Salvarea Oltchim vine de la Răsărit?

| 27 noi, 2013

Vizita premierului Li Keqiang și a delegației pe care acesta o conduce, formată din miniștri și oameni de afaceri din China, vine ca o foarte mare șansă de salvare și pentru controversatul combinat Oltchim.

Reprezentanții companiilor chineze BAOTA Petrochemical Group și JUNLUN Petroleum Co. Ltd. Au semnat luni, împreună cu administratorii judiciari ai Oltchim, RomInsolv și BDO Business Restructuring, și în prezența ministrului Economiei, Andrei Gerea, o scrisoare de intenție în vederea participării consorțiului chinez la procedura de vânzare a combinatului din Râmnicu Vâlcea.

Prin această scrisoare, reprezentanţii companiei se angajează să ofere firmelor din China deplină transparenţă în procedura de vânzare, tratament nediscri­minatoriu şi respectarea tuturor normelor europene în ceea ce priveşte ajutoare de stat şi alte subiecte care ar putea fi de interes pentru Uniunea Europeană.

Interesul major existent pentru posibilitatea compărării Oltchim și multitudinea ofertelor demonstrează că Ministerul Economiei are o importantă oportunitate de a corecta problemele întâlnite la tentativa de privatizare din 2012 și de a negocia cu investitori serioși posibilitatea transferului Oltchim spre mediul privat.

Dacă se întâmplă ca firmele care ar câștiga eventualele licitații ar fi din China este un lucru pozitiv, ținând cont de disponibilitatea oamenilor de afaceri asiatici de a investi și moderniza unele capacități de producție din Europa Centrală și de Est.

Forumul Economic și Comercial organizat zilele aceastea la Palatul Parlamentului demonstrează exact acest lucru – că liderii companiilor din China sunt interesați să investească în regiunea noastră și în România, fiind pregătiți să pună bazele unor proiecte concrete care ar însemna pentru țara noastră locuri de muncă și o economie activă.

Scrisoarea semnată pentru Oltchim are o valoare simbolică, fiind reprezentativă pentru deschiderea pe care părțile română și chineză le au față de cooperarea în interes comun. În acest caz, Ministerul Economiei își dorește un cumpărător capabil să opereze în cele mai bune condiții, să păstreze salariații și să dezvolte afacerea, repoziționând combinatul pe piața petrochimiei europene.

De altfel, chinezii nu sunt singurii interesați de soarta combinatului. Administratorii judiciari au discutat la Londra și cu un fond de investiții american interesat de preluarea combinatului, iar rușii de la Oil Gas Trade și-au anunțat recent intențiile de a prelua combinatul vâlcean, afirmând că după preluare vor reangaja mare parte din salariații disponibilizați în cursul acestui an de la Oltchim. Rămâne de văzut are dintre aceștia vor da dovadă de cea mai mare seriozitate și implicare.

Tag-uri: Li Keqiang, Oltchim, UE
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
27 noi, 2013
cantautor
ne jucam cu cuvintele ,pentru un "pumn de arginti":
"vizita=o mare sansa de salvare"??? iar apoi" Scrisoarea semnată pentru Oltchim are o valoare simbolică "...
deci s-ar putea sa-l salvam,simbolic...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ