Cum s-a votat arestarea Elenei Udrea: cu majoritatea deputaţilor prezenţi. STENOGRAME

| 25 mar, 17:20

Una dintre cererile de încuviinţare a arestării Elenei Udrea, votată în Camera Deputaţilor pe 23 februarie, a fost adoptată cu majoritatea celor prezenţi, pentru că majoritatea deputaţilor nu era întrunită. Acest lucru a fost consemnat în procesul-verbal al şedinţei.

Cererea procurorilor de încuviinţare a arestării Elenei Udrea a fost supusă dezbaterii şi votului pe 23 februarie. Trebuie menţionat că au fost mai multe astfel de cereri venite de la Parchet, însă ele au fost discutate şi votate separat.

Una dintre ele a fost adoptată cu 170 de voturi în favoarea cererii de arestare, ceea ce a reprezentat majoritatea deputaîilor prezenţi la vot (325), nu majoritatea deputaţilor aleşi (396). Acest lucru s-a consemnat în procesul verbal, după ce s-a făcut prezenţa:

"Numărul total al deputaţilor - 396; numărul deputaţilor prezenţi - 325; număr total de voturi exprimate - 301; număr de voturi anulate - 13; număr de voturi valabil exprimate - 288, din care: voturi pentru - 170, voturi contra - 118.

Potrivit art.76 alin.(2) din Constituţia României, republicată, şi art.195 alin.(8) din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, hotărârea se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi."

Citeşte şi: Judecător CCR: Senatul a greşit în cazul Dan Şova. Constituţia e clară ca lumina zilei

Redăm în continuare fragmentul din stenograma şedinţei din 23 februarie, citit de deputatul Cătălin Marian Rădulescu:

"Proces-verbal referitor la rezultatul votului exprimat de deputaţi asupra Proiectului de Hotărâre privind încuviinţarea arestării preventive a doamnei deputat Udrea Elena Gabriela.

Comisia de numărare şi validare a voturilor, procedând la verificarea şi numărarea voturilor exprimate de deputaţi, prin vot secret cu bile, asupra Proiectului de Hotărâre privind încuviinţarea arestării preventive a doamnei deputat Udrea Elena Gabriela, a constatat următoarele: numărul total al deputaţilor - 396; numărul deputaţilor prezenţi - 325; număr total de voturi exprimate - 301; număr de voturi anulate - 13; număr de voturi valabil exprimate - 288, din care: voturi pentru - 170, voturi contra - 118.

Potrivit art.76 alin.(2) din Constituţia României, republicată, şi art.195 alin.(8) din Regulamentul Camerei Deputaţilor, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, hotărârea se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi.

Având în vedere că, din totalul de 396 de deputaţi, au fost prezenţi 325, din care 170 au votat pentru, se constată că a fost adoptată Hotărârea privind încuviinţarea arestării preventive a doamnei deputat Udrea Elena Gabriela."

Pe lângă Constituţie, există şi o decizie din 2008 a Curţii Constituţionale, care a dizolvat un articol din Regulamentul Senatului, care stipula că hotărârile se iau cu majoritatea senatorilor, argumentând chiar cu Constituţia, care la art. 76 arată că "Legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră".

Citeşte şi: Acelaşi vot, interpretări diferite în cazurile Şova şi Udrea. Unul e liber, celălalt în arest

În cazul votului de miercuri pentru arestarea lui Dan Şova, 79 de voturi au fost în favoarea solicitării DNA de arestare, din totalul de 151 de voturi exprimate, iar 67 împotrivă. Cinci voturi au fost anulate. Deci, majoritatea celor prezenţi s-a exprimat în favoarea încuviinţării arestării lui Şova, dacă luăm în calcul numărul de senatori prezenţi (151).

Senatorii au luat însă în calcul numărul total de senatori, 176, şi au decis că nu s-a întrunit majoritatea (minimum 89) pentru încuviinţarea arestării lui Şova.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ