Băsescu: CSM şi-a făcut treaba pe parcursul anului 2013, ceea ce justifică un bilanţ pozitiv

| 06 ian, 2014

Consiliul Superior al Magistraturii 'şi-a făcut treaba' pe parcursul anului 2013, ceea ce justifică un bilanţ pozitiv, a declarat preşedintele Traian Băsescu, luni, la CSM.

'În primul rând vreau să vă felicit. CSM-ul, chiar dacă la începutul anului a avut nişte momente chiar de criză, a reuşit să le depăşească şi şi-a făcut treaba pe parcursul anului, şi-a îndeplinit principalele misiuni, ceea ce justifică un raport pozitiv aş spune, un bilanţ pozitiv, un bilanţ care poate fi apreciat ca pozitiv', a declarat Traian Băsescu în plenul şedinţei CSM. 

Şeful statului a adăugat că doreşte ca 'nespecialist' să primească răspunsuri la anumite aspecte ce ţin de asigurarea bazei materiale şi umane în vederea aplicării corespunzătoare a Codului penal şi a Codului de procedură penală.

'Am şi eu câteva întrebări ca nespecialist, văzând dezbaterea publică în plină desfăşurare legată de intrarea în vigoare a noului Cod penal şi a Codului de procedură penală. În primul rând aş vrea să ştiu dacă este asigurată baza materială, a ceea ce înseamnă săli, resursă bugetară şi baza de personal, adică judecători şi procurori în număr suficient pentru aplicarea noului Cod penal', s-a adresat Traian Băsescu membrilor CSM. 

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a afirmat că în principiu este asigurată partea de resursă umană prin suplimentarea numărului de posturi şi că, pe de altă parte, Codul penal nu implică resurse atât de multe la nivel de infrastructură cum a fost nevoie în zona civilă.

'Este un proces uriaş intrarea în vigoare a noilor Coduri. (...)Vom putea vedea după un anumit interval de evaluare, aşa cum facem acum, la un an de zile, dacă este nevoie sau nu este nevoie de resursă în plus ', a declarat ministrul Justiţiei.

În completare, un alt membru al CSM, judecătorul Mircea Aron, a adăugat că o problemă de infrastructură ce ar trebui rezolvată este cea a sălilor de consiliu, o estimare în acest sens fiind de 1.000 de astfel de spaţii la nivelul întregului sistem judiciar. 

Traian Băsescu a luat act de existenţa acestei chestiuni, dar a adăugat că ea nu poate fi rezolvată decât în baza unei decizii politice şi că nu se poate angaja sub forma unei promisiuni pe acest subiect.

Preşedintele României a prezidat luni prima parte a şedinţei Consiliului Superior al Magistraturii în care s-a prezentat raportul de activitate al instituţiei pe anul 2013.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ