Cruciada anti-corupție din învățământ determină liderii de sindicat să reacționeze incorect

| 20 ian, 2014

Sindicatele din domeniul Educației trec printr-o perioadă foarte dificilă zilele acestea datorită scandalurilor de corupție care implică mai multe cadre didactice de la unități de învățământ din București și din țară.

Cruciada anti-corupție declanșată de Ministerul Educației Naționale i-a lăsat pe liderii sindicali în offsaid – aceștia nu le pot lua apărarea profesorilor cercetați, dar caută un țap ispășitor pentru a evita acuzațiile la adresa lor.

Soluția găsită de FSE "Spiru Haret" și de “Alma Mater” este de a muta atenția pe argumentele privind finanțarea educației. Dar ceea ce ar trebui să se întrebe Marius Nistor și Anton Hadăr este – salariile mici sunt oare o scuză pentru profesori să încalce legea, să amenințe părinții pentru a-i determina să “cotizeze” în propriile buzunare?

Din fericire, prin noul Cod de etică și prin corecțiile legislative ce urmează a fi gata în perioada următoare, este continuată lupta împotriva corupției din sistemul de învățământ pentru a fi creată posibilitatea unei gestiuni mai bune a situațiilor când este necesară eliminarea unor cadre didactice din sistem și pentru prevenirea practicilor abuzive de solicitare a banilor de la părinții elevilor.

Ministrul Educației, Remus Pricopie, intenționează să realizeze mai multe clarificări legislative în domeniul educației în perioada următoare, care să impună reguli mai clare privind prevenirea și combaterea faptelor de corupție sau abuz și care să inspire cadrelor didactice și profesorilor un simt al corectitudinii și un argument definitiv al faptului că astfel de practici „balcanice“ sunt sortite eșecului.

În ultima vreme, sistemul de învătământ românesc s-a confruntat cu mai multe probleme cauzate în principal de cadrele didactice care au lăsat în urmă valorile și principiile morale pentru a obține câștiguri materiale de pe urma elevilor. Scandalurile recente provocate atât la scoala nr. 10 „Maria Rosetti“ , cât și la Colegiul Economic „Costin Kirițescu” din București, sunt dovada unor practici abuzive din partea unor profesori corupți.

Totuși, problemele cauzate de funcțonarea ilegală a fondului școlii, a meditațiilor și cele privind vânzarea de cărți și auxiliare de către cadrele didactice, la insistențele editurilor, urmează a fi soluționate prin noile completări legislative pregătite de Ministrul Educației.

De exemplu, fondul școlii este un demers ilegal în sistemul educațional în măsura în care banii sunt colectați de profesori sau directori. Din păcate, majoritatea unițăților de învătământ funcționează cu ajutorul unor contribuții directe din partea părinților, care nu apar în documentele oficiale. Ministrul Remus Pricopie a avut recent o reacție dură pe acest subiect, calificând procedura drept inadmisibilă și subliniind faptul că ca banii colectați din fonduri să se realizeze doar prin intermediul Asociațiilor de Părinți și pe bază de chitanță.

Totodată, problema vânzării de cărți și auxiliare în unitățile de învățământ, demers ce este susținut de unele edituri care vor să facă din profesori simpli vânzători, se află tot în afara legii, fiind catalogată drept o acțiune de fraudă ce susține evaziune fiscală.

Prin urmare, Noul Cod de Etică propus de Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, duce la începutul unei perioade de curățare a unităților de învătământ prin introducerea de anticorpi ce sprijină lupta împotriva cazurilor de corupție și fraudă. Este oare posibil să asistăm la extinderea aceastei practici și în domeniul Sănătății?

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ