Consiliul Fiscal:Povara fiscală în România este foarte mare

| 29 oct, 2013

Povara fiscală în România este foarte mare şi, din păcate, ne putem compara, din acest punct de vedere, cu Guatemala, Zimbabwe sau Indonezia, a declarat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

"Anul 2014 ar trebui să aducă o reducere a deficitului bugetar, dar nu ştiu cum se va face acest lucru. Deocamdată, s-au aşezat pe masă modificări de taxe şi impozite. Sistemul de contribuţii de asigurări sociale este ciuruit de excepţii şi de tot felul de derogări între diverse forme de venit. Fiecare se crede mai şmecher decât celălalt. Acum avem moda PFA-urilor (persoane fizice autorizate - n.r.). Ştiţi câte PFA-uri avem în România? Aproximativ 500.000, pentru că acestea profită de o reglementare legală prin care plătesc CAS mai mic sau chiar deloc. Deci, sunt 500.000 - 600.000 de oameni în România care sunt plătiţi la salariul minim prin PFA. Cum mobilizăm noi munca când o impozităm atât de mult? Ca să plătesc 1 euro net în România, ca angajator plătesc 1,83 euro. Povara fiscală în România este infernal de mare", a declarat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, citat de Agerpres.

Povara fiscală comparabilă cu ţări precum Guatemala sau Zimbabwe

Acesta a adăugat că România se clasează pe locul 136 în clasamentul ţărilor cu cele mai multe taxe, iar evaziunea fiscală a ajuns la 14%. "România este pe locul 136 din aproape 185 în clasamentul ţărilor cu cea mai mare povară fiscală. Ne putem compara cu Guatemala, Zimbawe, Indonezia. Evaziunea fiscală este de 14%, din ce am calculat noi. A arăta acel 16%, cotă unică, nu mai ţine în faţa investitorilor", a atenţionat preşedintele Consiliului Fiscal.

Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice a precizat că aceste taxe sunt fix aceleaşi existente în orice stat european. Faptul că avem o grămadă de alte lucruri mărunte, e o realitate, dar suntem în proces de a reduce acest număr.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ