Crețu comisar – victorie politică majoră pentru stânga românească

| 07 sep, 2014

Corina Crețu reprezintă ceva complet nou, fiind vorba despre o persoană cu experință în afacerile europene și internaționale, dar care se bucură și de legitimitatea voturilor primite. De asemenea, nominalizarea ei în CE reprezintă o victorie și pentru PSD, care devine primul partid din România ce dă un comisar european în adevăratul sens al cuvântului.

Formarea viitoarei Comisii Europene conduse de fostul premier al Luxembourghului, Jean-Claude Juncker, și mai ales numele reprezentatului României și postul pe care acesta îl va ocupa a reprezintă încă o temă importantă de dezbatere atât la nivel intern cât și european. După mai multe zile de speculații și de informații pe surse, vineri a apărut prima știre oficială, și anume că președintele desemnat al PE a a acceptat nominalizarea eurodeputatei PSD Corina Creţu, deși încă nu se știe postul pe care aceasta îl va ocupa.

Pentru a înțelege însă importanța intrării Corinei Crețu în viitorul executiv comunitar, trebuie făcută o precizare în legătură cu dinamica împărțirii puterii de la Bruxelles. Deși Președintele Comisiei Europene provine din rândul unei familii politice din PE, în mod tradițional se consideră că CE este o instituție tehnocratică, care se ocupă mai degrabă de administrarea Uniunii. Astfel, în desemnarea membrilor CE se caută un echilibru între politicieni și tehnocrați.

Citește și: CORINA CREŢU COMISAR EUROPEAN. Echipa Iohannis-Băsescu-Blaga face orice pentru a bloca România


Până acum, cei doi comisari dați de România, adică Leonard Orban și Dacian Cioloș, au reprezentat mai degrabă componenta tehnocrată a conducerii Uniunii Europene, deseori criticată pentru spiritul de corp și pentru urmărirea propriilor interese. În schimb, Corina Crețu reprezintă ceva complet nou, fiind vorba despre o persoană cu experință în afacerile europene și internaționale, dar care se bucură și de legitimitatea voturilor primite. De asemenea, nominalizarea ei în CE reprezintă o victorie și pentru PSD, care devine primul partid din România ce dă un comisar european în adevăratul sens al cuvântului.

Din momentul în care a intrat în Parlamentul European, ascensiunea europarlamentarului PSD s-a datorat în primul rând calităţilor sale personale şi a experienţei în probleme internaţionale pe care o avea deja. De asemenea, atunci când discutăm despre nominalizarea Corinei Creţu în postura de comisar trebuie să avem în vedere că PSD a scos în alegerile pentru PE unul din cele mai bune rezultate din rândul partidelor afiliate S&D. Scorul de 37.6% obţinut de PSD în România nu a fost depăşit în rândul formaţiunilor social-democrate europene decât de Partidul Democrat din Italia, care a obţinut 40.81%. Astfel, nominalizarea unui comisar social-democrat din partea României reprezenta un lucru cât se poate de natural.

Citește și: CORINA CREŢU COMISAR EUROPEAN. Corina Creţu, pe lista oficială a lui Juncker cu viitorii comisari europeni


Trăgând linie, intrarea Corinei Crețu în Comisia Europeană se datorează în egală măsură calităților sale personale cât și faptului că după alegerile europarlamentare din luna mai Partidul Social Democrat din România a devenit o veritabilă forță atât în interiorul grupului S&D cât și în PE. Acest lucru s-a văzut pentru prima dată atunci când doamna Crețu a fost votată în funcția de vicepreședinte al PE, pentru prima dată când PSD-ul a obținut un post atât de important la Bruxelles.

Nominalizarea Corinei Crețu în Comisia Europeană reprezintă fără îndoială o victorie majoră pentru social-democrația românească, care demonstrează astfel că este una din cele mai importante forțe de stânga din Europa. Poziția PSD ar putea reprezenta de asemenea un avantaj și în ceea ce privește portofoliul pe care doamna Crețu îl va obține în final în CE, forța PSD-ului din PE urmând să reprezinte un atu pentru viitorul comisar român, care să compenseze eforturile lui Traian Băsescu și ale partidelor de dreapta de a sabota nominalizarea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
08 sep, 2014
ion
Mare victorie cu pupila lui Ilici???? Vai de capul vostru de vanduti pe doi lei !

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ