Marea problemă de la Astra Asigurări. Propaganda băsistă finanţată din banii milioanelor de asiguraţi

| 20 feb, 2014

La fel ca şi România Liberă, Astra Asigurări reprezenta una din perlele coroanei imperiului lui Dan Adamescu, nu atât din punctul de vedere al valorii economice, cât al posibilităţilor de a o utiliza în urmărirea anumitor interese.

Marţi, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Dan Radu Ruşanu, a anunţat că Autoritatea a decis intrarea companiei Astra Asigurări în procedură de redresare financiară prin administrare specială, administratorul desemnat urmând să devină compania de consultanţă KPMG Advisory. Procesul implică suspendarea actualului acţionariat, în frunte cu omul de afaceri Dan Adamescu, din moment ce ASF apreciază că, în cazul unui eveniment major de pe piaţă, Astra nu va putea să îşi onoreze obligaţiile de plată.

În prezent, Astra Asigurări are în portofoliu 800.000 de poliţe RCA şi 2,15 milioane de asigurări de locuinţe. Compania are însă nevoie de o majorare semnificativă de capital, urmând ca administratorul special să stabilească suma necesară pentru redresarea situaţiei.

Procesul de redresare poate scoate la lumină detalii interesante în legătură cu afacerile şi conexiunile politice ale lui Adamescu, cei de la KPMG trebuind să recupereze suma de 23 de milioane de euro pe care Astra a împrumutat-o altor firme aparţinând omului de afaceri. 90% din aceşti bani au ajuns în final la firma Medien Holding, care deţine publicaţia România Liberă.

La fel ca şi România Liberă, Astra Asigurări reprezenta una din perlele coroanei imperiului lui Adamescu, nu atât din punctul de vedere al valorii economice, cât al posibilităţilor de a o utiliza în urmărirea anumitor interese. Astra a fost în vremea guvernării PDL o companie de asigurări favorizată la câştigarea contractelor cu societățile aflate în proprietatea statului. Dacă într-adevăr împrumuturile acordate celor de la România Liberă sunt nejustificate, atunci vorbim despre o schemă oneroasă în care banii clienţilor au fost pompaţi înspre un ziar cu un tiraj scăzut, dar care are anumite afinităţi politice. După 2004 ziariştii cotidianului bucureştean au susţinut în mod constant acţiunile lui Traian Băsescu şi, în contextul în care presa scrisă din România este din ce în ce mai nerentabilă, Astra Asigurări a făcut posibilă menținerea pe linia de plutire a publicației, astfel încât aceasta să poată servi interesele șefului statului.

Ceea ce s-a întâmplat cu Astra Asigurări şi România Liberă nu reprezintă o inginerie financiară inventată de Dan Adamescu, ea fiind practicată anterior şi de Sorin Ovidiu Vîntu, care cu banii obţinuţi în urma devalizării FNI ar fi susţinut timp de mai mulţi ani trustul Realitatea. În ambele cazuri, s-a făcut abuz de încrederea clienţilor în anumite instituţii financiare, banii lor fiind utilizaţi în susţinerea artificială a unor companii care operează în mass-media. La rândul lor, atât Realitatea cât și România Liberă au fost utilizate în urmărirea unor interese politice partizane, contribuind astfel la degradarea încrederii publicului în mass-media. Va fi interesant de văzut cât de profitabilă este în realitate România Liberă, acum că sursa sprijinului financiar de care s-a bucurat în ultimii ani a dispărut. În schimb, plata datoriilor pe care cotidianul bucureştean le are faţă de Astra Asigurări poate duce la falimentul ziarului, caz în care cei aproximativ patruzeci de mii de cititori îşi vor pierde doza zilnică de ştiri favorabile lui Traian Băsescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
20 feb, 2014
DRACULA !!!
IAR este BASE de Vina !!!
Cred ca cine a scris acest material este PUTIN -MULT dus cu CAPU. Ce are Sula cu Prefectura ?. Ma doare-n spate de Basescu ,voi aveti ORBUL GAINI , a-ti ajuns sa aveti insomni, numai cand va ganditi la Basescu . Voi credeti ca seful Statului nu are voie sa VADA si sa AUDA ,numai sa SEMNEZE tampenile care le viseaza POLITRUCII !!!
20 feb, 2014
esticretindecitetratez
se pare ca prezumtiva finantare a presei antibasiste din contracte cu statul,este legala..
invers,nu este legala..
sunt curios ce zice Nicolicea?
20 feb, 2014
cantautor
marea problema la ASF este ca au salarii babane...
pe banii asiguratilor
si nu fac nimic...
restul,este ca si la Voiculescu,Ghita,Vantu,Paunescu...
toti si-au intretinut media cu bani de undeva..
unde s-a putut,de la stat...
20 feb, 2014
asf
sa lasam justitia sa-si faca treaba
ce mai zice Cotidianul despre patronul vostru...
"Și ce mari beneficii am putea avea dacă PSD-ul împreună cu Antena 3 și gașca de generali ai lui Gabi Oprea vor lua caimacul și-i vor da lui Sebastian Ghiță toate contractile publice,inclusive cele de import păcură? Nu rămînem tot unde am fost înainte de conflictul din USL și chiar înainte de venirea USL-ului pe lume?Adică în starea premergătoare nașterii sale! Ce speranțe am putea avea de la guvernul care s-a încurcat în relația cu Comisia Europeană în materie de utilizare a fondurilor?Ce speranțe ne putem lega de guvernul care reprezintă o majoritate care a votat în favoarea lui Mircea Cosma,fără să se gîndească și fără să-i pese de ce vor spune prahovenii care știu și de Cosma tatăl și de Cosma fiul cîte știu și de Sebastian Ghiță?Unii chiar mai multe decît știe Victor Ponta!
Drama acestor zile este că pentru o negociere care să prelungească o stabilitate politică de niște luni (oricum,nu de ani !?) Victor Ponta nu-l poate sacrifica pe Gabriel Oprea,mediocritatea lustruită și absolută a politicii românești,omul care a dat din cap prin toate guvernele și a profitat ca nimeni altul de trasul spuzei pe turta sa.Adică în politica romanească Gabi Oprea este mai important (ba unii chiar îl cred ) și mai deștept decît Klaus Johannis!Numai că nu cer ca fălcosul,agramatul și mediocrul general să ne reprezinte țara la întîlniri internaționale în care se comunică numai cu mîinile și cu picioarele!
Cornel Nistorescu
Publicat Miercuri, 19 februarie 2014

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ