Cine rezolvă dosarele „mafiei portocalii”?

| 11 apr, 2014

Unul dintre cazurile cele mai sonore îl are în centru pe Adriean Videanu care a prejudiciat Hidroelectrica cu sute de milioane de euro prin acordarea unor contracte păguboase pentru stat. În prezent, ancheta bate pasul pe loc în timp ce democrat-liberalul se plimbă prin ţări exotice, bucurându-se de libertatea nemeritată.

Mass-media portocalie şi goarnele băsiste încearcă să inducă în spaţiul public ideea că s-au comis greşeli în guvernare doar începând din anul 2012. Abordarea este complet neconvingătoare dacă ar fi să judecăm după numărul de cazuri de corupţie din perioada guvernării PDL care nu au ajuns în faţa instanţei. Dincolo de isteria actuală legată de anchetele derulate de procurori în care sunt vizaţi lideri sociali-democraţi, nu putem ignora faptul că sunt foarte multe cazuri în care procesele nu au avansat atunci când a fost vorba de apropiaţi ai lui Traian Băsescu.

Iar acest dublu standard aplicat de instituţiile justiţiei din România nu pare a fi deloc o simplă coincidenţă. În timp ce oameni cu greutate din PSD sunt trataţi ca infractori de drept comun de către procurori şi intimidaţi, fărădelegile care i-au avut drept protagonişti pe liderii regimului Băsescu sunt ’’îngropate’’ cu bună ştiinţă de luni şi ani de zile de către magistraţi.

Lista ’’clienţilor’’ pe care justiţia ar trebui să-i ia în vizor este una lungă. Vorbim de persoane cu nume şi prenume, reprezentanţi ai regimului Băsescu care au devalizat statul român.  la ANAF (Sorin Blejnar), CNAS (Lucian Duţu), Loteria Naţională, Poşta Română, ANRMAP (Cristina Traila), Hidroelectrica (Adriean Videanu), RADET, Ministerul Sănătăţii etc.

Unul dintre cazurile cele mai sonore îl are în centru pe Adriean Videanu care a prejudiciat Hidroelectrica cu sute de milioane de euro prin acordarea unor contracte păguboase pentru stat. În prezent, ancheta bate pasul pe loc în timp ce democrat-liberalul se plimbă prin ţări exotice, bucurându-se de libertatea nemeritată. De asemenea, pe lângă prejudiciul adus companiei de energie, fostul primar al capitalei, este implicat şi în alte dosare ce au vizat favorizarea intereselor firmei Interagro, prejudicierea Oltchim sau contractele defavorabile municipalităţii bucureştene.

Un alt personaj sinistru din perioada guvernării Băsescu-Boc a fost Sorin Blejnar. Fostul preşedinte al ANAF a intermediat multe fapte de corupţie şi, în cele din urmă, a scăpat de braţul lung al legii, deşi pe numele său au fost instrumentate mai multe dosare care s-au lăsat cu neînceperea urmării penale (NUP).

Despre problemele cu legea ale Ancăi Boagiu presa a relatat în numeroase ocazii. Deşi în cazul fostului ministru al Transporturilor guvernul a sesizat autorităţile judiciare pentru alocarea ilegală a contractului pentru lucrările la autostrada Arad-Nădlac, nici până în acest moment instituţiile abilitate nu au demarat o anchetă.

Lista poate continua cu Lucian Duţă, fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care a fost acuzat de DNA pentru abuz în serviciu, aducând prejudicii statului de peste 150.000 de euro. În ciuda tuturor probelor existente fostul şef al CNAS nu dă încă explicaţii în faţa procurorilor.

Nici în cazul fostei şefe a Autorităţii Naţionale Române pentru Monitorizarea Achiziţiilor Publice, Cristina Trăilă, justiţia nu  a adus încă lămuririle necesare. Cristina Trăilă a avut o implicare directă în suspendarea fondurilor europene destinate României, ceea ce a dus la o rată de absorbţie extrem de redusă. Mai mult, justiţia nu a anchetat-o, deşi un raport al Comisiei Europene o indica drept responsabilă pentru fraudarea a 505 milioane de euro.

Pe lângă aceste cazuri celebre vorbim de sute de sesizări depuse de Corpul de control al primului-ministru ce vizau fraude şi abuzuri ale administraţiei portocalii. Toate acestea au fost însă au fost ignorate de justiţie. Pagubele produse în regimul Băsescu au ajuns, conform anchetelor realizate de inspectorii guvernamentali, să însumeze un prejudiciu cumulat de aproape 3 miliarde de euro. Toate aceste dosare aflate în stand by pe masa magistraţilor ridică în mod legitim semne de întrebare în rândul populaţiei. Astfel există un orizont specific de aşteptare în sensul în care toţi cei care se fac răspunzători de fraudarea statului sau de afaceri ilicite să suporte rigorile legii. Ceea ce, deocamdată, nu se întâmplă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
11 apr, 2014
fan ferenczy
in atentia consilierului politic Sultanescu
"luati' de la ziaristul CTP,Gandul,azi...editorial,e proaspat...
" Azi, V. Ponta reuşeşte să mă silească a mai pune pe hârtie câteva rânduri. „N-au putut să ne împuşte pe toţi nici în `89”, şi-a îmbărbătat premierul paşalele umflate de bani şi de DNA. Când l-am auzit spunând asta am înjurat circa trei minute, de grindei, de parafernă şi plămânei, de ceară, de vii şi de morţi. Acum scriu. Calm.

Dr. Ponta, năpârca cu ochelari, îi pune pe alde Mazăre, Duicu şi „Nicuşor” Constantinescu, pe alţi mărturisitori PSD şi pe sine Însuşi, laolaltă cu copiii şi tinerii omorâţi în decembrie `89. Astfel, Pârâtul se dovedeşte şi profanator de morminte.

De ce face asta dr. Ponta? Pentru că încearcă, prin orice mijloace, să trântească electoratul român la examenul de maturitate pe care îl are de dat anul acesta. Bacul constă într-o singură întrebare: vina se stabileşte prin vot?"
11 apr, 2014
colaboratorul lui CTP
ziarul Gandul se intreaba daca mancarea la restaurantul lui Duicu(temporar in arest,mare om,mare pesedist),este buna...
daca se confirma ca Ponta a fost pe-acolo,inseamna ca e buna..
n-a patit nimic
Deci domnule Sultanescu,acolo s-o fi intalinit de fapt,la masa cu regele Mihai?
sau cu Putin,desi credeam ca asta s-a petrecut la Soci?
sau cu ciobanul Ghita?
11 apr, 2014
cantautor
PTR:Dragnea,Mazare,Duicu,Oprisan,Constantinescu,Ghita,Ponta,etc
Parteneriatul cu SUA merge inainte...
Guvernare curata in Romania...
Hai PSD,ti-e dor de URSS?

"SUA se vor concentra pe lupta impotriva coruptiei in Europa Centrala si de Est si in Balcani, in stransa colaborare cu Uniunea Europeana, pentru a ajuta tarile din aceasta regiune sa aiba o guvernare curata, mass-media independenta si o societate civila puternica, afirma Victoria Nuland, asistentul secretarului de stat american pentru afaceri europene si eurasiatice. Victoria Nuland spune ca in unele tari din centrul, estul Europei si Balcani se observa o "tendinta ingrijoratoare ca aspiratiile cetatenilor sa fie calcate in picioare in interesul oligarhilor corupti", care "isi folosesc banii si influenta pentru a inabusi opozitia politica, pentru a cumpara politicieni si mass-media, pentru a slabi independenta justitiei si drepturile ONG-urilor".
11 apr, 2014
anna
Ponta va rezolva cazurile portocallilor
de aceea si-a pus varul prin alianta ministru al Justitiei si pe colegul de facultate Procuror General
ca sa rezolve problema complet,mai are un pas:s-o puna pe protejata lui Duicu la DNA
asta s-a amanat putin,doar...
hai PSD

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ