Ceea ce nu știai despre câte poți face cu CUPTORUL CU MICROUNDE

| 04 iul, 2014

Cuptorul cu microunde poate fi folosit nu numai la incalzirea mancarii. Chefii si pasionatii gatitului au experimentat numeroase posibilitati de folosire ale acestuia, multe dintre acestea parandu-ni-se noua, profanilor, geniale.

23. Tocarea cepei "fara lacrimi"

 

Daca vrei sa scapi de neplacerea iritarii ochilor atunci cand tai ceapa, iata o solutie foarte eleganta. Tai cele doua capete ale cepelor, dupa care le bagi in cuptorul cu microunde pe care il pornesti la putere maxima pentru 30 de secunde.

 

Gustul cepei va ramane, insa ceapa poate fi tocata fara niciun pericol pentru ochii tai.

 

22. Topirea margarinei

 

Ti se pare plictisitor sa lasi margarina ore intregi sa se topeasca la temperatura camerei? In cuptorul cu microunde, la temperatura mare, acelasi efect poate fi obtinut intr-un minut.

 

21. Reimprospateaza aromele condimentelor

 

Ti se pare ca unele dintre condimentele tale nu mai miros ca atunci cand erau proaspete? Exista o solutie pentru "revigorarea" lor - introdu-le (intr-un recipient sigur) in cuptorul cu microunde si expune-le 15 secunde la temperatura maxima.

 

20. Reimprospateaza chipsurile de cartofi

 

Chipsurile tale nu mai sunt crocante? Introdu-le in cuptor alaturi de cateva servetele, care vor absorbi umiditatea eliberata de chipsuri prin incalzire.

 

19. Revitalizarea biscuitilor

 

Nu numai chipsurile pot fi improspatate, ci si biscuitii sau cerealele.

 

In cazul biscuitilor, nu mai este nevoie de servetele. Dupa o incalzire de circa 30 de secunde, acestia vor fi ca atunci cand i-ati cumparat.

 

18. Rehidratarea painii

 

Ai uitat sa cumperi paine proaspata iar cea de acasa s-a intarit? Cuptorul cu microunde rezolva si aceasta problema. Inveleste feliile de paine intr-un prosop de bucatarie umed si baga-le ientru 10 secunde in cuptor la puterea maxima. Daca rezultatul nu este chiar cel scontat, incearca din nou pentru alte 10 secunde. Rezultatul: painea va fi pufoasa, ca si cum ar fi fost produsa recent.

 

17. Gateste sanatos bacon-ul

 

Tie pofta de un bacon dar te sperie gandul ca este plin de grasime sau ca vei stropi aragazul? Cuptorul cu microunde te salveaza si de data aceasta. Pune feliile de bacon pe o farfurie, intre servetele de hartie si lasa-le in cuptor pentru 3-5 minute. Baconul nu va avea grasime, absorbita de servetele, iar timpul de gatire este mult mai mic decat la gatirea traditionala.

 

16. Dezghetarea sandvisurilor si a produselor de patiserie

 

Nu este neobisnuit ca la incalzitrea sandvisurilor sau a produselor de patiserie in cuptorul cu microunde acestea sa se umezeasca. Acest lucru poate fi evitat foarte usor, invelind produsele in servetele de hartie.

 

15. Prajirea nucilor

 

Prajirea nucilor (alunelor, etc) poate fi facuta mult mai rapid in cuptorul cu microunde. Puneti-le pe platoul cuptorului si incalziti-le la puterea maxima in reprize de cate un minut. Pauzele intre reprize trebuie sa fie de cate 4-5 minute.

 

14. Cum testezi un vas daca este adecvat pentru cuptorul cu microunde

 

Plasati in recipientul pe care doriti sa-l testati o cana cu apa si bagati-l pentru un minut in cuptor, la puterea maxima. Daca apa este fierbinte si recipientul rece, vasul corespunde. Daca in schimb recipientul este fierbinte, este cazul sa cumparati altul, acesta nefiind sigur.

 

13. Cum sa faci rapid o omleta

 

Poti face o omleta delicioasa in doar trei minute. Bate ouale, impreuna cu sare, branza si condimentele dorite, intr-o cana, pe care o incalzesti la puterea maxima pentru 3 minute.

 

12. Decristalizarea mierii

 

Nu iti place mierea zaharisita? Pune borcanul cu miere, fara capac, pentru doua minute la temperatura mica, dupa care mierea va reveni la proprietatile originale.

 

11. Inmoaie lintea si fasolea

 

Multe gospodine prefera ca fasolea sau lintea sa fie inmuiata inainte de a se apuca de gatit. In mod normal, acest proces poate dura cateva ore. Acest lucru se poate face mult mai rapid cu ajutorul cuptorului cu microunde.

 

Pune boabele intr-un recipient, acopera-le cu apa si adauga un varf de cutit de bicarbonat. Incolzeste vasul pentru 10 minute, dupa care lasa-le la racit pentru 30-40 de minute.

 

10. Uscarea plantelor

 

Uscarea traditionala a plantelor (patrunjel, leustean, plante medicinale) intre ziare este un procedeu consumator de spatiu si timp. Uscarea poate fi facuta mult mai rapid, in cateva minute, in cuptorul cu microunde.

 

Plasati plantele intre servetele de hartie, incalziti cuptorul pentru 2-4 minute, dupa care presati usor servetelele pentru a absorbi umiditatea dintre frunze.

 

9. Topirea corecta a ciocolatei

 

Desi topirea ciocolatei in cuptorul cu microunde este des intalnita, va prezentam totusi modalitatea corecta de a face aceasta operatie.

 

Taiati ciocolata in bucati mici. Incalziti vasul pentru 15 secunde la temperatura medie. Faceti pauza alte 15 secunde, dupa care repetati operatiunile pana cand ciocolata ajunge la consistenta dorita.

 

8. "Repararea" zaharului caramelizat prea mult

 

Din cauza aproximarii gresite a comportamentului zaharului in momentul caramelizarii, exista  intotdeauna tendinta ca acesta sa fie expus prea mult timp temperaturii. Zaharul prea "ars" poate fi reparat introducand in cuptorul cu microunde, alaturi de vasul cu zahar, un prosop de bucatarie umed. Dupa expunerea la temperatura mare timp de 20-30 de secunde, zaharul se va inmuia, ajungand la consistenta dorita.

 

7. Gatirea fileurilor de peste

 

Exista cateva mici secrete: fileurile trebuie sa fie foarte bine uscate, partea dinspre coada a fileurilor (care este mai subtire) trebuie suprapusa peste alt fileu, iar scoaterea pestelui din cuptor trebuie facuta inainte ca acesta sa para gata (pentru ca procesul continua si dupa ce este scos din cuptor si exista riscul ca acesta sa fie facut "pea bine").

 

6. Cum facem negrese

 

Celor carora le plac negresele le dam o veste buna - acestea pot fi facute si la cuptorul cu microunde, iar gatirea lor dureaza sub 2 minute!

 

Amestecati componentele uscate (faina, cacao, zahar, un praf de sare, scortisoara) intr-o cana, dupa care adaugati apa, esenta de vanilie si un strop de ulei cu grija, pentru a nu face cocoloase.

 

Bagati la cuptor la temperatura mare pana este gata (un minut si 40 de secunde este timpul recomandat de specialisti).

 

5. Cum facem lamaile mai zemoase

 

Lamaile pot fi stoarse mai usor si dau o cantitate mai mare de suc daca in prealabil au fost incalzite, intregi, la temperatura mare timp de 10-20 de secunde.

 

4. Cum faci oua ochiuri perfecte

 

Spargi oul intr-un vas special pentru microunde. Dupa ce ai intepat galbenusul cu o scobitoare, acoperi vasul cu folie alimentara si il pui in cuptor alaturi de o cana cu apa in care ai pus o lingurita de otet.

 

Dupa 30 de secunde la temperatura mare, oul se intoarce si se mai lasa inca 20 de secunde.

 

3. Porumb copt

 

Porumbul copt poate fi "gatit" cu usurinta la cuptorul cu microunde. Taie capatul inferior (cotorul) al stiuletelui, pe care il pui apoi in cuptor. Dupa 30 de secunde la temperatura maxima, porumbul este gata. Bonus, daca il apuci de partea suoerioara a stiuletelui si il scuturi, boabele se vor desprinde imediat de pe stiulete.

 

2. Curatarea usturoiului de coaja

 

Atunci cand usturoiul este foarte uscat, curatarea cateilor de coaja poate fi o operatie dificila. Incalzind cateii la temperatura mare pentru 15 secunde, coaja acestora se inmoaie si pot fi curatati extrem de usor.

 

1. Decojirea rosiilor

 

Daca cojirea rosiilor ti se pare o operatiune dificila, incearca si aceasta metoda iar rezultatul te va surprinde.


Incalzeste rosiile la temperatura mare timp de 30 de secunde, dupa care lasa-le sa se raceasca. Pe masura ce se racesc, vei vedea cum coaja incepe sa se desprinda singura.

 

 

Sursă: sanatate.bzi.ro

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ