Semcu Adrian Emanuil și Boeru Gheorghe au fost plasaţi în AREST la domiciliu

| 11 iun, 22:04

Procurorii DNA au cerut mandat de arestare preventivă pe 30 de zile pentru Semcu Adrian Emanuil și pentru Boeru Gheorghe, însă magistrații de la ÎCCJ i-au plasat pe cei doi inculpați în arest la domiciliu.

SEMCU ADRIAN EMANUIL este acuzat de săvârșirea infracțiunii de trafic de influență in timp ce BOERU GHEORGHE, este acuzat de dare de mită, cumpărare de influență și evaziune fiscală.

Începând cu anul 2010, anterior și pe parcursul derulării procedurilor de achiziție pentru contractele de servicii și lucrări ce urmau să fie încheiate în cadrul proiectului cu finanțare europeană „Reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și canalizare în județul Prahova" (în valoare totală de cu o valoare totală de 162.731.194 euro având ca autoritate contractantă SC HIDRO PRAHOVA SA Ploiești), au existat discuții și înțelegeri între mai multe persoane influente și cu importantă susținere politică, privind realizarea intereselor vizând obținerea, în mod ilicit, a unor sume de bani din plățile efectuate de către beneficiarul proiectului, S.C. HIDRO PRAHOVA S.A.. Banii urmau să fie primiți, sub formă de comisioane, de la societățile agreate pe care, fiecare dintre persoanele implicate, urma să le sprijine în atribuirea contractelor prin exercitarea influenței pe care o aveau la conducerea și angajații S.C. HIDRO PRAHOVA S.A., respectiv la reprezentanții Ministerului Mediului și Pădurilor cu atribuții legate de derularea proiectului.

Concret, în perioada august 2010 - aprilie 2011, în schimbul unei sume de bani, inculpatul Semcu Adrian-Emanuil, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Prahova, folosindu-se și de influența pe care o avea la reprezentanți ai conducerii SC HIDRO PRAHOVA SA Ploiești și în înțelegere cu inculpatul Boeru Gheorghe, reprezentantul SC ROMAIR CONSULTING SRL București, l-a ajutat pe acesta din urmă ca asocierea din care făcea parte să câștige la licitație un contract de achiziție publică, finanțat în majoritate din fonduri europene.

Contractul, în valoare de 25.085.000 lei, intitulat „Asistență tehnică pentru managementul proiectului, proiectare, supervizare lucrări" face parte din proiectul european „Reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și canalizare în județul Prahova" (având ca autoritate contractantă SC HIDRO PRAHOVA SA Ploiești).

Pentru sprijinul acordat la obținerea contractului, în luna ianuarie 2012, Semcu Adrian Emanuil a primit de la Boeru Gheorghe suma de 100.000 euro (din totalul sumei promise de 200.000 euro).

În acest sens, Semcu Adrian – Emanuil, prin intermediul altor persoane, l-a susținut pe Boeru Gheorghe, pe parcursul derulării procedurilor de achiziție, până la stabilirea finală a câștigătorului, astfel:

- anterior inițierii procedurilor de evaluare a ofertelor (prin determinarea furnizării unor date tehnice, către Boeru Gheorghe, necesare adaptării documentației și utile pentru conceperea unei oferte astfel încât aceasta să câștige contractul de achiziție publică),

Citeste si: Procurorii DNA, intervenţie în forţă în FOTBALUL românesc

- în timpul derulării procedurilor de atribuire a contractului (prin determinarea desemnării unor persoane obediente în comisia de evaluare a ofertelor),

- ulterior, după stabilirea câștigătorului până la momentul soluționării definitive a contestațiilor și acțiunilor în instanță (prin crearea posibilității pentru S.C.ROMAIR CONSULTING S.R.L. de a gestiona răspunsurile la căile de atac formulate de către participanții la licitație nemulțumiți, precum și prin intervenții la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor – CNSC și la instanța competentă, pentru a menține decizia de atribuire a contractului către SC ROMAIR CONSULTING SRL.

Pe de altă parte, și o altă persoană din conducerea S.C. HIDRO PRAHOVA S.A. a fost cointeresată de inculpatul Boeru Gheorghe, reprezentantul SC ROMAIR CONSULTING SRL, pentru sprijin pe parcursul derulării procedurii de achiziție și pentru a acorda susținere pe durata derulării contractului, inclusiv pentru a acorda, în avans, o tranșă din fondurile aferente activității de consultanță. Astfel, în perioada 2011 – 2012, Boeru Gheorghe a remis acelei persoane suma totală de 50.400 lei, disimulată în venit aferent unui contract de muncă.

O parte din banii încasați de S.C. ROMAIR CONSULTING S.R.L. din fonduri publice au fost tranzitați, la dispoziția lui Boeru Gheorghe, fără a avea la bază justificări economice reale, prin conturile mai multor societăți comerciale paravan, scoși, în numerar, și folosiți în interesul personal al lui Boeru Gheorghe. Aceste activități au avut ca rezultat sustragerea de la plata, către stat, a sumei totale de 251.765 lei reprezentând 151.059 lei TVA și 100.706 lei impozit pe profit.

Inculpaților SEMCU ADRIAN EMANUIL și BOERU GHEORGHE li s-au adus la cunoștință calitățile procesuale și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Inculpații SEMCU ADRIAN EMANUIL și BOERU GHEORGHE urmează a fi prezentați, la data de 11 iunie 2015, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Amintim ca, în prezenta cauză, se efectuează acte de urmărire penală și față de inculpații HERȚANU IULIAN CRISTIAN, CIORBĂ VLADIMIR RĂZVAN, COMAN MIHAIL MARIAN, MUNTEANU LIVIU, COSMA MIRCEA, COSMA VLAD ALEXANDRU, GHIȚĂ SEBASTIAN AURELIAN, DRĂGAN ILIE FLORIN, ROMAN IULIU VIRGILIU, IONESCU IONUȚ CRISTIAN, pentru infracțiuni de corupție și asimilate corupției.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ