Ce să faci în cazul în care eşti prins într-un incendiu

| 21 oct, 2013

Important este să ştii că flăcările şi fumul ucid! Iată ce ai de făcut în cazul în care incendiul este unul foarte mare:

1. Adăposteşte-te în camera cea mai îndepărtată de locul în care a izbucnit focul.

2. Întrerupe furnizarea gazelor.

3. Ţipă cât de mult şi de tare poţi.
4. Sună de urgenţă la 112.
5. Închide toate uşile şi ferestrele şi etanşează-le (cu aşternuturi, covoare, haine). Oxigenul şi curentul măresc puterea flăcărilor. Închide toate gurile de aerisire pentru ca fumul să nu poată pătrunde.
6. Strânge perdelele, mobila şi alte materiale care se pot aprinde uşor şi care se află în apropierea geamurilor. Sticla radiază căldura!
7. În limita posibilităţilor, udă cârpe din încăpere pentru a preveni extinderea cu repreziciune a flăcărilor.
8. Improvizează cât mai aproape de foc o pavăză antiflăcări din saltele, mobilă, covor sau un panou de lemn - udate bine cu apă.
9. Ţine luminile aprinse atât timp cât este posibil (cât reţeaua electrică nu este afectată). Pompierii te vor găsi mai uşor, dacă vor vedea lumină prin fumul dens.
10. Dacă hainele îţi iau foc, trânteşte-te pe sol, rostogoleşte-te cât mai mult. Încearcă să te înfăşori prin rostogolire într-un covor, o pătură sau o haină - dar cu capul afară.
11. Cel mai bine e să te întinzi pe podea şi să-ţi acoperi faţa (ochii) cu mâinile. Lângă foc sau prin flăcări mergi aplecat, în genunchi sau târâş. Jos, lângă sol, aerul e mai curat şi mai rece.
12. În întuneric mergi întotdeauna pe lângă marginile camerei, pipăindu-le.
13. Atenţie când clanţa este caldă! NU deschide larg uşa. Ghemuieşte-te când deschizi uşa, pentru ca eventualele gaze calde şi flăcări să-ţi treacă pe deasupra. Propteşte un picior pe pardoseală şi opreşte cu el uşa care se deschide spre tine.
14. Încearcă să nu urci! Caută să scapi pe la parterul clădirii. Dacă uşile de la parter sunt blocate, ieşi pe fereastră.
15. Dacă deschizi fereastra, dar eşti la etaj, nu sări! Apleacă-te uşor pentru ca pompierii să te poată prinde şi să te scoată fără să te răneşti.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ