Bugete mai mari pentru Educație și Sănătate din 2014

| 04 noi, 2013

Finanțarea pentru Sănătate și Educație poate crește doar treptat, de la an la an cu câte puțin, iar autoritățile trebuie să se convingă de faptul că banii sunt investiți cu cap și nu aruncați

Educația și Sănătatea sunt acele domenii despre care toată lumea – politicieni, oameni din domeniu, comentatori – spune că suferă de o subfinanțare cronică. Și cu toate acestea, există aceeași discuție de 20 de ani. Însă înainte să criticăm un guvern sau altul, trebuie înțeles că schimbările în domeniu nu se pot petrece peste noapte. Finanțarea poate crește doar treptat, de la an la an cu câte puțin, iar autoritățile trebuie să se convingă de faptul că banii sunt investiți cu cap și nu aruncați pe achiziții sau extinderi care nu aduc niciun beneficiu suplimentar real pacienților și cadrelor medicale, respectiv elevilor și profesorilor.

Însă este cu totul legitim să-i criticăm pe toți cei care s-au perindat pe la guvernare și nu au afișat nici cea mai mică intenție de a relansa Sănătatea și Educația. Fosta guvernare PDL, spre exemplu, nu numai că a perpetuat subfinanțarea, dar a și ordonat numeroase tăieri în două domenii și așa suferinde. Foarte multe spitale au fost închise în urma unei legi pe care o putem numi criminală, medicii au plecat din sistem, salariile profesorilor au fost tăiate, studenții au fost încurajați să plece în străinătate și așa mai departe. Cel puțin în aceste două domenii, trebuie să recunoaștem, venirea USL la guvernare a reprezentat un pas înainte, măsurile luate contrastând total cu cele ale PDL: multe spitale au fost redeschise, s-au deblocat mii de posturi în Sănătate, profesorilor le-au fost redate salariile, se anunță măriri pentru medicii rezidenți și profesorii debutanți.

Vestea cu adevărat îmbucurătoare ține de posibilitatea ca bugetele pentru cele două domenii să crească de anul viitor. Cel puțin așa afirmă consilierul economic al premierului, Cristian Socol, și președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.

Începând cu 2014, ne putem aştepta la o creştere sustenabilă a bugetelor pentru Educaţie şi Sănătate. Nu putem să mărim deodată, peste noapte, aceste bugete cu un procent considerabil, ci o vom face în măsura în care rezultatele economice şi spaţiul bugetar o vor permite. Cert este că aceste creşteri vor avea loc”, a dat asigurări economistul Cristian Socol. Tot ce putem spera este ca „spațiul bugetar” să permită creșteri cât mai mari pentru aceste două domenii mult prea trecute cu vederea de guvernele de până acum.

Având în vedere acest pronostic favorabil, putem spune că protestele din ultima perioadă din domeniul Educației și Sănătății vin tocmai în momentul în care lucrurile încep să se miște într-un ritm bun. Problema actualilor guvernanți este că vor trebui să le explice medicilor și profesorilor nemulțumiți de subfinanțările din ultimii ani de ce abia acum se fac aceste creșteri. Practic, USL are misiunea dificilă de a-i mulțumi într-un timp foarte scurt pe cei pentru care s-a umplut paharul în decursul a foarte multor ani.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ