Ce aduce 2014 pentru oameni şi economie

| 07 oct, 2013

Inivitat recent la un post tv, premierul Ponta a făcut un scurt bilanţ al guvernării, la 550 de zile de la preluarea funcţiei şi la 290 de zile de la formarea Cabinetului Ponta II. În acest context, primul ministru a trecut în revistă atât realizările guvernării USL, cât şi ţintele angajate şi care urmează a fi atinse în următoarele luni.

În ceea ce priveşte ţintele macroeconomice, primul ministru a punctat asupra rezultatelor favorabile obţinute. „Din punctul de vedere al datelor economice, cred că am îndeplinit cam tot ceea ce era esenţial şi anume am reuşit să câştigăm marele pariu cu fonduri europene, avem toate programele deblocate, săptămâna aceasta am ajuns la cifra de 2 miliarde de euro bani absorbiţi din fonduri europene în anul 2013. În ceea ce priveşte obligaţiile noastre internaţionale, am încheiat cu bine un acord cu FMI, am semnat unul nou şi, practic, şi deficitul, şi toate celelalte lucruri sunt în grafic. Avem o creştere economică peste cea prognozată, 1,7%, deci, din punct de vedere economic (…). Şi mai e ceva care, poate, cred că fără să fim mult prea tehnici, pe de-o parte, am plătit şi ne-am achitat şi ne achităm în continuare, fără niciun fel de problemă, de toate obligaţiile statului şi anume pensii, inclusiv pensii crescute cu rata inflaţiei, salarii, salariile reîntregite, funcţionarea instituţiilor publice - am redus toate datoriile, arieratele la sănătate, la autorităţi locale şi nu am mărit nicio taxă importantă: a rămas cota unică 16%, TVA-ul 24%, pe care l-am scăzut la pâine. Deci, pe înţelesul oamenilor - nu au fost taxe mai mari, în schimb am reuşit şi ne-am achitat, fără niciun fel de probleme de principalele obligaţii ale statului”, a declarat premierul Ponta.

Cu alte cuvinte, Executivul condus de Victor Ponta a reuşit stabilizarea României după politicile iraţionale de austeritate ale guvernelor PDL, iar ţara noastră a fost înscrisă pe un trendul normalizării economice. S-a reuşit astfel gestionare corectă a unei perioade complicate, dominată de efectele recesiunii economice.

Iar cel mai important este că măsurile din plan economic încep să fie resimţite în buzunarele românilor. Fiindcă politicile economice coerente au reprezentat fundamentul care acum permite indexări de pensii. "Anul viitor, cu siguranţă, vom indexa pensiile, cel puţin cu rata inflaţiei. De fapt, mai mult decât rata inflaţiei, pentru că se pare că după nişte alarme false că o să fie mega-inflaţie, o să avem undeva spre 2% inflaţie. Foarte mică", a declarat şeful Guvernului.

Primul ministru a reiterat poziţia constructivă pe două dintre temele economice care suscită cele mai mari dezbateri la acest moment – proiectul exploatării aurului de la Roşia Montană şi proiectul gazelor de şist. În cazul exploatării RMGC, primul ministru a precizat că suntem la momentul unei decizii, care va fi luată, prin vot, în Parlament. „Ne exploatăm resursele sau spunem că nu mai exploatăm nimic, o să stăm să lucrăm doar în faţa computerului şi o să importăm resurse naturale (...).Altfel o să rămânem cea mai săracă ţară din Europa cu cele mai bogate resurse”, a concluzionat Victor Ponta. În cazul gazelor de şist, premierul Ponta a susţinut aceeaşi poziţionare consecventă, arătând avantajele strategice ale unui decizii privind proiectul – „nu vreau să depindem de Gazprom, vreau să avem propria noastră producţie”, a precizat şeful Executivului.

Concluzia care poate fi extrasă în urma declaraţiilor premierului Ponta este aceea că abordarea principalelor ţine economice şi sociale a fost responsabilă şi serioasă, iar dacă România va urma aceleasi coordonate şi în perioada următoare, nivelul de trai al populaţiei va creşte.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
07 oct, 2013
cantautor
cred ca va curge,incet-incet,lapte si apoi miere...
lumea va fi foarte multumita...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ