PROTESTUL OIERILOR. Ciocniri cu forţele de ordine, ciobanii au sărit gardul Parlamentului VIDEO

| 15 dec, 09:49

Câteva mii de ciobani din toată ţara au protestat marţi la Palatul Parlamentului împotriva legii care limitează numărul de câini de la stână şi perioadele în care pot păşuna. Protestul nu a fost lipsit de incidente între oieri şi jandarmi, ciobanii intrând cu forţa în curtea parlamentului. Ziua s-a încheiat cu un protocol prin care autorităţile s-au angajat să modifice legea.

UPDATE 18.22 Oierii au încheiat marți seara protestul din fața Palatului Parlamentului, după semnarea unui protocol între Comisia de Agricultură din Camera Deputaților, Ministerele Agriculturii și Mediului și Federația Agrostar, protocol care parafează modificarea unor articole din Legea Vânătorii.

Protocolul are două puncte, primul face referire la modificarea prin Ordonanță de Urgență a celor două articole controversate din Legea Vânătorii, respectiv cele referitoare la pășunat și la numărul de câini pe care crescătorii de animale îl pot folosi pentru protejarea stânii, iar punctul doi prevede constituirea unui grup de lucru, în perioada următoare, format din cele patru părți semnatare, care va modifica toate prevederile legale în vigoare cu incidență asupra bunei desfășurări în sectorul agricol.

"Se vor modifica prin ordonanță de urgență articolul cu interzicerea pășunatului și cel cu numărul de câini pe care crescătorii de animale îl pot folosi pentru protejarea stânii. Celelalte puncte care sunt în revendicări și care nu cuprind numai legea vânătorii se vor discuta în următoarea perioadă. Vom face un grup de lucru tot cu aceeași semnatari: reprezentanți ai Ministerului Mediului, ai Ministerului Agriculturii, plus membrii din Parlament și vom modifica legea. Eu nu cred că rămâne nemodificată legea vânătorii și celelalte legi conexe", a spus Nini Săpunaru.

 

UPDATE 17.01 Guvernul caută o soluție tehnică și legală pentru modificarea legilor, solicitată de crescătorii de animale, dar acest lucru nu se poate face prin ordonanță de urgență, a anunțat, marți, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

"Președintele Senatului, domnul Tăriceanu, l-a sunat pe premierul Cioloș, informându-l în legătură cu discuțiile care au avut loc și cu solicitările oierilor. E vorba de modificări la legea care reglementează activitatea dânșilor. Domnul Tăriceanu a cerut modificări prin ordonanță de urgență. Premierul a comunicat că o modificare simplă, printr-o ordonanță de urgență, nu poate avea loc deoarece este vorba de o lege pe care a inițiat-o Parlamentul și, în consecință, Guvernul nu poate face modificări de urgență pe aceste legi care au intrat în vigoare pe această cale", a explicat Suciu, într-o declarație de presă la Palatul Victoria.

El a adăugat că în prezent se caută soluții prin negocieri între reprezentanții oierilor și secretarii de stat din ministerele Agriculturii și Mediului.

"La această oră sau în minutele următoare vor avea loc la nivelul ministerelor Agriculturii și Mediului întâlniri între delegațiile protestatarilor, ciobanilor și secretarilor de stat din ministerele respective — miniștrii sunt la Bruxelles în întâlniri cu omologii lor europeni, dar premierul a solicitat ca aceste întâlniri să aibă loc la nivelul ministerelor cu secretarii de stat pentru a analiza care pot fi soluțiile (...). Cunoaște, sigur că da, această problemă a oierilor fiind evident dintr-un domeniu apropiat domniei sale, dar trebuie găsită acea soluție tehnică și legală care să poată mulțumi pe toată lumea. În cel mai scurt timp, Guvernul va veni cu o soluție tehnică și legală care să răspundă solicitărilor", a mai spus Dan Suciu.

UPDATE 13:25 Oierii din faţa Parlamentului au pornit pe carosabil în jurul Parlamentului.

Circulaţia pe Calea 13 septembrie a fost întreruptă în jurul orei 13,00, partea carosabilă fiind blocată de o parte dintre protestatari, în timp ce alţii au intrat în curtea Senatului. 

Protestul oierilor era programat să înceapă la ora 12,30 şi să se încheie la ora 17,00, dar la ora 12,00 aceştia au ieşit din dispozitivul amplasat de jandarmi în Parcul Izvor şi au pornit pe carosabil înspre Piaţa Constituţiei. La acţiunea de protest participă câteva mii de oieri.

 

Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi Servicii Conexe - Agrostar protestează marţi în faţa Palatului Parlamentului, începând cu ora 12,00, solicitând modificarea unor prevederi din Legea vânătorii, potrivit Agerpres.

Sindicaliştii consideră că aceste prevederi încalcă grav dreptul la proprietate, interzic înfiinţarea, întreţinerea sau recoltarea culturilor agricole, fără asigurarea protecţiei faunei de interes cinegetic şi limitează numărul de câini pe care crescătorul de animale îl poate deţine. 

'Legea 407/2006 a suferit, în decursul timpului, nenumărate modificări, dar odată cu modificările aduse în anul 2015 apare o noutate şi anume aceea că 'pe terenul proprietate crescătorul de animale nu mai poate păşuna'. Concret, articolul 23 din Legea 149/2015 dispune: ' (1) În scopul gestionării durabile a faunei cinegetice, se interzic: ... c) păşunatul animalelor domestice în terenul agricol între 6 decembrie şi 24 aprilie', a declarat recent secretarul general al Agrostar, Horaţiu Raicu. 

Potrivit acestuia, legiuitorul nu face altceva decât să încalce dreptul de proprietate statuat de art. 44 din Constituţia României respectiv agricultorilor care cresc animale 'li se suspendă dreptul de proprietate'. 

Pe de altă parte, Agrostar precizează că legiuitorul s-a îngrijit de numărul de câini care pot păzi turma, limitând numărul acestora. 

"Este total anormal ca într-un an în care agricultura a fost lovită crunt de secetă, pentru care nici până în acest moment nu s-au acordat despăgubiri, să promovăm un astfel de act normativ, care nu face altceva decât să mai pună o povară în plus pe umerii agricultorilor şi aşa decapitalizaţi. În loc să facem politici agricole durabile, venim cu tot felul de acte normative în măsură să pună piedici", precizează reprezentanţii Agrostar. 

Protestele crescătorilor de animale - membrii Agrostar - sunt susţinute şi de Federaţia Naţională PRO AGRO, care condamnă modificările "nedrepte" aduse Legii Vânătorii nr. 407/2006. 

Până în prezent, 4.000 de oieri au anunţat că vor participa la proteste.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 dec, 08:25
Alina
loc de muncă
Vrei să câştigi minim 300 de euro pe lună? Citeşte acest anunţ!
Beneficii
-posibilitatea de a câştiga cel puţin 100 de euro cu o implicare de 2-3 ore sau 300 de euro full time
- apartenenţa la un grup care oferă recunoaştere şi şanse egale tuturor membrilor
-instruire gratuită şi de scurtă durată
-contract legal de comision ce asigură plata caştigurilor
-se lucrează de acasă
-program flexibil
Cerinţe
-conexiune la internet, PC, abilităţi minime de lucru cu documente word, pdf şi navigare online
-seriozitate, perseverenţă şi atenţie la detalii
Pentru informaţii trimiteţi mail cu subiectul INFO la [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ