Ce conţine pachetul de SERVICII MEDICALE de bază, intrat în vigoare de la 1 iunie

| 02 iun, 2014

Pachetul de servicii medicale de bază care intră în vigoare începând cu 1 iunie aduce numeroase modificări, menite, după cum susțin reprezentanții Ministerului Sănătății și cei ai CNAS, să ducă la eliminarea erorilor și la diminuarea fraudelor din sistem.

Pachetul introduce pentru pacienții asimptomatici până la 39 de ani o vizită obligatorie la medicul de familie, cel puțin o dată la trei ani, iar pentru cei după 40 de ani — prezența anuală la medicul de familie.

Pentru a asigura sustenabilitatea implementării pachetelor de servicii medicale a crescut finanțarea pentru segmentul de asistență medicală primară și ambulatoriul de specialitate pentru specialitățile clinice și paraclinice, astfel încât acestea să furnizeze servicii medicale în regim ambulatoriu, la costuri reduse față de cele acordate în regim de spitalizare, concomitent cu degrevarea spitalelor prin reducerea internărilor.

Noul Contract-cadru, care intră în vigoare odată cu pachetul de bază, va aduce modificări importante și va reduce în primul rând birocrația prin introducerea reglementărilor privind utilizarea biletelor de trimitere în format electronic, de la data implementării acestora, introducerea facturii electronice și utilizarea dosarului electronic de sănătate al pacientului, de la data implementării acestuia.

De asemenea, contractul introduce obligația la nivelul furnizorilor de a nu încasa sume de la pacienți pentru serviciile medicale prevăzute în pachetele de servicii.

În ceea ce privește asistența medicală primară, atât în pachetul minimal, cât și în pachetul de bază, în cazul supravegherii gravidei s-a introdus și testarea pentru hepatită de etiologie virală cu virus B și C în plus față de testarea HIV.

În pachetul de bază au fost introduse și consultații de monitorizare activă prin plan de management integrat pentru bolile cronice cu impact major asupra poverii îmbolnăvirilor privind: riscul cardiovascular înalt — HTA, dislipidemie, diabet zaharat tip 2, astm bronșic, boală cronică respiratorie obstructivă, boala cronică de rinichi.

Importante de menționat sunt consultațiile preventive de evaluare a riscului individual la adultul asimptomatic — fără semne de boală — finalizate prin completarea riscogramei pentru grupa de vârstă și sex corespunzătoare, care se va realiza astfel: toate persoanele asimptomatice cu vârsta între 18 și 39 ani — o dată la 3 ani (pentru persoanele asimptomatice cu vârsta între 18 și 39 de ani depistate cu risc înalt, consultațiile preventive de evaluare se vor acorda anual) și toate persoanele asimptomatice cu vârsta de peste 40 ani — anual.

Pentru creșterea accesului asiguraților internați la medicamente și creșterea eficienței în utilizarea sumelor contractate de spitale cu casa de asigurări de sănătate, a fost creată posibilitatea că medicii de familie și medicii specialiști din specialitățile clinice să poată elibera pentru pacienții internați cu boală cronică confirmată prescripție medicală pentru medicamentele și materialele sanitare.

În ceea ce privește asistența medicală ambulatorie de specialitate, a fost revizuită lista procedurilor diagnostice și terapeutice, astfel încât pacientul să beneficieze de o serie de investigații suplimentare, pentru care nu va mai fi nevoie internarea în spital.

Pe de altă parte, nu se mai regăsesc în pachetul de bază serviciile de homeopatie și fitoterapie (aceste servicii pot face obiectul asigurărilor private).

Pentru protecția și asigurarea accesului la servicii medicale în ambulatoriu pentru asigurați, a fost revizuită lista investigațiilor medicale paraclinice din pachetul de bază (au fost introduse o serie de investigații noi, precum ATPO, sodiu seric, potasiu seric, transferină, angiografie RMN/ segment, testosteron etc.). Noul contract-cadru prevede și noi măsuri la asistență medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitatea de medicină dentară — au fost redefinite atât pachet minimal, cât și pachet de bază de servicii de medicină dentară.

În pachetul de servicii de bază se regăsesc consultații, servicii profilactice, tratamente protetice și ortodontice, precum și alte tratamente (inclusiv serviciile de medicină dentară de urgență).

Referitor la asistența medicală spitalicească, au fost evidențiați factorii de care trebuie să se țină cont cumulativ în luarea deciziei de internare în regim de spitalizare continuă și au fost introduse criterii de internare specifice pentru spitalizarea de zi.

În vederea scăderii numărului de internări, au fost precizate afecțiunile care pot fi diagnosticate și tratate în regim de spitalizare de zi: afecțiunile care vor fi prevăzute în norme, afecțiuni pentru care se acordă servicii de chimioterapie, radioterapie, brahiterapie, litotriție, implant de cristalin, întrerupere de sarcină cu recomandare medicală, amniocenteză, biopsie de vilozități coriale, administrarea tratamentului pentru profilaxia rabiei, afecțiuni care necesită administrare de medicamente pentru care este necesară aprobarea comisiilor de experți constituite la nivelul CNAS, HIV/ SIDA care necesită monitorizarea bolnavilor.

La capitolul dispozitive medicale a fost revizuită lista dispozitivelor medicale acordate în ambulatoriu, astfel: a fost introdus în listă dispozitivul necesar pentru copii până la 18 ani cu mucoviscidoză (inhalator salin particule uscate de sare cu flux de aer sau oxigen) și a fost introdus în listă dispozitivul pentru protezarea femeilor cu mastectomie totală, începând cu anul 2015.

Contractul-cadru aduce și prevederi noi pentru medicamente cu și fără contribuție personală în tratamentul ambulatoriu.

Pentru bolile cronice, medicii pot prescrie unui asigurat medicamente cu și fără contribuție personală pentru sublistele A și B — o prescripție/ mai multe prescripții lunar, cu maximum 7 medicamente (în prezent o singură prescripție).

Pentru bolnavii cu boli cronice stabilizate și cu schemă terapeutică stabilă, medicii de specialitate din specialitățile clinice pot prescrie medicamente pentru o perioadă de până la 90/ 91/ 92 de zile, perioada fiind stabilită de comun acord de medicul prescriptor și asiguratul beneficiar al prescripției medicale.

Totodată, a fost majorată de la 3-5 zile la 3-7 zile perioada pentru care pot fi prescrise medicamentele pentru afecțiunile acute.

Contractul prevede sancționarea producătorilor de medicamente care nu asigură prezența medicamentelor pe piață conform prevederilor legale.

Pentru asigurarea accesului asiguraților la medicamente, a fost introdusă prescripția fracționată atât pentru numărul de medicamente, cât și pentru cantitățile din fiecare medicament.

Pacienții cu boli cronice cărora li se eliberează rețete pentru trei luni vor putea ridica din farmacii rețeta lunar, urmând ca ei să rețină o componentă a eliberării și în luna următoare să se poată adresa oricărei farmacii și să continue tratamentul.

În noul pachet de servicii medicale de bază s-a stabilit ca pentru bolnavii cronici numărul de medicamente care era limitat la șapte pe o singură rețetă lunară să fie acordat acum pe una sau mai multe prescripții.

Potrivit președintelui CNAS Radu Țibichi, este prima dată când se precizează clar spețele în care se aplică sancțiuni pentru situația în care asiguraților nu li se respectă drepturile.

“Până acum în cadrul legal erau cuprinse o serie de limitări care nu își aveau rostul și conduceau la o funcționare greșită a sistemului. (…) Până acum, a 21-a consultație era taxată și consultațiile care depășeau acest număr nu aveau ca și consecință eliberarea de prescripții medicale. Începând cu 1 iunie acest lucru va fi posibil. Numărul de consultații care se va deconta medicului de familie nu mai este limitat, medicul va putea, peste cele 20 de consultații, să efectueze, în funcție de adresabilitatea pe care o are, toate consultațiile care sunt programate și (…) să elibereze prescripții medicale. Același lucru se va putea întâmpla și la ambulatoriu de specialitate clinic”, a detaliat Țibichi.

Președintele CNAS a spus că sunt aproximativ 200 de afecțiuni care se pot trata în spitalizare de zi și 100 de proceduri, diagnostice, în ambulatoriu de specialitate.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ