Ce CONDIŢIE pune Kovesi ca DNA să renunţe la colaborarea cu SRI

| 11 iun, 12:40

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a declarat într-un interviu pentru Adevărul, în contextul criticilor privind colaborarea cu Serviciul Român de Informaţii, că dacă DNA ar avea suficiente resurse să poată să facă filaj şi interceptări, atunci nu s-ar mai apela la SRI, potrivit Agerpres.

Ea susţine că nu o deranjează că a apărut în spaţiul public expresia 'binomul SRI-DNA'.

"Noi, de exemplu, nu avem propriul serviciu pentru a face filaje. Avem nevoie. La cine să apelăm? Văd că o parte din cei care critică această colaborare cu SRI sunt în Executiv. OK, daţi-ne mâine suficiente resurse să putem să facem filaj şi interceptări şi vă promit că nu mai apelăm la SRI, o să primim doar sesizări. Sigur, sunt foarte mulţi care şi-ar dori ca doamna Kovesi şi DNA să fie certaţi cu toată lumea, nimeni să nu mai ajute DNA-ul şi să nu mai avem rezultate", a afirmat şefa DNA.

Kovesi a explicat că DNA nu lucrează singură în anchetele penale şi faptul că în comunicatele de presă se recunosc meritele unor instituţii care i-au ajutat pe procurorii anticorupţie, în opinia sa, nu este o problemă care să ţină de modul în care a fost gestionat un dosar.

Ea a arătat că în anii anteriori foarte multe dintre dosare se deschideau ca urmare a unor sesizări venite de la SRI iar în prezent, peste 90% sunt deschise pe baza unor sesizări venite de la persoane fizice, persoane juridice sau instituţii publice, altele decât serviciile de informaţii.

Citeste si: PROTEST în faţa Guvernului: pensionarii cer condiţii mai bune de trai

"Faptul că într-un comunicat de presă scriem că SRI a sprijinit nu înseamnă că dosarul a fost deschis ca urmare a unei sesizări SRI. Poate însemna că SRI ne-a ajutat să facem un filaj, transcrierea unor convorbiri sau alte activităţi pe care noi nu le putem realiza. Nu înseamnă că SRI a lucrat în dosar. În momentul în care ei ne trimit o sesizare şi noi deschidem un dosar, activitatea SRI s-a oprit. Nu participă la audieri, nu administrează probe, nu fac nimic. Simplul fapt că dintr-o eleganţă instituţională recunoaştem meritele instituţiilor care ne-au ajutat nu înseamnă că aceste instituţii ne ghidează sau ne conduc activitatea. 5% din dosarele deschise în DNA anul trecut sunt pe baza unor sesizări venite de la serviciile de informaţii sau sesizări din presă. 5%", a precizat şefa DNA.

Referitor la afirmaţia şefului Direcţiei Juridice din SRI, Dumitru Dumbravă, potrivit căreia Serviciul Român de Informaţii urmăreşte dosarele până la capăt, Kovesi a spus că nu ştie ce se înţelege prin 'urmăresc dosarele'.

"Şi jurnaliştii urmăresc dosarele. Ce pot să spun este următorul lucru: colaborarea noastră cu Serviciul Român de Informaţii este strict instituţională. Ei ne trimit sesizările, noi facem ancheta. Nu o să vedeţi niciun ofiţer de informaţii care audiază oameni, care administrează probe sau îi spune unui procuror ce să facă. Pe de altă parte, mie nu-mi este ruşine să colaborez cu o instituţie care este obligată prin lege să-mi trimită sesizări despre fapte de corupţie. Mi-ar fi ruşine să colaborez cu infractorii, cu politicienii corupţi, dar nu cu o instituţie a statului", a subliniat Kovesi.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ