Corina Creţu:Vom căuta noi căi pentru a creşte absorbţia de fonduri UE prin transferul de bune practici

| 22 oct, 2014

Identificarea de noi căi pentru a creşte absorbţia fondurilor europene de către statele membre, prin transferul de bune practici dinspre ţări precum Polonia şi Portugalia către state ca Romania şi Bulgaria, este una dintre priorităţile pe care şi le-a stabilit noul comisar european al României, Corina Creţu, pentru mandatul care începe la 1 noiembrie, conform unei declaraţii de presă date publicităţii miercuri de biroul de presă al PSD.

Corina Creţu se declară 'onorată şi recunoscătoare' pentru votul acordat miercuri de plenul Parlamentului European, care i-a încredinţat mandatul pentru politică regională în noua Comisie Europeană condusă de luxemburghezul Jean-Claude Juncker.

'Am trăit cea mai mare parte a vieţii mele într-o ţară care s-a bucurat de o creştere economică impresionantă graţie instrumentelor de pre-aderare ale UE. Am văzut cu ochii mei efectele pe care politicile de coeziune le au asupra vieţilor oamenilor obişnuiţi. Dar, odată cu criza, motoarele economice ale Europei au încetinit, discrepanţele economice dintre regiunile Europei au crescut şi acum trebuie să muncim de două ori mai mult pentru a readuce economia pe făgaşul său şi pentru a genera locurile de muncă atât de necesare în toate regiunile noastre', afirmă Corina Creţu în declaraţia citată.

Fosta eurodeputată din partea PSD dă asigurări că mandatul său nu va fi unul convenţional. 'Mi-am propus să facem reformă, nu doar să vorbim despre reformă. Schimbării de jos în sus eu vreau să-i răspundem cu o schimbare de sus în jos, începând de la cel mai înalt nivel', adaugă Creţu în textul citat.

Noul comisar european pentru politică regională a precizat că, în opinia sa, politica regională nu este un simplu transfer de fonduri de la regiunile mai dezvoltate către regiunile mai puţin dezvoltate. 'Politica regională înseamnă ca regiunile Europei să devină mai puternice, să ne ajutăm unii pe alţii, să învăţăm unii de la alţii, să ne dezvoltăm împreună într-o Europă mai puternică şi mai competitivă. În Uniune nu există state membre care doar plătesc, aşa cum nu există state membre care doar beneficiază', menţionează ea, subliniind că această politică 'win-win' este 'vitală pentru eforturile de integrare europeană şi pentru binele întregii Uniuni'.

Corina Creţu evocă trei priorităţi ale mandatului pentru care s-a angajat în faţa PE.

Prima dintre acestea ar fi o bună negociere a programelor operaţionale care vor determina investiţiile publice europene pentru următorii şapte ani, în special în acele regiuni şi ţări care au cel mai mult nevoie de ele. 

'Aceasta este cheia către ieşirea din criză pentru Uniune. Fondurile noastre sunt singurii bani noi pe care-i avem la dispoziţie pentru eforturile de investiţie atât de necesare în economia reală. Vreau să spun răspicat: calitatea programelor nu trebuie şi nu va fi compromisă - trebuie să fim siguri că ele au impact economic. Avem nevoie să traducem bunele intenţii bune din acordurile de parteneriat în realităţi operaţionale care pot aduce schimbare. Trebuie să ne asigurăm că proiectele sunt adoptate la timp, fără să compromitem calitatea lor', mai precizează ea.

În plus, afirmă noua responsabilă de politica regională a UE, 'vom căuta noi căi pentru a creşte absorbţia fondurilor europene de către statele membre prin transferul de bune practici dinspre state precum Polonia şi Portugalia către state ca România şi Bulgaria'. 

În al doilea rând, Corina Creţu menţionează printre priorităţi că îşi doreşte ca fiecare stat membru să folosească din plin instrumente financiare inovatoare, cum ar fi împrumuturile şi garanţiile în locul granturilor, pentru a putea finanţa mai multe proiecte, pentru a potenţa investiţiile private şi pentru a crea noi locuri de muncă. 

'Capacitatea instituţională şi buna guvernare stau la baza oricărui efort de dezvoltare reuşit. Convingerea mea este că acestea sunt mai importante decât banii şi sunt o precondiţie pentru ca politicile noastre să aibă succes. Iată de ce intenţionez să pun la dispoziţie toată asistenţa tehnică şi instituţională de care va fi nevoie pentru a facilita apariţia unor proiecte de calitate', dă asigurări Corina Creţu.

Nu în ultimul rând, ea atrage atenţia că este nevoie de simplificarea procedurilor şi a birocraţiei, cu păstrarea unei bune gestiuni administrative şi financiare şi a unei politici stricte de toleranţă zero pentru fraudă. 'Ştiu că este un obiectiv foarte dificil, dar nu mai vreau să aud că un IMM sau altul nu mai este interesat să obţină finanţările noastre pentru că i se par procedurile mult prea lungi, prea birocratice şi prea greoaie', subliniază Corina Creţu.

'Preşedintele Juncker a spus că există în Uniunea Europeană un al 29-lea Stat Membru, cel al şomerilor, majoritatea dintre ei oameni tineri, de care trebuie să fim cu toţii conştienţi în timpul acestui mandat. Vreau să îi asigur că la ei mă gândesc astăzi, când îmi suflec mânecile şi mă apuc de treabă', conchide noul comisar european pentru politică regională.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ