Ce a făcut Adamescu cu banii de la Astra?

| 20 feb, 2014

 

Cea mai mare companie de asigurări din România a fost pusă zilele acestea sub administrare specială, după ce conducerea ASF a semnalat mai mult potențiale nereguli în modul în care societatea își gestiona resursele financiare.

 

Firma lui Dan Adamescu a plasat, doar în ultimii ani, câte 23 de milioane de euro, bani din împrumuturi intragrup, pentru susținerea cotidianului ‘România Liberă’, iar aceste împrumuturi nereturnate acum par că au pus pe butuci societatea. Iată cum cei asigurați de compania lui Adamescu au susținut fără să știe și fără să subscrie un ziar care nu transmite decât propaganda oficială de la Cotroceni.

Raportul ASF arată că din împrumuturile intragrup acordate de Astra în ultimii trei ani, peste 90%, adică 102 milioane lei, au mers către Societatea Medien Holding, care deţine publicaţia ‘România Liberă’. Administratorul special numit la Astra Asigurări, KPMG Advisory, trebuie să recupereze 23 de milioane de euro de la cotidianul respectiv, în urma deciziei Autorităţii de Supraveghere Financiară, care a deschis procedura pentru "luarea măsurilor necesare în vederea accelerării recuperării împrumuturilor acordate în cadrul grupului și interzicerea acordării de noi împrumuturi".

Asupra omului de afaceri și miliardarului Dan Adamescu planează acuzații atât despre dificultăţile financiare serioase prin care trece compania de asigurări, dar și despre chestiunea punctuală a acestor împrumuturi păguboase luate pentru finanțarea unei publicații care susține deschis agenda președintelui. Este puțin comic răspunsul președintelui de aseară, că nu s-a întâlnit decât o dată în două mandate cu domnul Adamanescu. În fond, de ce s-ar mai întâlni și ce ar mai discuta, din moment ce există un acord asupra liniei de partid în comunicare?

Astra Asigurări are încheiate peste 4,6 milioane de contracte de asigurare și peste 2,6 milioane de asiguraţi, conform lui Adamescu, iar o intrare în faliment a societății ar produce consecinţe importante nu doar pentru clienţii acesteia, dar și pentru restul actorilor de pe piața de asigurări și piața de capital din România. Autoritatea de Supravghere Financiară a hotărât, în consecința celor constatate, destituirea conducerii societăţii de asigurări, a suspendat atât dreptul la dividende, cât și atribuţiile legale ale acţionarilor semnificativi, precum şi dreptul la remuneraţie al membrilor Consiliului de supraveghere. Astra va avea nevoie de o majorare de capital semnificativă, finanțiștii vorbind despre o suplimentare de capital de un sfert de miliard de euro.

Firmele domnului Adamescu au beneficiat pe parcursul anilor de numeroase comenzi de asigurări la cele mai mari firme ale statului, în special din domeniul transporturilor. Chiar societatea Astra a avut contracte încheiate cu companii aeriene, cu aeroporturi şi a furnizat bunuri și servicii pentru activităţi care țin de sistemul de siguranţă naţională. De ce ar finanța din împrumuturi deficitare Astra Asigurări, o companie bine conectată la contracte cu statul, un ziar care zi de zi îi cântă în strună președintelui? Pentru că acesta a fost cel mai important contract al companiei Astra – să îl asigure pe Traian Băsescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
21 feb, 2014
cantautoruldecaretiazismatasateferesti
"Și ce mari beneficii am putea avea dacă PSD-ul împreună cu Antena 3 și gașca de generali ai lui Gabi Oprea vor lua caimacul și-i vor da lui Sebastian Ghiță toate contractile publice,inclusive cele de import păcură? Nu rămînem tot unde am fost înainte de conflictul din USL și chiar înainte de venirea USL-ului pe lume?Adică în starea premergătoare nașterii sale! Ce speranțe am putea avea de la guvernul care s-a încurcat în relația cu Comisia Europeană în materie de utilizare a fondurilor?Ce speranțe ne putem lega de guvernul care reprezintă o majoritate care a votat în favoarea lui Mircea Cosma,fără să se gîndească și fără să-i pese de ce vor spune prahovenii care știu și de Cosma tatăl și de Cosma fiul cîte știu și de Sebastian Ghiță?Unii chiar mai multe decît știe Victor Ponta!
Drama acestor zile este că pentru o negociere care să prelungească o stabilitate politică de niște luni (oricum,nu de ani !?) Victor Ponta nu-l poate sacrifica pe Gabriel Oprea,mediocritatea lustruită și absolută a politicii românești,omul care a dat din cap prin toate guvernele și a profitat ca nimeni altul de trasul spuzei pe turta sa.Adică în politica romanească Gabi Oprea este mai important (ba unii chiar îl cred ) și mai deștept decît Klaus Johannis!Numai că nu cer ca fălcosul,agramatul și mediocrul general să ne reprezinte țara la întîlniri internaționale în care se comunică numai cu mîinile și cu picioarele!
Cornel Nistorescu
Publicat Miercuri, 19 februarie 2014

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ