Update: Vicepreşedintele CSM, Adrian Bordea, este noul preşedinte al instituţiei

| 06 ian, 2014

Update. Judecătorul Adrian Bordea, actual vicepreşedinte al CSM, a fost ales preşedinte al CSM cu 14 voturi pentru, trei împotrivă şi o abţinere. 

Update. Judecătorul Adrian Bordea este noul preşedinte al CSM. Acesta a fost ales cu 14 voturi.

Judecătorul Adrian Bordea, actual vicepreşedinte al CSM, şi-a depus oficial candidatura pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.
"Principalele obiective urmărite in activitatea desfășurată în Consiliu sunt determinate și de necesitățile cu care se confruntă instanțele in prezent: lipsa unui cadru normativ subsecvent adecvat de organizare și desfășurare a activității, în condițiile noilor reglementări procedurale; lipsa sediilor corspunzătoare activității desfășurate în majoritatea lor; insuficiența resurselor umane și materiale - situație care se perpetuează de o perioada lungă de timp", scrie Adrian Bordea în planul de management publicat pe site-ul CSM.

Procurorii Gheorghe Muscalu şi Bogdan Gabor, membrii aleşi ai CSM, şi-au depus oficial candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

Proiectele de management ale celor doi procurori care candidează pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului au fost publicate luni dimineaţă pe site-ul CSM.
Mandatul Oanei Schmit Hăineală în fruntea CSM se încheie pe 6 ianuarie, zi în care sunt programate şi alegeri pentru şefia Consiliului. Candidaţii pentru aceste funcţii se pot înscrie inclusiv în timpul şedinţei.

Surse judiciare au declarat că pentru funcţia de preşedinte al CSM şi-a anunţat candidatura judecătorul Adrian Bordea, iar pentru vicepreşedinte ar putea candida procurorul Gheorghe Muscalu, conform Agerpres.

Potrivit site-ului CSM, pe ordinea de zi a şedinţei plenului de luni se află atât alegerea noii conduceri, cât şi prezentarea raportului de activitate al instituţiei pe anul 2013, în mandatul procurorului Oana Schmidt-Hăineală, preşedinte, şi al judecătorului Adrian Bordea, vicepreşedinte.

În 10 decembrie 2013, plenul Consiliului a luat act de demisia lui Adrian Bordea din funcţia de vicepreşedinte începând cu 7 ianuarie 2014.

Oficiali ai CSM au explicat că Adrian Bordea demisionează pentru a se putea alege, concomitent, preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului.

Adrian Bordea a fost ales în această funcţie la sfârşitul lunii februarie 2013, în timp ce preşedintele Consiliului, Oana Schmidt-Hăineală, pe 4 ianuarie 2013.

Alegerea vicepreşedintelui CSM, programată iniţial pe 4 ianuarie 2013, a fost amânată de mai multe ori.

Procedura a fost reluată după ce judecătorii Alina Ghica şi Cristi Danileţ şi-au retras candidaturile pentru această funcţie, în contextul în care majoritatea instanţelor din ţară votaseră pentru revocarea lor din funcţia de membru al CSM.

CSM are în componenţă 19 membri: nouă judecători şi cinci procurori aleşi de magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor şi validaţi de Senat, doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi trei membri de drept - ministrul Justiţiei, preşedintele ÎCCJ şi procurorul general al României. Mandatul membrilor aleşi este de şase ani, fără posibilitatea reînvestirii.

Consiliul este condus de un preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, care fac parte din secţii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Preşedintele şi vicepreşedintele CSM sunt votaţi dintre cei 14 membri aleşi, având dreptul să candideze doar cei nouă judecători şi cinci procurori aleşi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor. Nu pot candida la funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte membrii de drept ai CSM: preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procurorul general al României, ministrul Justiţiei şi reprezentanţii societăţii civile.

Conducerea CSM este aleasă prin votul membrilor plenului, iar dacă preşedintele este judecător, vicepreşedintele trebuie să fie procuror şi invers.

Cei care vor candida pentru şefia CSM trebuie să pregătească un proiect managerial pentru a-şi convinge colegii cu privire la viziunea pe care o au în legătură cu gestionarea competenţelor Consiliului şi rezolvarea aspectelor legate de resursele umane din sistemul judiciar şi proiectele aflate în derulare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ