Cum pot ajuta gazele de șist Europa

| 26 noi, 2013

Exploatarea gazelor de șist este de ceva vreme încoace subiectul unei dezbateri aprinse care a divizat până în prezent statele europene.

În timp ce unele țări, precum România sau Polonia, susțin necesitatea ca Europa să valorifice oportunitatea pe care o oferă exploatarea resurselor de gaze de șist disponibile, alte state au mers chiar până la interzicerea activităților de explorare, pornind de la premisa că riscurile care ar trebui asumate depășesc beneficiile potențiale.

În contextul acestei dispute, un studiu realizat de Poyry Management Consulting şi Cambridge Econometrics vine să demonstreze că economia Uniunii Europene ar putea avea câștiguri semnificative de pe urma exploatării gazelor de șist. Pornind de la trei scenarii de evoluție diferite, studiul și-a propus să evalueze impactul producţiei gazelor de şist în EU-28.

Conform concluziilor studiului, extracția gazelor de șist ar putea genera între 400.000 și 800.000 de locuri de muncă noi până în 2035 şi între 600.000 şi 1,1 milioane de slujbe până în 2050. Foarte important pentru economia europeană, care își revine destul de greu după perioada de recesiune, este că multe dintre aceste locuri de muncă ar fi apărea în sectoarele industriale cele mai afectate de criza europeană.

De asemenea, Uniunea Europeană ar avea de câștigat și în ceea ce privește reducerea dependenței de importurile de gaze. Astfel, dacă UE ar decide să exploateze maximal resursele disponibile de gaze de șist, dependenţa de importurile de gaze s-ar reduce cu până la 78%. În schimb, dacă va opta pentru varianta în care va interzice activitățile de extracție a gazelor de șist, importurile de gaze naturale ar cunoaște o majorare de până la 89% în perspectiva anului 2035.

Studiul mai relevă că exploatarea gazelor de șist ar avea un impact benefic asupra economiilor locale şi naţionale, care ar putea fi stimulate prin reducerea cheltuielor cu importurile de gaze şi redirecţionarea banilor astfel economisiți către investiţii interne, care vor stimula dezvoltarea. În plus, producţia internă de gaze de şist ar putea micşora preţurile la energie comparativ cu situaţia în care nu s-ar extrage gaze de şist, ceea ce se va reflecta direct în facturile la energie ale cetățenilor europeni. Or, scăderea facturilor la energie va avea un rol stimulativ asupra consumului intern din cele 28 de state UE, ceea ce, în final, ar trebui să aibă un rol benefic asupra economiilor din respectivele state.

Chiar dacă oferă o perspectiva globală asupra beneficiilor oferite de exploatarea gazelor de șist pentru economia europeană, studiul în discuție este cu atât mai de interes pentru România cu cât țara noastră are unele dintre cele mai ridicate rezerve de gaze de șist din Europa. Ca urmare și efectele benefice ale exploatării gazelor de șist, puse în evidență de specialiștii de la cele două institute independente de analiză,  ar putea fi mult mai puternic resimțite de către economia românească față de alte state europene, care dispun de resurse mai reduse. Iată de ce, inclusiv din perspectiva studiului în discuție, dezbaterea despre oportunitatea exploatării gazelor de șist ar trebui să fie tratată cu toată seriozitatea de către România, fiind vorba până la urmă despre o șansă pe care noi, românii, nu ne putem permite să o irosim.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
26 noi, 2013
cantautor
ai primit repede indicatia ce si cum sa scrii,dupa aprobarea explorarii in zone noi
hg aparuta recent in MO
imi place ca executati repede ordinul...
desi ,generatia voastra n-a mai facut armata

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ