Ce se poate face cu banii din reducerea CAS

| 17 iun, 2014

Reducerea CAS la salariul mediu va aduce câştiguri băneşti importante fiecărui angajat sau angajator. Având în vedere că salariul mediu brut  din luna aprilie a acestui an a fost de 2.395 de lei, la acest venit aplicarea reducerii CAS la angajator sau angajaţi va aduce acestora un câştig de 120 de lei.

După ani în şir în care angajatorii şi angajaţii din România au fost apăsaţi de o fiscalitate împovărătoare, asumarea de către guvern a implementării reducerii CAS începând cu luna octombrie reprezintă o certitudine care va aduce o serie de beneficii societăţii şi economiei.

Punerea în practică a uneia dintre cele mai aşteptate măsuri guvernamentale nu putea fi realizată fără eforturile executivului de a stabiliza macroeconomic şi bugetar ţara noastră. În această privinţă, performanţele economice din ultimii doi ani şi reformarea sistemului de colectare a taxelor au creat premisele pentru creşterea încasărilor la bugetul de stat, ceea ce va garanta în cele din urmă reducerea contribuţiilor la asigurările sociale.

Pe lângă beneficiile stimulatorii ale măsurii asupra societăţii, economiei şi bugetului de stat, reducerea CAS va oferi o serie de avantaje particulare companiilor sau angajaţilor. Aşa cum arată şi o analiză realizată de cotidianul „Adevărul”, reducerea CAS la salariul mediu va aduce câştiguri băneşti importante fiecărui angajat sau angajator. Având în vedere că salariul mediu brut  din luna aprilie a acestui an a fost de 2.395 de lei, la acest venit aplicarea reducerii CAS la angajator sau angajaţi va aduce acestora un câştig de 120 de lei.

Chiar dacă până în acest moment cabinetul nu a decis cine va fi beneficiarul diminuării cuantumului contribuţiilor asigurărilor sociale, cu toate acestea putem observa că din banii rezultaţi, angajatorul sau salariaţii vor pune în mişcare un întreg mecanism din urma căruia toţi actorii instituţionali şi economici vor avea de câştigat. În cazul în care guvernul va decide ca beneficiarul scăderii taxei să fie angajatorul, măsura va permite companiei angajarea de noi salariaţi, oferirea unor salarii mai mari sau efectuarea unor modernizări. Astfel, dacă firma are mai mulţi salariaţi, la fiecare 20 de angajaţi, compania poate folosi economia făcută prin reducerea CAS la angajarea unui nou lucrător, contribuind astfel la scăderea şomajului şi la creşterea numărului de contribuabili la bugetul de stat. Totodată, dacă firmele aleg să investească sau să folosească pentru consum banii economisiţi din reducerea contribuţiilor la asigurările sociale, conform experţilor, 30-40% din sume se întorc la bugetul de stat prin TVA, accize sau alte taxe.

Pe de altă parte, în cazul în care angajatorul va decide să folosească economia realizată din reducerea CAS la majorarea salariilor angajaţilor, veniturile fiecărui angajat vor creşte cu 5%. O astfel de decizie din partea angajatorului va creşte nivelul de trai al salariaţilor ceea ce se va transpune ulterior în creşterea consumului ceea ce va conferi un impuls dezvoltării economice care nu va mai depinde doar de producţia industrială şi de exporturi.

În ciuda mesajelor alarmante venite din partea unei părţi a presei sau a opoziţiei, diminuarea CAS se dovedeşte a fi o măsură ce va fi benefică angajatorilor sau salariaţilor. Astfel, indiferent de întrebuinţarea pe care beneficiarii o vor aduce reducerii la contribuţiile asiguărilor sociale, bugetul de stat şi economia per ansamblu vor avea de câştigat,

Tag-uri: bugetul de stat, CAS, TVA
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
25 iun, 2014
ion
Cata prostie ! De cate ori citesc un articol aici ,ma crucesc !
Numai daca te uiti la titluri si iti dai seama de valoarea articolelor !
pe 23 iunie arunca minciuna ca somajul a scazut sub 5 % ,iar pe 24 iunie ,articol cu titlul INS,rata somajului 7,2 % in primul trimestru din 2014 ! Adica 7,2 % e sub 5 %????????????????????????????????? Nici la clasa intai nu s-ar accepta asa gogomanii !
Iar reducerea CAS cu 5 puncte procentuale ,nu inseamna 5 % din salariu bai handicapatilor ! Inseamna ca de la 5,5 % scade la 5 % ,adica cu 0.5% , adica fix de un pachet de tigari,poate nici atat !
CATA PROSTIE !!!!!!!!!!!!!!! Cine va plateste tolomacilor ? Si cine va plateste isi inchipuie ca aici citesc asistatii lui Dragnea??? Sau zombii sculati din morti?
17 iun, 2014
goPontaNemaPrezident
prostie made Sultanescu...
dupa 2-3 ani de promisiuni de reducere a CAS,proiectul a ajuns in Parlament..
nu s-a discutat,nu s-a promulgat...nu se stie la cine:la angajat,la angajator sau un mixt
se stie aprox impactul,nu se stie cum se va echilibra bugetul
poate vor fi noi taxe?
deja facem comentarii cu avantajele...
imbecilitate
17 iun, 2014
ana
PPDD+PSD=LOVE...
pentru Romania,pentru independenta,pentru suveranitate,pentru unitate
intr-o exprimare mai simpla si mai directa:pentru ciolan..!
votati CIOLANUL, semnul electoral al aliantei PSD+PPDD
Dan Sultanescu a nimerit-o inca o data cu prognozele...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ