţi este în cuantum de 205.415 de lei (TVA inclus), din care 174.814 lei (TVA inclus) în relaţiile comerciale cu S.C. Ecomet West S.R.L. şi 30.600,68 lei (TVA inclus) în relaţiile comerciale cu S.C. Petroserv Conect S.R.L., ambele firme fiind reprezentate de George Didilă, mai spun procurorii.

În cauză, s-a pus sechestru asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor: Gavriş Teodor Alexandru, Protopopu Gabriel Telu, Cosmineanu Daniel Ninel, Dărău Călin-Ovidiu, Jigoria Cristian Aurel, Miu Gheorghe-Daniel, Păuna Răzvan Constantin, Săicu Daniel, Ilie Eugen, Secu Virgil, Stan Stelian şi Stîngă Cristian-Valeriu.

De asemenea, a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului asupra sumei de 61.000 de lei, ce aparţine lui George Didilă.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Titu Bojin, şi consilierul judeţean Marcel Mihoc, cercetaţi în acest dosar, vor fi urmăriţi penal într-un dosar distinct, după disjungerea cauzei.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor,  Titu Bojin este acuzat că l-a determinat pe directorul Administraţiei Bazinale a Apelor (ABA) Banat, Luci Ervin, apropiat al său, "să îşi exercite în mod defectuos atribuţiile de serviciu" astfel încât firma lui George Didilă, Ecomet West, să primească, în urma fraudării procedurilor de achiziţie publică, trei contracte pentru furnizarea de produse, instituţia publică înregistrând astfel un prejudiciu de 69.901 lei.

Tag-uri: CFR, DNA, george didila
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ