Ce riscă proprietarii de animale de companie dacă nu le înregistrează

| 14 mar, 2014

Campania de identificare și înregistrare a câinilor cu stăpân începe sâmbătă, proprietarii animalelor având posibilitatea identificării și înregistrării lor în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân până la data de 1 ianuarie 2015, a declarat, vineri, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Vladimir Mănăstireanu, într-o conferință de presă.

Câinii cu stăpân vor putea circula pe teritoriul României doar însoțiți de proprietari, care vor trebui să aibă carnetul de sănătate al animalului. Documentul atestă identificarea și înregistrarea animalului în RECS, precum și acțiunile sanitare veterinare efectuate, conform Agerpres.

Potrivit președintelui ANSVSA, câinii se identifică și se înregistrează cu respectarea următoarelor termene: câinii nou născuți cu proprietar — în maximum 90 de zile de la fătare, dar în orice caz înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spații publice a acestora; câinii adulți cu proprietar — până la data de 1 ianuarie 2015 și înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spații publice a lor și cel mai târziu înaintea vaccinării contra rabiei; câinii proveniți din adăposturile publice — în momentul adopției, înainte de a părăsi adăpostul.

Înregistrarea în RECS a câinilor identificați se realizează odată cu microciparea și eliberarea carnetului de sănătate, în cazul prezentării proprietarilor la sediul operatorilor Registrului de Evidență a Câinilor cu Stăpân (cabinete veterinare), respectiv în maximum cinci zile de la implantarea microcipului, în cazul deplasării medicului veterinar la sediul proprietarului sau în cazul în care, din motive tehnice, nu a fost posibilă înregistrarea în RECS.

Câinii identificați înainte de data intrării în vigoare a acestui act normativ cu un microcip care nu corespunde standardelor ISO 11784 sau 11785 vor fi identificați, înregistrați și se vor emite noi carnete de sănătate, conform prezentelor norme.

Pentru înregistrarea câinilor, proprietarii vor prezenta medicilor veterinari, operatori ai RECS, documentele și informațiile de identificare necesare și vor solicita identificarea electronică cu microcip aprobat de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Proprietarii de câini au obligația de a notifica medicului veterinar de liberă practică, în termen de șapte zile de la producerea lor, evenimentele referitoare la animal: vânzare, cumpărare, pierdere, dispariție, furt, donație sau moarte.

Amenzi de până la 10.000 de lei

Vladimir Mănăstireanu a explicat că există sancțiuni în legislație cu amenzi între 2.000 și 10.000 de lei pentru cei care nu își înregistrează câinii. Acesta a spus că există obligativitatea ca toți cei care au câine de rasă comună să îl sterilizeze și să îl identifice.

Potrivit președintelui Colegiului Medicilor Veterinari din România, Viorel Andronie, sterilizarea nu poate să coste mai puțin de 100 de lei pentru un câine mascul și 150 de lei pentru o femelă, iar înregistrarea, care include microciparea, va costa cel puțin 50 de lei. Un microcip costă în medie 2 — 2,5 euro.

Mănăstireanu a precizat că posesorii de câini ar putea beneficia de ajutor material de la autorități și ONG-uri pentru sterilizare și înregistrare.

Tag-uri: ANSVSA, caini
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ