Cotroceniul a pierdut CSM

| 07 ian, 2014

Dacă ar fi să dăm crezare presei pro-Cotroceni, rezultatul votului de la CSM înseamnă practic pierderea unei pârghii de influenţă importantă de către Traian Băsescu.

Alegerile de luni pentru stabilirea noi conduceri a Consiliului Superior al Magistraturii au fost practic eclipsate de noua condamnare a lui Adrian Năstase în dosarul Zambaccian. Deşi votul de la CSM nu a avut încărcătura din anii anteriori, el marchează un moment important în ceea ce priveşte misiunea Consiliului de a asigura independenţa justiţiei din România.

Astfel, Adrian Bordea a fost ales cu 14 voturi pentru, 3 împotrivă şi o abţinere în funcţia de preşedinte al Consiliul Superior al Magistraturii pentru anul 2014. În funcţia de vicepreşedinte al Consiliului a fost ales procurorul Gheorghe Muscalu.

De la şedinţa care a precedat votul nu a lipsit preşedintele Băsescu, cel care a profitat de ocazie pentru a se angrena în câteva schimburi de replici cu Procurorul General al României, Tiberiu Niţu. “Independenţa magistraţilor este atâta câtă îşi ia fiecare magistrat. Domnule Procuror General, să ştiţi că o să vă mai sun dacă o să mai existe probleme de sistem. Nu o să vă sun pentru un dosar dar pentru probleme legate de sistem o să vă mai sun. Ştiţi unde v-aţi dus. Eu nu sunt bun numai să semnez prin decrete. Cred că eu v-am numit”, i-a transmis şeful statului lui Tiberiu Niţu.

De mustrările preşedintelui Băsescu nu a scăpat nici ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, căruia şeful statului i-a sugerat să ar fi oportună o amânare a intrării în vigoare a Codului penal şi a celui de procedură penală.

Desigur, intervenţiile lui Traian Băsescu nu au fost întâmplătoare. Ele au ilustrat maniera în care şeful statului a încercat să îşi păstreze influenţa asupra justiţiei. Dacă privim modul în care presa pro-Cotroceni se raportează la deznodământul alegerilor pentru conducerea CSM, se pare că Traian Băsescu a pierdut războiul privind controlul justiţiei. Mass-media apropiată de preşedinte a atacat virulent noua conducere a CSM, calificând-o drept anti-reformistă. Conform acuzelor formulate în presa pro-Băsescu, atât judecătorul Adrian Bordea, cât şi procurorul Gheorghe Muscalu, sunt reprezentanţii “vechii gărzi” din justiţie. Bogdan Gabor, candidat pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM şi considerat a fi reprezeantantul aripii reformiste din rândul magistraţilor, a pierdut la vot în faţa procurorului Muscalu.

Dacă ar fi să dăm crezare presei pro-Cotroceni, rezultatul votului de la CSM înseamnă practic pierderea unei pârghii de influenţă importantă de către Traian Băsescu. Este însă doar începutul sfârşitului. În mai puţin de un an de zile, actualul preşedinte va pierde şi fotoliul de la Cotroceni. Iar odată cu el se va prăbuşi un întreg sistem găunos şi care a adus românilor numai crize, tensiuni şi scandaluri. Toate acestea au generat instabilitate care a însemnat deteriorarea nivelului de trai al cetăţenilor şi măsuri de austeritate aberante. În acest piesaj, afirmaţia conform căreia finalul de mandat al preşedintelui Băsescu stă sub semnul derizoriului este mai legitimă ca niciodată.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ