Cenușa lui Clyde Tombaugh, cel care a descoperit Pluto, se află la bordul sondei New Horizons

| 15 iul, 15:39

Sonda New Horizons, care a survolat marți planeta pitică Pluto, adunând date și realizând fotografii ale acestei lumi ce nu a mai fost niciodată vizitată, l-a dus la întâlnirea cu "cea de-a 9-a planetă din sistemul solar" pe astronomul american Clyde Tombaugh, cel care a descoperit-o în 1930, conform unor materiale publicate de The Telegraph și CNN.

O parte din rămășițele pământești ale lui Clyde Tombaugh se află la bordul sondei New Horizons și, după întâlnirea cu planeta pe care a descoperit-o în urmă cu 85 de ani, vor fi purtate prin Centura Kuiper urmând să devină primele rămășițe umane care vor părăsi sistemul solar. Sonda New Horizons este alimentată cu energia nucleară provenită din descompunerea plutoniului și dispune de suficient combustibil nuclear pentru a-și continua drumul până la jumătatea anilor 2030, când va fi părăsit de mult sistemul solar.

Clyde Tombaugh a încetat din viață la 17 ianuarie 1997, cu nouă ani și două zile înaintea de lansarea sondei New Horizons, iar una dintre ultimele lui dorințe a fost să fie incinerat iar cenușa să fie trimisă în spațiu.

Un mic recipient în care se află rămășițele sale a fost fixat în interiorul sondei cu inscripția: "Aici se află rămășițele americanului Clyde W. Tombaugh, cel care a descoperit planeta Pluto și 'cea de-a treia zonă' a sistemului solar (Centura Kuiper), fiul lui Adelle și Muron, soțul Patriciei, tatăl lui Annette și Alden, astronom, profesor, om de viață și prieten: Clyde W. Tombaugh (1906-1997)".

Clyde Tombaugh, care a crescut la o fermă din Kansas, lucra la Observatorul Lowell din Arizona la 18 februarie 1930, când a descoperit planeta Pluto. Inițial un simplu astronom amator, Tombaugh a fost angajat pentru a ajuta la căutarea unei eventuale planete dincolo de orbita lui Neptun. Numele său este legat și de descoperirea a 14 asteroizi.

'În următorii 20 de ani (New Horizons) va transmite date despre Centura Kuiper și apoi vom avea șansa de a ieși din heliosferă și de a pătrunde în spațiul interstelar și de a prelua date și de acolo", conform lui Alan Stern, coordonatorul științific al misiunii sondei New Horizons.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ