Cum face presa de propagandă rău românilor din Diaspora

| 26 noi, 2014

După ce privaţii au fost asmuţiţi împotriva bugetarilor, săracii împotriva bogaţilor, tinerii împotriva bătrânilor, medicii împotriva profesorilor, iată că propaganda rămâne fidelă liniei dictate de la Cotroceni, promovând intens distincţia între românii din ţară şi cei aflaţi în afara graniţelor ei.

Exploatată în scop electoral, problema votului din diaspora continuă să fie exploatată politic. Ironia face însă că supralicitarea acestei teme aduce în final dezavantaje chiar celor care fac obiectul acestei discuţii, şi anume românii aflaţi în afara graniţelor. Jurnaliştii şi politicienii care continuă această propagandă nu conştientizează însă pericolul de segregare socială care planează asupra unei societăţi şi aşa divizate şi profund tulburate după ultimele alegeri.

Citeşte şi: S-a văzut în Parlament cât de mult le pasă celor din ACL de votul din Diaspora

Deşi a trecut mai bine de o săptămână de la încheierea alegerilor, o anumită parte a presei continuă să vorbească despre “eroismul” românilor care au votat în străinătate.

“Despre votul românilor din străinătate s-a scris mult, dar e bine să nu uităm ce s-a întâmplat acolo, în cele două zile tulburi de duminică. În spatele protestelor, la capătul cozilor de ore întregi, în mulţime şi printre organizatori s-au aflat români care şi-au făcut datoria ori au încercat să şi-o facă”, scrie un oarecare ziarist.

Fragmentul este însă reprezentantiv pentru modul în care anumiţi propagandişti au dorit să atribuie calitatea de “eroi” doar românilor care au votat în străinătate. Ce să înțelegem? Că cei care și-au exprimat voința politică și au mers la vot în România nu contează? Că nu și-au făcut datoria? Fluturat imediat după primul tur de scrutin, sloganul “fiţi eroi şi-n turul doi” a generat numeroase frustrări în rândul românilor aflaţi în ţară, în special în relaţia cu cei din Diaspora, în contextul în care s-a creat ideea conform căreia unii ar fi mai buni decât ceilalţi.

După ce privaţii au fost asmuţiţi împotriva bugetarilor, săracii împotriva bogaţilor, tinerii împotriva bătrânilor, medicii împotriva profesorilor, iată că propaganda rămâne fidelă liniei dictate de la Cotroceni, promovând intens distincţia între românii din ţară şi cei aflaţi în afara graniţelor ei.

Citeşte şi: Rareș Bogdan - un propagandist acoperit în presă

În contextul unei societăţi şi aşa extrem de polarizate după alegerile din 16 noiembrie, continuarea unei astfel de demers este mai mult decât unul nociv şi trebuie să înceteze. Propaganda sterilă trebuie înlocuită cu soluţii reale care să asigure respectarea dreptului constituţional al tuturor de a-şi exprima votul. Cel puţin aşa ar fi normal să se întâmple în România lucrului bine făcut care ne-a fost atât de mult promisă în această campanie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

7 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ