România s-ar putea confrunta cu o explozie a costurilor la energie

| 28 mai, 2013

România s-ar putea confrunta cu o explozie a costurilor la energie din cauza lipsei de decizie a autorităţilor cu privire la proiectele ce vizează sursele de energie de tipul Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă şi "rostogolirea" acestora de la o legislatură la alta, a declarat Teodor Chirică , membru în Consiliul Executiv Foratom.

"Problema care mă îngrijorează pe mine este lipsa de decizie şi rostogolirea acestor proiecte de la o legislatură la alta şi, în momentul în care ţara se va sufoca pentru că nu va mai avea surse de energie, sunt două soluţii: o explozie a costurilor energiei sau devenim şi consumatori de electricitate din import. Asta ne-a mai rămas la scară naţională: ne acoperim necesarul de electricitate. Sunt lucruri evidente, pe care presa economică ar trebui, într-o analiză serioasă - nu să se lege de anumite aspecte, de cine e ăla, de ce culoare are cutare, de ce-a făcut cutare -, ci să facă o analiză serioasă a lipsei de decizie, a costurilor şi a evoluţiilor"", a afirmat Chirică.

În ceea ce priveşte creşterea valorii investiţiilor la proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, de la 2,3 milioane de euro iniţial, la patru milioane de euro şi apoi la 6,4 milioane de euro, acesta a pus totul pe seama majorării preţurilor la materiile prime, pe fondul absorbţiei masive de către piaţa chinezească.

"Nu pot să răspund acum de ce a crescut. Preţul actual este un preţ într-o ofertă. Sigur, sperăm că Energonuclear va mai reduce ceva. Nu o să reducă preţurile la jumătate, că nu se poate aşa ceva. Majorarea investiţiilor a avut loc pe fondul exploziei preţurilor la materiile prime din cauza absorbţiei masive a pieţei chinezeşti, în care preţul oţelului s-a dublat şi s-a triplat. Centrala asta nu este făcută din mămăligă, este făcută din oţel, din cupru. Asta a fost explicaţia pe care am dat-o de nenumărate ori. Este o realitate a evoluţiilor pe pieţele internaţionale a preţurilor la materiile prime. (...) În acel moment nu aveam o ofertă actualizată. Nu ştiam cât costă. Aveam nişte consultări chiar cu Ansaldo, ne corelăm, dar nu există o ofertă. În momentul de faţă avem o ofertă, avem o informaţie certă pe care se poate dezvolta un studiu"", a explicat el.

Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă a fost prevăzută iniţial (în 1978) să cuprindă 4 Unităţi CANDU 6 a 706,5 MW fiecare, profil care a fost extins ulterior la 5 Unităţi. În luna martie a acestui an, un proiect de Hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Economiei arăta faptul că lucrările la Unitatea 5 a Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavodă vor fi sistate, urmând să fie schimbată destinaţia şi utilizarea spaţiilor şi structurilor deja realizate, pentru exploatarea în siguranţă a Unităţilor 1 şi 2, precum şi pentru îmbunătăţirea răspunsului centralei în caz de accidente severe.

În prezent, pe amplasamentul CNE Cernavodă, sunt în funcţiune Unităţile 1 şi 2, Unităţile 3 şi 4 sunt planificate să fie finalizate la nivelul anilor 2019 şi respectiv 2020, iar Unitatea 5 se află în conservare.  Puterea nominală instalată (valoarea de proiect) Unităţilor 1 şi 2 unităţi este de 706,5 MW fiecare, cele 2 unităţi din Cernavodă asigurând, în prezent, circa 19% din consumul energetic al României. 

Guvernul României a stabilit ca finalizarea Unităţilor 3 şi 4 din Cernavodă să se realizeze prin atragerea de fonduri de finanţare asigurate şi de investitori privaţi, în sistemul de parteneriat public - privat. Compania de proiect S.C. EnergoNuclear S.A. este responsabilă cu finalizarea Unităţilor 3 şi 4 şi punerea lor în funcţiune.

În anul 2010, Comisia Europeană şi-a exprimat opinia favorabilă privind finalizarea Unităţilor 3 şi 4, în conformitate cu articolul 43 al Tratatului EURATOM, subliniind faptul că proiectul unităţilor îndeplineşte în totalitate cerinţele tratatului. Dat fiind gradul de realizare a Unităţilor 3 şi 4, Uniunea Europeană a aprobat finalizarea acestor reactoare de putere, considerându-le unităţi nucleare în curs de execuţie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ