Câţi bani va primi România pentru infrastructura rutieră

| 26 noi, 2013

România va avea la dispoziţie trei miliarde de euro pentru infrastructura rutieră în următoarea programare financiară a Uniunii Europene, a declarat Dan Şova, ministru delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, în cadrul Forumului Economic şi Comercial China-Europa Centrală şi de Est, de la Bucureşti.

“În următoarea perioadă de programare 2014-2020, finanţarea pentru infrastructura rutieră se va tripla pentru întreaga Europă, până la 26 miliarde de euro, din care România va beneficia de trei miliarde de euro. Acesta este cadrul pentru care, în respectiva perioadă de programare, următoarele proiecte sunt în curs de elaborare: Sibiu-Braşov - finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, apoi Braşov-Bacău (finanţat din FEDR), Sibiu - Piteşti (din Fondul de Coeziune), o secţiunea nouă din Centura Bucureştiului, Craiova-Calafat (...) Investiţiile sunt vitale pentru construirea unei economii de care are nevoie România. Trebuie să mergem mai departe cu viziunea abordării unei economii integrate, iar transportul rutier reprezintă punctul de plecare în implementarea proiectelor. Cu toate aceste este clar că o colaborare cu Ministerul Transporturilor şi implicarea Masterplanului în transporturi este un element crucial pentru a asigura politica unitară de transport”, a afirmat Şova, citat de Agerpres.

Oficialul a precizat, totodată, că pentru reabilitarea drumurilor naţionale România are proiecte pentru aproape 4.300 de kilometri, din care peste 1.500 km se află în stadiul de execuţie.

“În 2013, în perioada ianuarie-noiembrie, 331 de kilometri de drumuri naţionale au fost reabilitaţi şi s-a planificat finalizarea reabilitării a încă 130 de kilometri. În momentul de faţă, avem în executare 1.532 kilometri de drumuri naţionale, din care 336 kilometri sunt finanţaţi din FEDR, 470 kilometri cu bani de la Banca Europeană de Investiţiişi 696 kilometri din bugetul de stat. De asemenea, 181 de kilometri de drum naţional sunt în curs de licitaţie pentru acordarea contractelor. Pentru reabilitarea drumurilor naţionale avem proiecte pentru 4.252 kilometri”, a spus ministrul delegat. 

Potrivit datelor prezentate de către Dan Şova, la finalul anului 2015 va fi gata autostrada de la Nădlac până la Sibiu şi Autostrada Bucureşti-Braşov, iar în 2016 Autostrada Sebeş - Turda.

“Este nevoie de o schimbare în modul în care se construiesc autostrăzile. Motiv pentru care în mai 2013, în ceea ce priveşte Autostrada Transilvania, s-a semnat rezilierea contractului cu constructorul internaţional şi în momentul de faţă lucrările de proiectare şi executare vor începe anul viitor pentru secţiunea Suplacu de Barcău-Borş, finanţat din bugetul statului. Pentru secţiunea Sebeş-Turda, finanţarea va fi din Fondul de Coeziune. O altă autostradă este Bucureşti-Braşov, secţiunea Bucureşti-Ploieşti în lungime de 60 kilometri care a fost finalizată şi deschisă traficului rutier. Această secţiune va fi legată de Comarnic-Braşov, secţiune care se află în stadiul final de elaborare şi de acordare a contractului de concesiune. În aceeaşi etapă a contractelor se află şi autostrada Craiova-Piteşti, două oraşe cu fabrici majore de automobile - Ford şi Dacia. Se acordă atenţie şi proiectului rutier Lugoş-Deva, secţiunea 1, cu finanţare europeană”, a punctat Şova.

Forumul Economic şi Comercial China-Europa Centrală şi Est este organizat de către Guvernul României, în marja reuniunii şefilor de Guvern din Europa Centrală şi de Est-China.

La Forum, pe lângă oficialităţi guvernamentale din 17 ţări, participă peste 1.500 de oameni de afaceri, din care 100 de oameni de afaceri chinezi, 800 români şi peste 400 din celelalte ţări din regiune (Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Estonia, Lituania, Letonia, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria).

Forumul de la Bucureşti este al treilea Forum Economic şi Comercial China-Europa Centrală şi de Est, după cel organizat la Budapesta în 2011 şi cel de la Varşovia în 2012.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ