Cum s-a format Luna, satelitul natural al Pământului

| 09 iun, 2014

Oamenii de știință au descoperit noi indicii care arată că Luna, satelitul natural al Pământului, s-a format în urma unei ciocniri dintre un corp ceresc de mărimea planetei Marte și Pământ, în urmă cu mai multe miliarde de ani, relatează BBC.

În cadrul cercetării s-a stabilit că analiza unor roci lunare aduse înapoi de astronauții Apollo prezintă urme din „planeta” numită Theia. Cercetătorii susțin că descoperirea lor confirmă teoria potrivit căreia Luna s-a creat în urma unei coliziuni. Studiul a fost publicat în revista „Science”.

Teoria acceptată începând din anii '80 cu privire la formarea Lunii este că satelitul natural al Pământului s-a format în urma ciocnirii dintre Pământ și Theia, acum 4,5 miliarde de ani.

Theia a fost numită astfel după o zeiță din mitologia greacă (mama zeiței Selene, zeița Lunii). Se crede că planeta Theia s-a dezintegrat la impact, iar resturile rezultate s-au amestecat cu cele venite de pe Pământ, formând Luna.

„Unii sugerau că acea coliziune nici nu a avut loc”

Această explicație pentru formarea Lunii rezulta și din simulările pe calculator, însă principalul neajuns al teoriei era că nimeni nu găsise nicio dovadă a existenței planetei Theia în mostrele de sol aduse de pe Lună. Analizele anterioare arătaseră că rocile lunare își au originea, în întregime, pe Pământ, în vreme ce simulările pe calculator arătau că Luna trebuie să se fi format, în cea mai mare parte, din Theia.

Acum, o analiză mai rafinată a unor roci de pe Lună a descoperit indicii că materia în cauză are o origine extraterestră.

„Se ajunsese într-un punct în care unii sugerau că acea coliziune nici nu a avut loc. Dar acum am descoperit mici diferențe între Pământ și Lună. Acestea cofirmă ipoteza uriașului impact”, a declarat cercetătorul care a condus studiul, Daniel Herwartz, de la Universitatea din Goettingen, din Germania.

Herwartz a măsura diferența dintre compoziția izotopică de oxigen conținută de roci de pe Pământ și în cea conținută de roci lunare.

Pe de altă parte, resturile din Theia au o compoziție destul de asemănătoare Pământului, iar unii cercetători consideră că diferențele mici ar putea fi explicate prin materia absorbită de Pământ după formarea Lunii. O altă posibilitate este că Theia s-a format foarte aproape de Pământ, iar din acest motiv a avut o compoziție similară.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ