Acelaşi vot, interpretări diferite în cazurile Şova şi Udrea. Unul e liber, celălalt în arest

| 25 mar, 15:33

PNL, prin vocea co-preşedintelui Alina Gorghiu, acuză votul de azi din Senat în cazul lui Dan Şova şi susţine că, potrivit unei decizii mai vechi a Curţii Constituţionale, senatorii au votat pentru încuviinţarea arestării lui Şova. Hotărârile Parlamentului se iau cu majoritatea celor prezenţi, nu cu majoritatea membrilor camerei respective, afirmă Alina Gorghiu.

Alina Gorghiu: "Analizăm în cel mai scurt timp soluţia şi pârghiile contestării la Curtea Constituţională a votului în cazul Dan Şova cu privire la interpretarea dată numărului de voturi necesar pentru ridicarea imunităţii senatorului PSD. Avem în vedere jurisprudenţa Curţii Constituţionale care stabileşte că hotărârile Senatului sau ale Camerei Deputaţilor se aprobă cu majoritatea parlamentarilor prezenţi", se arată într-un comunicat de presă semnat de Alina Gorghiu.

Citeşte şi: Buna şi Reaua Vestire: Dan Şova scapă de arest, Darius Vâlcov poate fi arestat

În cazul votului pentru Dan Şova, 79 de voturi au fost în favoarea solicitării DNA de arestare, din totalul de 151 de voturi exprimate, iar 67 împotrivă. Cinci voturi au fost anulate. Deci, majoritatea celor prezenţi s-a exprimat în favoarea încuviinţării arestării lui Şova, dacă luăm în calcul numărul de senatori prezenţi (151).

Senatorii au luat însă în calcul numărul total de senatori, 176, şi au decis că nu s-a întrunit majoritatea (minimum 89) pentru încuviinţarea arestării lui Şova.

La Darius Vâlcov au fost 97 de voturi în favoarea arestării, deci majoritar în orice situaţie.

În cazul votului prin care s-a încuviinţat arestarea Elenei Udrea, s-a înregistrat aceeaşi situaţie, însă interpretarea a fost inversă. Elena Udrea a ajuns în arest după votul favorabil din Camera Deputaţilor. Numai că au fost 170 de voturi în favoarea arestării, ceea ce a reprezentat majoritatea membrilor prezenţi în Cameră în acea zi, nu majoritatea Camerei Deputaţilor (199).

"Reamintim faptul că Elena Udrea este în arest în dosarul „Gala Bute” deşi Camera Deputaţilor a făcut acelaşi lucru ca în cazul lui Dan Şova: au fost doar 170 de voturi în favoarea arestării din necesarul de 199 pentru o majoritate calificată invocată acum. Avocaţii au invocat atunci această situaţie, dar s-a trecut foarte uşor pentru că era vorba de „duşmanul poporului”, a scris pe Facebook echipa de comunicare a Elenei Udrea.

Citeşte şi: Elena Udrea, reacţie ACIDĂ după ce Şova a fost salvat în Senat

În 2008, Curtea Constituţională a fost sesizată privind neconstituţionalitatea unui articol din Regulamentul Senatului, care stipula că hotărârile Senatului "se adoptă cu votul majorităţii senatorilor". CCR a arătat că, potrivit art. 76 din Constituţie, "Legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră", astfel că a declarat neconstituţional articolul din Regulamentul Senatului.

Alina Gorghiu îi acuză pe social-democraţi că îşi protejează corupţii de consecinţele legale ale faptelor lor. "Ceea ce s-a întâmplat, astăzi, este o sfidare a românilor, a justiției, a statului de drept. Astăzi, PSD și Victor Ponta au orchestrat, în dispreț total față de cetățenii României, o piesă nouă, de natură procedurală, cu aceeași intenție: blocarea justiției. E încă o lecţie prin care Victor Ponta ne arată că nu vom fi niciodată, nici noi, nici românii, egalii PSD", susţine Gorghiu, potrivit RomâniaTV.

Citeşte şi: ȘOCANT! PNL încearcă să ASCUNDĂ implicarea Alinei Gorghiu în cazul Electrica!

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
25 mar, 15:37
Palada Pufosul
Sova era bomba atomica pentru Ciurel si Ponta
asa se salveaza si Oltenia si Romania Omenoasa ,dar oneroasa
da-le naibii de lingouri,ca se mai gasesc
hai PSD,jos Basescu

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ