Judecătorii și procurorii din România cer ambasadelor să participe la discuţia cu CSM despre implicarea SRI

| 12 iun, 20:13

Judecătorii şi procurorii din România cer ambasadelor să fie prezente în plenul CSM, în momentul în care va avea loc discuţia despre implicarea SRI în justiţie, potrivit unui comunicat de presă al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România.

"Toate ambasadele ţărilor membre UE, ale Statelor Unite, Norvegiei, Elveţiei şi Canadei au fost solicitate de organizaţiile judecătorilor şi procurorilor din România să îşi trimită un reprezentant la şedinţa CSM din data de 15 iunie 2015 când se va discuta raportul «de apărare a independenţei justiţiei în faţa influenţei serviciilor secrete româneşti»", conform UNJR.

Solicitarea a fost adresată ambasadelor "deoarece avem îndoieli temeinice că cererea va fi analizată cu seriozitate de către membrii CSM", afirmă reprezentanţii judecătorilor şi procurorilor din România într-un comunicat de presă.

Scandalul implicării serviciilor secrete în actul de justiție a fost iscat de generalul SRI Dumitru Dumbravă, care a spus într-un interviu că pentru SRI instanțele reprezintă "câmp tactic", unde se prezumă că SRI desfășoaraăoperațiuni specifice unui serviciu secret, și că SRI "își menține interesul/atenția până la soluționarea definitivă a fiecărei cauze".

Citeste si: Kovesi: Contează susținerea ambasadelor și CE, pentru că nu te simți singur în această luptă

Afirmația generalului Dumbravă a fost întărită de actualul director SRI, Eduard Hellvig, care a spus că SRI urmărește "să nu existe persoane cum au fost în trecut, judecători, procurori, care pe drum au uitat că servesc statul român și au avut alte preocupări decât a servi statul român".

Afirmația aceasta încalcă principiile de bază ale statului de drept, știut fiind că "într-o democrație judecătorii se supun numai legii, iar în fața unui judecător statul este egal cu catățeanul", se afirmă în scrisoare.

Fostul director SRI George Maior a declarat că SRI este "creierul statului", "afirmație deosebit de îngrijorătoare pentru oricine înțelege separația puterilor în stat și rolul unui serviciu secret într-un stat democratic", afirmă reprezentanții judecătorilor și procurorilor.

Asociațiile profesionale ale magistraților au solicitat CSM, în baza acestor afirmații, "să apere independența justiției și a magistraților față de suspiciunea rezonabilă a implicarii SRI-ului în actul de justiție dincolo de limitele legii, suspiciune ce induce cetățenilor îndoieli temeinice cu privire la imparțialitatea și, implicit, corectitudinea actului de justiție".

CSM a dispus sesizarea Inspectiei Judiciare in vederea elaborarii unui raport pentru verificarea aspectelor semnalate, iar raportul a fost comunicat asociațiilor profesionale abia pe 9 iunie 2015, cu o zi înainte de dezbaterea problemei în plenul CSM.

Cererea asociațiilor către CSM de a li se comunica datele transmise de SRI la cererea Inspecției Judiciare, a fost respinsă pe motiv că ar conține date confidențiale.

"O astfel de atitudine a CSM este inacceptabilă, în condițiile în care sesizarea noastră a pornit tocmai de la faptul că declarațiile reprezentanților acestui serviciu secret pun sub semnul întrebării independența justiției", se afirmă în scrisoarea către ambasade.

Partea finalaă a raportului Inspecției Judiciare ar conține un limbaj specific serviciilor de informații, potrivit asociațiilor judecătorilor și procurorilor.

În aceste condiții, asocațiile magistraților consideră că solicitarea lor de a li se transmite și datele comunicate de SRI este pe deplin legitimă, "pentru a verifica în ce măsură opinia Inspecției Judiciare exprimată în raport reprezintă într-adevăr opinia magistraților inspectori semnatari sau este o preluare a informațiilor transmise de Serviciul Român de Informații".
"Raporturile dintre justiție și serviciile secrete reprezintă unul din punctele cele mai sensibile și mai importante în economia statului de drept [...], fiind o chestiune importantă la nivel European
", se afirmă în scrisoare.

Temerea asociațiilor de magistrați este că problema implicării SRI în actul de justiție nu va fi dezbătută în mod real în CSM, motiv pentru care s-a cerut prezența reprezentanților ambasadelor la ședința CSM de luni, 15 iunie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ