Cum funcţionează manipularea media. Studiu de caz: stalpul din drum

| 01 noi, 2013

Miercuri, în mass media a început să circule o ştire conform căreia pe centura Craiovei s-ar fi dat în folosinţă o porţiune de drum în mijlocul căreia ar fi fost uitat un stâlp de electricitate.

Ştirea spunea că stâlpul de medie tensiune era amplasat acolo anterior demarării proiectului de infrastructură rutieră şi că firma care a construit drumul nu a eliminat, din lipsă de fonduri, stâlpul înaintea începerii lucrărilor.

Iniţial, informaţia a apărut în presa locală din Craiova, a doua zi fiind preluată şi de presa centrală. Tot joi au venit şi lămuririle din partea CNADNR, care explica că respectiva situaţie nu reprezintă o soluţie tehnică acceptată şi că stâlpul va fi mutat înainte de turnarea celui de-al doilea strat de asfalt. Până ca acest răspuns oficial să fie dat publictăţii, presa centrală deja preluase şi retransmise informaţia în forma sa iniţială, aceea că în prezent circulația autovehiculelor s-ar fi deslășurat pe lângă stâlp. De asemenea, presa centrală a mai reuşit să adauge şi câteva elemente de ordin stilistic, cu scopul de a pune în evidenţă mesajul.

De exemplu, faptul că stâlpul se află la aproximativ 10 kilometri de Craiova este omis cu totul sau prezentat ca secundar. În schimb există multiple referinţe la oraşul Caracal. Astfel, un post de televiziune central începe relatarea ştirii cu următoarea frază: “La 40 de kilometri de Caracal, în Oltenia, un stâlp de tensiune se află chiar în mijlocul șoselei. Cei de la CNADNR spun că l-au lăsat acolo pentru că nu s-a plătit să fie luat de acolo”. De asemenea, un alt canal de televiziune aprecia că: ”La 40 de kilometri de Caracal, oltenii o facură iar de poveste”. Desigur, aceste precizări sunt legate de unele stereotipuri, apelul la stereotipii fiind unul din mecanismele principale pe care un exerciţiu de manipulare se bazează. Faptul că evenimentul s-a petrecut într-o zonă despre ai cărei locuitori circulă o multitudine de glume şi anecdote nu a reprezentat decât un element ce a fost folosit pentru a da credibilitate informaţiei.

Una dintre tehnicile clasice de manipulare presupune preluarea parţială a unei informaţii reale, adăugarea unor elemente neadevărate şi senzaţionale, accentuarea anumitor stereotipii şi livrarea ştirii către public. În plus, cu cât ştirea este preluată de mai multe canale media, cu atât ea capată mai multă legitimitate şi valoare de adevăr. Imaginea stâlpului din mijlocul drumului de lângă Caracal se înscrie, din acest punct de vedere, perfect în această categorie, exerciţiul de manipulare fiind evident.

Stâlpul de lângă Craiova este pe un drum aflat încă în şantier şi pe care lucrările nu sunt încheiate. Aceste elemente sunt precizate în comunicatul remis de CNADNR, dar, deşi le-a prezentat, mass media discută despre ele ca fiind secundare. În schimb, modul în care presa centrală a transmis ştirea poate reprezenta un caz de manual în ceea ce priveşte modul în care se realizează o manipulare gri. Ştirea în sine poate părea minoră, dar modul în care ea a fost rostogolită demonstrează, în cel mai bun caz, cam cât de profesionistă este mass media autohtonă, o concluzie extrem îngrijorătoare pentru noi toţi.

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO
h
11 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
09 dec, 2013
lucia
manipulare
Cum se manipuleaza prin presa ai invatat la scoala lui Felix. In rest,nimic. Mai studiaza !
16 dec, 2013
Doru
Manipulrea presei si prostia unui comentariu
Ce comentariu stupid! N-are nici o legatura cu textul sau cu stalpul. E ca si cum ti-as spune: ba, urat-o, nu vezi ca esti in afara subiectului?! Unde ai invatat sa te crezi desteapta?! Daca drumul nu a fost inca deschis iar santierul functioneaza ?!
05 dec, 2013
x ulescu
egzact
si acum ce vreti sa ii laudam ca au lasat stalpul acela in jumate?
doar in Romania poti sa vezi nesimtire sau idiotenie de genul acesta.
In nici o tara normala, cu ingineri normali si sefi de santier normali ca cap nu se intampla asa ceva si daca se intampla a doua zi se lasa cu sanctiuni pentru cei responsabili. Numai ca la noi nu se face nimic, ba mai mult se si fac de ras acesti asa zisi ministrii. Sova a afirmat la Pro TV in emisiunea dupa 20 de ani ca problema s-a rezolvat si ca are confirmarea din partea sefului CNADR, iar a doua zi cei de la Pro TV filmau acelasi stalp inca dainuind , asa cum dainuia prostia si nesimtirea in unii. Si cine a fost dat afara sau sanctionat? De ce un ministru se lasa mintit si nu ia nici o masura? De ce?!
29 noi, 2013
maty
Sova sa-l mute de acolo ...urgent....!
04 noi, 2013
Suciu
absurd
Electrica S.A. a dat un aviz de amplasament.Cei care au construit au avut DTAC in care exista acel aviz.Mai mare rusinea ...Este incalificabil!Se poate calcula ce suma s-ar aduna din salariile acelor incompetenti,derbedei "baieti destepti".Este incalificabil!Manipulare se poate numi daca se doreste ascunderea adevarului,deturnarea atentiei de la problema incompetntei .
03 dec, 2013
PETRE
PILE
ESTE O PRACTICA DE NUMIRE IN FUNCTIE DUPA DOSAR MAI CEVA CA PE TIMPUL DICTATURI, ASA APAR ANOMALI DE GENUL ACESTA
"COMPETENTA" CUVANT CARE TREBUI SCOS DIN LEXI,ESTE DEPASIT DE PRACTICILE ACTUALE
04 noi, 2013
Hac3r MIlitian Texan
Vai ce bine ca ne-ati luminat!!
Ca nu ne-am fi dat seama ce manipulati suntem! Alooo, eu am vazut un stalp in mijlocul drumului. Ce poate fi mai evident de atat? eu lucrez la drumuri??? ca sa stiu care e situatia? Ei uite ce s-a descoperit... Mani-pula-rea media. SI voi din lipsa de subiecte , hai sa o preluati dar intr-un "alt fel" :)) Ba ce iti e si cu jurnalistica asta!!!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ