Ce trebuie să faci ca să nu simţi efortul depus la sală sau la muncă

| 23 oct, 2013

Muşchii noştri consumă mai puţină energie atunci când depunem un efort pentru a produce acompaniament muzical, potrivit unui nou studiu germano-belgian, informează Le Figaro.

Imagini din 1966 prezintă mai mulţi deţinuţi texani care doboară copaci în ritm de cântec. Fără îndoială, deţinuţii ignoră efectul acestuia, însă tocmai cântatul face ca muşchii lor să depună mai puţin efort, după cum a demonstrat de curând o echipă de cercetători din cadrul Universităţii Gand şi al Institutului Max Planck din Leipzig, studiind reacţiile a circa 60 de voluntari, potrivit Agerpres.

"Muzica nu este un simplu acompaniament, ea este integrată efortului", explică, pentru Le Figaro, doctorul Thomas Fritz, principalul autor al studiului.

Este un lucru deja cunoscut că muzica este capabilă să reducă efortul perceput ca fiind necesar în timpul activităţilor fizice extenuante. Însă, până de curând, se credea că influenţa acestei modulări de efort este cauzată de efectul de distragere al muzicii, sportivii devenind, de exemplu, mai puţin concentraţi pe senzaţiile lor corporale, în parte dezagreabile, care acompaniază realizarea exerciţiilor epuizante. În realitate, beneficiile muzicii depăşesc aceste explicaţii.

În noul studiu, voluntarii trebuiau fie să efectueze exerciţii în timp ce ascultau muzică de fond difuzată la difuzoare, fie să genereze ei înşişi muzică, efectuând exerciţii la nişte aparate conectate la un generator de sunete. În mod simultan, era monitorizat, cu ajutorul unei măşti, consumul lor de oxigen. "Datele înregistrate dezvăluie că forţa depusă nu este diferită în cele două situaţii, ceea ce înseamnă că senzaţia de efort mai mic percepută de către cei testaţi nu se datorează unui efort care ar fi în mod efectiv mai puţin important", constată cercetătorii. 

În opinia doctorului Fritz, mai uimitoare este "forţa pe care o are efectul muzicii produse". "Intensitatea percepută a efortului scade la jumătate după primele şase minute de produs muzică", dezvăluie acesta pentru le Figaro.

Totodată, consumul de oxigen scade în timp ce persoana produce muzică depunând efort, în loc să se rezume doar la ascultat. Altfel spus, muşchii consumă mai puţină energie. 

Cu toate acestea, doar să asculţi muzică nu este complet inutil, psihologic vorbind, în condiţiile în care alte studii au descoperit un astfel de randament muscular mai bun la atleţi, la sfârşitul anilor 1990. "Poate pentru că participanţii devin mai relaxaţi. Însă, efectul este şi mai pronunţat cu un feedback muzical. Credem că acest lucru se datorează unui control emoţional motor", subliniază Fritz.

Prin urmare, explicaţia este mai mult una de ordin psihologic. Efectul muzicii este multiplu. O parte s-ar putea datora efectului relaxant al muzicii, care duce la o reducere a tensiunii musculare şi la o oxigenare mai eficientă. Sau poate că este vorba despre "iluzia sportivului că el însuşi produce muzică în timp ce depune efort", mai speculează oamenii de ştiinţă. 

Nu cumva sportivii care fac jogging şi care se surprind uneori că îşi reglează pasul pe ritmul muzicii trăiesc, fără să ştie, un fel de "halucinaţie corporală", mai rentabilă muscular?, conchide Le Figaro.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ