Comisia Juridică a impus CSM un termen de o săptămână pentru a aviza cele 20 de proiecte de modificare a Codului Penal

| 09 iun, 15:56

Comisia Juridică a introdus pe  ordinea de zi a şedinţei de astăzi, începând cu ora 14.00, cele 20 de proiecte de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. Le şedinţă a participat şi Livia Stanciu, preşedintele Curţii Supreme, scrie Adevarul.ro.

Preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Livia Stanciu, a fost invitată de către Comisia Juridică pentru a exprima un punct de vedere privind o propunere legislativă care prevede modificarea Legii privind statul mafistraţilor. O primă modificare a proiectului de lege, iniţiat de parlamentari de la toate partidele politice, se referă la dreptul persoanei vătămate la repararea prejudiciilor materiale cauzate prin erorile judiciare în alte procese decât cele penale". Punctul de vedere al CSM este negativ.

"Ministerul Justiţiei doreşte adoptarea celor patru proiecte propuse de Guvern. Le vom introduce pe ordinea de zi de astăzi pe toate cele care se referă la modificarea Codului Penal şi Codului de Procedură Penală pentru că tehnica legislativă nu ne permite să le discutăm separat. Astăzi, vom trimite pentru puncte de vedere la instituţiile abilitate: CSM, Parchete", au declarat surse din interiorul Comisiei Juridice.

Douăzeci de proiecte legislative de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală au fost trecute pe ordinea de zi a Comisiei Juridice pentru şedinţa de marţi. Programate să intre marţi în discuţia Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, cea care ar fi urmat să le dea şi forma finală înaintea votului decisiv din plen, cele 20 de proiecte care ar urma să modifice Codul penal şi Codul de procedură penală au fost scoase brusc din secţiunea de priorităţi de pe site-ul instituţiei.

Livia Stanciu, şefa ÎCCJ: Mulţumim pentru faptul că ne-aţi dat posibilitatea de a ne exprima un punct de  vedere în calitate de invitaţi. Cu privire la această suplimentare pe care aţi votat-o, în sensul de a se purta discuţii generale. Câteva precizări aş dori să fac. Vorbim despre un pachet de proiecte de legi care vizezaă modificări substanţiale referitoare la Codul Penal, Codul de Procedură Penală. Ambele legi sunt legi care reprezintă fundamentul activităţii magistraţilor. Sunt invitaţi CSM, Ministerul Justiţiei, în primul rând în calitate de iniţiator, şi Parchetul de pe lângă ÎCCJ. Pentru a da o notă de maximă seriozitate vizavid e aceste proiecte de legi, cred că nu trebuie să purtăm disucţii nici la modul general pe acest pachet pentur că nu aveţi un punct de vedere exprimat de ÎCCJ, care să vă informeze din timp. Nu cunoaştem care sunt punctele de vedere ale celorlaţi invitaţi. Sunt proiecte d elegi extrem de importante. Este important ca fiecare dintre aceste instituţii să cunoaştem, să exprimăm, puncte de vedere şi să avem cunoştinţă de punctele de vedere exprimate de ceilalţi invitaţi. Ordinea de zi a Camerei Deputaţilor a fost schimbată de două sau de trei ori. Am fost anunţaţi pentru o oră, am văzut apoi pe site ora 10.00, ordinea de zi s-a modificat. Aceste proiecte nu au fost afişate pe ordinea de zi. de astăzi. Având în vedere că sunt legi organice, rugămintea este să amânăm discuţiile pentru o dată ulterioară.

Stancu, secretar de stat al Ministerului Justiţiei: Cel mai voluminos pachet de amendamente este iniţiat de sistemul judiciar. Milităm pentur o trecere rapidă prin Camera Deputaţilor pentru că sunt în Parlament din 2014. 

Tudose (CSM): Achesez la ce a spus preşedinte ÎCCJ şi sunt de acord cu ce a spus domnul secretar de stat. Noi trebuie să avizăm aceste proiecte. Sunt de acord cu amânarea, dar termenul ar trebui să fie de aproximativ două săptămâni.

Parchetul General: Suntem de acord cu concluziile Să fim atenţi la aceste proiecte. Vom fi pregătiţi să venim cu tot ceea ce este necesar în două săptămâni.

Andronache: Vă solicităm un termen de patru săptămâni pentru a exprima un punct de vedere coerent.

Bogdan Ciucă, preşedintele Comisiei Juridice: Să încercăm să facem un cercetaş mare, să avem o oglindă. 22 de proiecte, numai să le parcurgi ca o simplă lectură, durează. Toate aceste puncte de vedere sunt obligatorii. O lansare a propunerii de lansare a punctelor de vedere din insitutţii. Avem obligaţia ca în situaţia în care avem mai multe proiecte de lege, să le facem pachet şi să lucrăm pe un singur proiect. Pe lângă punctele de fond, să ne exprimăm un punct de vedere pe care să lucrăm. De obicei se lucrează pe primul proiect, dar s-ar putea ca primul proiect să aibă în vedere foarte puţine modificări, iar de la Ministerul Justiţiei sunt foarte ample. Cred că este cel mai bine să lucrăm pe un proiectvenit de la Minister. 

Marius Manaolache, deputat PSD, unul dintre iniţiatorii modificării legislaţiei penale: O instituţie nu lucrează cu un singur om, au servicii specializate. Eu zic că o săptămână este suficient. 

Mate Andras
: Puterea parlamentară stabileşte calendarul. Insituţiile nu au decât să se mişte şi acum.

Marius Manolache, deputat PSD: Cred că sunteţi capabili să daţi un punct de vedere. Am hotărât şapte zile. Este termen rezonabil. Nu cred că trebuie să faceţi afirmaţii că nu putem. Mi se pare corect să fiţi de acord cu ce s-a votat în această Comisie. 

Mircea Aron (CSM): Pe astfel de legi se dau avize de către CSM pe o procedură elaborată. Plenul este cel care trebuie să se exprime.

Livia Stanciu: Dacă este possibil ca reprezentantul Ministerului Justiţiei, împreună cu dvs., să ne prezinte o dată limită pentru când vom primi aceste acte normative.

Deputatul PSD Ciprian Nica: Vom decide care vor fi respinse. După părerea mea vor rămâne două sau trei.

Livia Stanciu: În cursul zilei de vineri am primit o formă, apoi am primit o altă formă. Nu vreau să se repete. CSM îşi asumă acel aviz de legalitate. Are un impact foarte mare asupra oricărui cetăţean şi justiţiar.

Ioan Cupşa: Ministrul de Justiţie îşi doreşte să modifice pe repede-înainte. Observ obedienţa Parlamentului faţă de Executiv.

Senatorul PSD Şerban Nicolae: Vă rog să fiu şi eu avizat de Comisiile la care se discută modificările mele. Acum am aflat de la presă. Nu este vorba de propuneri venite ieri sau alaltăieri în Parlament. Unele dintre ele sunt de peste un an. Am acordat tot sprijinul venit de la CSM. O săptămână este suficient.

Mircea Aron (CSM): Acesta nu este un termen rezonbil. Reobanil înseamnă o chestiune de bun-simţ. 

Livia Stanciu: Prezenţa noastră este legată de primul proiect de lege trecut pe ordinea de zi anunţată de dvs. oficial, care se referă la răspunderea materială, patrimonială, a magistraţilor. De suplimentarea aceasta a ordinii de zile nu ştiam că vor fi luate în analiză.

Douăzeci de proiecte legislative de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală au fost trecute pe ordinea de zi a Comisiei Juridice pentru şedinţa de marţi. Programate să intre marţi în discuţia Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, cea care ar fi urmat să le dea şi forma finală înaintea votului decisiv din plen, cele 20 de proiecte care ar urma să modifice Codul penal şi Codul de procedură penală au fost scoase brusc din secţiunea de priorităţi de pe site-ul instituţiei.

Printre acestea se numără propunerea senatorului PSD Şerban Nicolae, a deputatului UNPR Eugen Nicolicea, dar şi alte proiecte semnate de parlamentari de la toate partidele.

1. Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.135/2010 privind  Codul de procedură penală.  Iniţiator: Şerban Nicolae.

2. Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind noul Cod Penal. Initiator: Ciuhodaru Tudor (UNPR).

3. Proiect de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală. Iniţiator: Guvernul.

4. Propunere legislativă privind modificarea şi completarea art.587 din Codul de Procedură Penală. Camera Deputaţilor este decizională. Iniţiator: Bărbulescu Daniel, senator PSD.

5. Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală. Iniţiator: Guvernul.

6. Propunere legislativă pentru  modificarea şi completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de Procedură Penală. Iniţiator este senatorul UNPR Haralambie Vochiţoiu.

7. Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal. Iniţiator este senatorul independent Valeriu Todiraşcu.

8. Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal. Iniţiator: Valeriu Todiraşcu.

9. Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal. Iniţiator: Valeriu Todiraşcu.

10.Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal. Initiator:Tudor Ciuhodaru - UNPR

11. Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru completarea Legii nr.187/2012  pentru punerea în aplicare a Legii nr.286/2009 privind Codul penal. Iniţiator: Guvernul.

12. Propunere legislativă privind  modificarea şi completarea Legii  nr.135/2010 privind Codul de Procedură Penală. Initiatori sunt 38 deputati şi senatori PSD- PDL. Deputati - PNL: Alexe Florin-Alexandru, Andronache Gabriel, Băişanu Ştefan-Alexandru, Calimente Mihăiţă, Cazan Mircea-Vasile, Cherecheş Florica, Chirteş Ioan-Cristian, Cocei Erland, Costin Gheorghe, Crăciunescu Grigore, Cristian Horia, Cupşa Ioan, Doboş Anton, Dobrinescu Traian, Dolha Mircea, Dolha Nechita-Stelian, Donţu Mihai-Aurel, Gorghiu Alina-Ştefania, Hărău Eleonora-Carmen, Horga Vasile, Lupu Mihai, Marcu Viorica, Nicoară Romeo Florin, Nicolăescu Gheorghe-Eugen, Nicolescu Theodor-Cătălin, Oros Nechita-Adrian, Pocora Cristina-Ancuţa, Popa Octavian-Marius, Scutaru Adrian George, Simedru Dan Coriolan, Surugiu Iulian-Radu, Tămâian Ioan, Varga Vasile, Zlati Radu Deputati - PDL: Culeţu Dănuţ, Gheorghe Tinel, Laza-Matiuţa Liviu, Oltean Ioan

13. Proiect de Lege pentru modificarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal. Initiator este senatorul PSD Şerban Nicolae.

14. Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal. Iniţiator: Tudor Ciuhodaru - UNPR.

15. Proiect de Lege pentru modificarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal. Iniţiatori sunt cinci senatori, patru de la PSD: Firea Gabriela, Rogojan Mihai-Ciprian, Vasiliev Marian, şi unul de la PNL: Barbu Tudor.

16. Proiect de Lege pentru abrogarea art.74 indice 1 din Codul Penal. Iniţiatori: senatori PDL: Plăcintă , Sorina Luminiţa; PSD: Lazar Sorin Constantin; PNL: Frâncu Emilian Valentin; UDMR: Frunda György.

17. Proiect de Lege privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.60/2006 pentru modificarea şi completarea Codului de Procedură Penală, precum şi pentru modificarea altor legi. Iniţiator: Guvern.

18. Propunere legislativă pentru interpretarea art. 175 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul includerii în categoria funcţionarilor publici, în înţelesul Codului penal, a parlamentarilor şi a Preşedintelui României. Iniţiator: Eugen Nicolicea, deputat UNPR.

19. Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.135/2010 privind Noul Cod de Procedură Penală, publicată în Monitorul Oficial nr.486 din 15 iulie, în vigoare din 1 februarie 2014. Iniţiator: Tudor Ciuhodaru.

20. Propunere legislativă privind modificarea şi completarea Codului Penal al României din 21 iunie 1986, republicat, cu modificările şi completările ulterioare. Deputati - PD-L: Anghel Florin Serghei, Ardeleanu Sanda-Maria, Axenie Carmen, Balan Ioan, Barbu Sulfina, Chircu Doiniţa-Mariana, Cionca-Arghir Iustin-Marinel, Coroamă Gheorghe, Dobre Cristina Elena, Ghiţă Cornel, Göndör Marius-Sorin, Ionescu George, Iorguş Zanfir, Movilă Petru, Prigoană Vasile-Silviu, Rogin Marius, Roman Gheorghe, Stoica Mihaela, Surpăţeanu Mihai, Trăşculescu Alin Silviu, Turcan Raluca, Uricec Eugen Constantin, Vişan Gelu Deputati - UDMR: Farkas Anna-Lili, Kelemen Atilla-Béla-László, Kötő Iosif, Olosz Gergely, Petö Csilla-Mária Senatori - PDL: Popa Mihaela.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ