Ionuţ Dumitru: Rectificarea bugetară negativă era inevitabilă

| 29 oct, 2013

Rectificarea bugetară negativă era inevitabilă, în condiţiile în care avertizam anterior că estimările de venituri erau oarecum nerealiste, a afirmat  Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

"În mod cert, era inevitabil să avem o rectificare negativă, într-un context în care, aşa cum am avertizat la rectificarea anterioară, estimările de venituri erau oarecum nerealiste, în mare parte dintre ele. Acest lucru s-a suprapus cu reorganizarea ANAF care a creat mari disfuncţionalităţi în sistem. Parte din rectificarea negativă a fost făcută prin reducere de cheltuieli, parţial prin creştere de deficit", a spus preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.

Potrivit şefului Consiliului Fiscal, cea mai mare provocare a acestui final de an este construirea bugetului pe 2014, în condiţiile în care timpul rămas este destul de restrâns, respectiv două luni.

"Provocarea cea mai mare va fi construirea bugetului pe 2014 pentru că mai sunt două luni şi temerea cea mai mare ar fi aceea în care creşterea de deficit să nu se finalizeze cu un deficit chiar mai mare de atât, adică mai mult de 2,5% din PIB. Mi-e greu să cred cum, în ultimele două luni ale anului, pot fi făcute ajustări atât de mari la nivelul cheltuielilor şi astfel să ne încadrăm în această ţintă crescută de deficit bugetar. Ambiţia Guvernului este de reducere a deficitului bugetar şi angajamentele pe care ni le-am asumat faţă de instituţiile internaţionale este să reducem deficitul bugetar pe 2014. În momentul de faţă, e nevoie de o decizie politică la nivel de ajustare, unde facem ajustarea - pe cheltuieli sau pe venituri? Când ai de ajustat 3,8 miliarde lei, nu e o sumă deloc mică şi discutăm de două luni pe care le avem la dispoziţie", a afirmat Ionuţ Dumitru.

A doua rectificare bugetară din acest an are în vedere o diminuare, pe sold, a veniturilor cu 2,909 miliarde lei şi a cheltuielilor cu 1,635 miliarde lei, potrivit proiectului de rectificare publicat de Ministerul Finanţelor Publice.

Rectificarea bugetară se referă la ajustarea cheltuielilor faţă de prognoza de venituri şi include majorarea deficitului bugetului general consolidat de la 14,7 miliarde de lei, respectiv 2,3% din Produsul Intern Brut, la 15,9 miliarde de lei, respectiv 2,5% din PIB, în bază cash.

Suma de 1,2 miliarde de lei cu care se majorează deficitul bugetar se alocă suplimentar pentru cofinanţarea naţională aferentă proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile postaderare.

Conform proiectului de rectificare bugetară, publicat, luni, de Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Afacerilor Interne va beneficia de o alocare suplimentară de 104 milioane de lei, în timp ce bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice va scădea cel mai mult, cu 520,4 milioane de lei.

Nota de fundamentare a proiectului relevă faptul că modificarea veniturilor şi cheltuielilor bugetului de stat vine ca urmare a luării în considerare a unei creşteri economice de 2,2% faţă de 1,6%, cât a fost avut în vedere la elaborarea bugetului de stat pe anul 2013, şi a creşterii Produsului Intern Brut nominal estimat de la 623,314 miliarde de lei la 625,617 miliarde de lei.


loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ