Surpriza intervenţiei lui Băsescu de duminică seara – nu i-a atacat pe chinezi

| 25 noi, 2013

Pentru două zile, România se află în centrul atenţiei internaţionale. Motivul? Ţara noastră găzduieşte summit-ul guvernamental China – Europa Centrală şi de Est precum şi forumul economic China – Europa Centrală şi de Est. Adică două evenimente de prim-plan care vorbesc de la sine despre oportunităţile pe care ţara noastră, în calitate de gazdă, le poate valorifica în relaţia cu una dintre cele mai mari puteri economice ale planetei.

Astfel, în România a venit delegaţia Republicii Populare Chineze condusă de premierul Li Keqiang din care fac parte numeroşi demnitari şi aproximativ 200 de reprezentanţi ai unor importante companii chineze, interesate de investiţii în România şi în statele din zonă. Potrivit agendei evenimentului, 1.000 de reprezentanţi ai firmelor private şi de stat din China şi 16 state central şi est-europene: România, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Slovacia, Republica Cehă, Slovenia, Serbia, Muntenegru, Croaţia, Bosnia şi Herţegovina, Estonia, Albania, Letonia, Lituania şi Republica Macedonia. Pe lângă Forumul Economic şi Comercial va avea loc şi o reuniune a premierului chinez cu omologii din cele 16 state europene participante.

Cu alte cuvinte, avem toate ingredientele unei reţete de succes, cu România în calitate de potenţial beneficiar al interesului chinezesc, mai ales că în portofoliul companiilor cu capital majoritar de stat deţinute de statul român se regăsesc societăţi importante care ar putea fi preluate şi rentabilizate de către investitorii din China.

Din tot acest tablou lipseşte, desigur, cineva. Este vorba despre Traian Băsescu care, cum-necum, a ratat şansa de a lua la rost, în intervenţia de duminică seară, importanta reuniune de la Bucureşti. Curios, mai ales dacă ne gândim că şeful statului nu a avut în trecut nicio apăsare în a ataca la baionetă orice i-ar fi putut aduce niscaiva puncte electorale.

Altfel spus, cea mai inspirată „declaraţie” a preşedintelui Băsescu de duminică este tocmai tăcerea pe tema evenimentului China – Europa Centrală şi de Est de la Bucureşti. Şi slavă Domnului că a tăcut! E suficient să rememorăm declaraţia din vară a şefului statului: "N-am văzut moldoveni cu ochii oblici, ce să caute în Uniunea Eurasiatică?! Cetăţenii Republicii Moldova sunt la fel ca cei din România”, susţinea Băsescu în iulie 2013, într-un interviu acordat postului Europa Liberă. Adică preşedintele vorbea despre moldoveni şi îi jignea pe asiatici, inclusiv pe chinezi.

În diplomaţie se spune că astfel de declaraţii se iartă, dar nu se uită. Probabil că astfel se explică faptul că, pe agenda întâlnirilor pe care delegaţia chineză la va bifa la Bucureşti, nu este prevăzută nicio întrevedere între preşedintele României şi premierul Republicii Populare Chineze. Ceea ce confirmă că, aproape intrat în ultimul său an de mandat, Traian Băsescu este mai izolat ca oricând în plan extern.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
26 noi, 2013
cantautor
"Probabil că astfel se explică faptul că, pe agenda întâlnirilor pe care delegaţia chineză la va bifa la Bucureşti, nu este prevăzută nicio întrevedere între preşedintele României şi premierul Republicii Populare Chineze. -

esti "varza "rau,scuza-mi expresia ,dar o meriti...

"Miercuri, premierul Li Keqiang va fi primit de preşedintele Traian Băsescu, va avea întrevederi cu preşedinţii celor două Camere ale Parlament"

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ