Răsturnare de situaţie în cazul procurorului Emilian Eva. Anunţul făcut de DNA

| 10 aug, 19:20

Direcția Națională Anticorupție susține că procurorul Emilian Eva, cu excepția dosarului în care a fost arestat preventiv, nu are și nu a avut calitate de învinuit, suspect sau inculpat în vreo altă cauză aflată în instrumentare DNA.

"Cu excepția dosarului penal mediatizat prin comunicatele din 1154/VIII/3 din 26 iunie 2015 și 1248/VIII/3 din 9 iulie 2015, dosar în care procurorul Emilian Eva are calitate de inculpat, acesta nu are și nu a avut calitate de învinuit, suspect sau inculpat în vreo altă cauză aflată în instrumentare și/sau soluționată de Direcția Națională Anticorupție. La data de 6 august 2015, un post de televiziune a transmis informația nereală potrivit căreia procurorul Emilian Eva a fost anchetat pentru corupție în legătură cu deturnarea unui credit de la BCR Botoșani, încă din 2005 la DNA — Structura Centrală, iar în anul 2007 ancheta în ceea ce îl privește a fost oprită. În opinia realizatorilor emisiunii, această împrejurare ar fi determinat șantajarea procurorului Emilian Eva de către conducerea Direcției Naționale Anticorupție care l-ar fi influențat în luarea unor decizii în două dosare referitoare la familia Voiculescu, soluționate de procuror cu trimitere în judecată, în anul 2008", arată, luni, DNA într-un răspuns la solicitarea Agerpres.

DNA mai precizează că, deși ca urmare a verificării veridicității informației Biroul de Informare și Relații Publice a solicitat postului de televiziune, la 7 august, să rectifice informația și să prezinte punctul de vedere al instituției, datele nereale au fost preluate și în alte emisiuni ale postului de televiziune respectiv, precum și de alte platforme informative online.

Emilian Eva a devenit cunoscut după ce a instrumentat dosarul privatizării ICA, în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani închisoare.

Inițial, procurorul a fost pus sub acuzare, sub control judiciar, pentru că a tranzacționat peste 200 de picturi, cu o valoare de piață de aproximativ 300.000 de euro, deși calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerț.

DNA a decis însă să îl rețină pe Emilian Eva pentru săvârșirea unor noi infracțiuni, respectiv luare de mită, spălare de bani, efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, fals în declarații.

Potrivit DNA, în cursul lunilor mai — iunie 2014, perioadă în care o rudă a sa se afla internată în spital, Emilian Eva i-a solicitat unui medic să depună toate diligențele profesionale "ca să fie bine pentru toată lumea", în sensul de a-i acorda tratamentul de specialitate persoanei internate.

Ulterior acestei solicitări, în 16 iunie 2014, Emilian Eva a dispus printr-o ordonanță clasarea unei cauze penale, respectiv renunțarea la urmărirea penală față de medicul respectiv, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită, înșelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual, uz de fals.

Soluția a fost dispusă la un interval de patru zile de la data repartizării dosarului respectiv procurorului Emilian Eva.

După soluționarea favorabilă a acestei cauze, în intervalul august 2014 — martie 2015, Emilian Eva a pretins și primit de la medicul respectiv diverse bunuri și foloase necuvenite drept contraprestație pentru soluția favorabilă adoptată.

Astfel, în perioada august 2014 — martie 2015, medicul i-a furnizat lui Emilian Eva un număr de 57 de tablouri, ulterior acesta din urmă intermediind tranzacționarea lor către o persoană, în schimbul unui comision de 16.000 de euro.

În același context, în februarie 2015, pretextând că trebuie să restituie suma de 20.000 de euro luată cu împrumut de la un om de afaceri, pentru a achiziționa tablouri și a le revinde, Emilian Eva a pretins și primit de la același medic cinci tablouri ale unor pictori cunoscuți pe care a susținut că urma să le remită omului de afaceri.

În fapt, Emilian Eva a revândut aceste tablouri sau le-a păstrat, fără a restitui suma de 20.000 de euro omului de afaceri.

În același interval, Emilian Eva a pretins și primit de la medicul respectiv un tablou, la un preț subevaluat, pentru care a plătit suma de 1.000 de lei, în loc de 2.000 de lei, cât era valoarea de piață.

Ulterior, Emilian Eva a pretins și primit de la aceeași persoană, cu titlu gratuit, încă două tablouri.

În intervalul august 2014 — iunie 2015, Emilian Eva a tranzacționat sau a intermediat tranzacționarea unui număr de peste 200 de picturi, cu o valoare de piață de aproximativ 300.000 de euro, deși calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerț.

Pe 13 iulie, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât suspendarea din funcție a lui Emilian Eva, ca urmare a dispunerii față de acesta a măsurii arestării preventive.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ