Cazanciuc: Trebuie să renunţăm la ideea de a mai crede că hoţul neprins e negustor cinstit

| 06 iul, 2014

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a susţinut duminică, de Ziua Justiţiei, că trebuie schimbate mentalităţile, astfel încât să se renunţe la ideea că hoţul neprins este negustor cinstit.

'Ceea ce trebuie să facem este să educăm publicul, să schimbăm mentalităţile, să renunţăm la ideea de a mai crede că hoţul neprins e negustor cinstit', a afirmat el. Ministrul a subliniat că noile coduri oferă soluţii la multe probleme, dar nu pot ridica noi sedii pentru instanţe, nu le pot extinde şi moderniza pe cele existente şi nici nu pot angaja oamenii de care sistemul are nevoie. 

'Astăzi, Ministerul Justiţiei are rolul de a contribui a consolidarea reformelor, în primul rând prin asigurarea resurselor materiale şi umane, fără a ignora necesitatea unui dialog cu întreg sistemul judiciar pentru a adapta cu adevărat cadrul normativ nevoilor reale ale sistemului judiciar, ale societăţii româneşti în ansamblu', a arătat Cazanciuc.

El a precizat că a fost elaborat, împreună cu Şcoala de Arhitectură, un concept numit Justice Districe / Cartierul de Justiţie, care să reunească într-un ansamblu urbanistic cât mai multe facilităţi, concept care a atras atenţia Băncii Mondiale, putând deveni cel mai ambiţios proiect destinat unor instituţii publice din ultimii 25 de ani.

'Vom beneficia în acest cadru de expertiza colegilor noştri din Zagreb, Paris şi Madrid, care au iniţiat proiecte similare. Conceptul de care vă spuneam îl puteţi vedea expus în această sală, prin machetele realizate de stâlpii şcolii de arhitectură din Bucureşti, reprezentând o încercare de integrare urbanistică a conceptului Cartierului de justiţie în ansamblul Capitalei. Sper de asemenea să putem operaţionaliza în această toamnă Tribunalul Comercial Bucureşti, ca o formă de răspuns la nevoile mediului de afaceri, care solicită instanţe specializate, soluţii predictibile în termene scurte, cu atât mai mult în condiţiile intrării în vigoare a noii Legi a insolvenţei', a adăugat el.

Potrivit lui Cazanciuc, cu sprijinul mai multor state membre, speră să se introducă pe Agenda europeană 2014-2020 şi nevoia finanţării infrastructurii penitenciarelor.

'Digitalizarea dosarelor şi accesul online la acestea, în condiţii de siguranţă a datelor, vor contribui de asemenea la o gestiune eficientă a instanţelor, dar şi la o creştere a gradului de acces al cetăţenilor la acest serviciu public. Avem un cadru normativ nou, vom avea sedii noi, dar nimic nu se poate schimba dacă nu vom putea contribui şi la modul în care cu toţii ne raportăm la normele sociale, la lege. De prea multe ori vedem în jurul nostru o anumită nepăsare faţă de lege, o negare a autorităţi instituţiilor statului. (...) Pentru că legea nu poate fi respectată dacă nu e cunoscută, în perioada următoare vom elabora un act normativ prin care Monitorul Oficial să poată fi oferit gratuit tuturor cetăţenilor', a mai spus ministrul.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
06 iul, 2014
gabi
HOTII
Legile de acum sunt faute pentru HOTI.Am prins hotul la mine in casa(filmat), iar legea , daca eu il iert il lasa fara pata.Nu mi se pare corect asa ceva.Cine a gresit sa plateasca. Politia spune sa ne gandim ca are 3 copii.Dar hoata de ce nu s-a gandit la asta inainte sa intre la mine in casa si sa fure o suma considerabila de bani?Unde este dreptatea in Romania?????

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ