Buna şi Reaua Vestire: Dan Şova scapă de arest, Darius Vâlcov poate fi arestat

| 25 mar, 12:40

La Senat a început, în jurul orei 12.00, votul cerut de procurori pentru reţinerea şi arestarea senatorilor Darius Vâlcov şi Dan Şova, acuzaţi de fapte de corupţie. În discursurile de apărare, ambii au invocat sărbătoarea religioasă a Bunei Verstiri, însă unul a cerut să fie trimis în faţa judecătorilor, iar celălalt a cerut să fie protejat de arest.

UPDATE. Senatorii au votat împotriva arestării lui Dan Şova, potrivit RomâniaTV.

Din totalul de 151 de voturi exprimate, 79 de voturi au fost în favoarea solicitării iar 67 împotrivă. Cinci voturi au fost anulate. Votul a fost secret, cu bile.

Darius Vâlcov poate fi arestat, au stabilit senatorii prin vot.

Senatul a adoptat hotărârea cu 97 de voturi pentru, 48 împotrivă şi 5 anulate. Votul a fost, de asemenea, secret cu bile.

După aflarea rezultatului votului, Dan Şova s-a arătat mulţumit: "Un proces se desfăşoară în instanţă, aştept să trimită cineva dosarul în instanţă".

El susţine că votul Senatului nu împiedică actul de justiţie: "(Votul - n.r.) nu a întrerupt justiţia, pentru că justiţia nu se face prin arestări, ci prin judecată".

Citeşte şi: INCREDIBIL! Dan Şova, miruit în plen de un senator FOTO

Dan Şova a declarat miercuri, în plen, că nicio probă de la dosarul în care se cere încuviinţarea reţinerii şi arestării sale preventive nu indică acuzaţiile care i se aduc în calitate de avocat.

"Am început această zi într-un mod foarte plăcut, împreună cu câţiva colegi, la grupul de rugăciune, pentru că este Buna Vestire. Şi vreau, în primul rând, să vă fac o urare: Dumnezeu să fie cu fiecare dintre noi şi să se facă aşa cum o Să vrea. Am fost întotdeauna foarte onorat să vorbesc de la aceasta tribună şi astăzi la fel, deşi este un moment evident delicat. În privinţa mea a fost formulată o cerere pentru reţinere şi arestare pentru o presupusă faptă de complicitate morală la abuz în serviciu. Complicitatea morală, în opinia celor care mă cercetează, ţine de faptul că eu în anul 2007 aş fi convins doi directori de la complexurile energetice Rovinari şi Turceni să încheie contracte de asistenţă juridică cu societatea în care eram şi eu asociat. Nu numai că nicio probă de la dosar nu indică acest lucru, dar toate probele de la dosar indică contrariul acestui lucru. (...) Sunt acuzat pentru o activitate de avocat avută înainte să intru în Senat", a afirmat Şova.

Potrivit acestuia, ultimul control al Gărzii Financiare, ordonat chiar de DNA din 2013, n-a găsit niciun fel de problemă. El a adăugat că nu este firesc să afle de la televizor că îi solicită cineva reţinerea şi arestarea fără a avea acces la dosar sau fără a fi întrebat despre aspectele în privinţa cărora este acuzat.

"De când a început acest dosar, alerg să-mi demonstrez nevinovăţia, deşi acest lucru e nefiresc. Dar vă rog, şi o spun cu demnitate, să-mi daţi posiblitatea ca prin votul dvs. de astăzi, respingând cererea DNA, să mă pot apăra ca om liber. Şi vă garantez că peste doi, trei ani, când vom avea soluţia definitivă în acest dosar, veţi constata că nu aţi greşit", a spus mai Dan Şova în plenul Senatului.

Citeşte şi: Dan Şova a surprins în Parlament. Declaraţia cu care o trage în jos pe Alina Gorghiu

În schimb, senatorul PSD Darius Vâlcov le-a solicitat, miercuri, colegilor parlamentari să dea un vot favorabil cererii DNA privind încuviinţarea reţinerii şi arestării sale preventive, spunând că altfel îşi dă demisia din Parlament.

El a precizat, în plenul Senatului, că a avut pregătit un discurs, dar a ales să-l susţină în faţa judecătorilor.

"Astăzi este Buna Vestire. Primim o veste bună: Codul fiscal, Codul de procedură fiscală vor fi aprobate azi în Guvern, vor veni la noi în Senat şi apoi în Camera Deputaţilor. De asta trebuie să ne ocupăm. În ceea ce priveşte speţa în cauză, de ceea ce eu sunt acuzat de către procurori, vă rog să lăsaţi justiţia să spună dacă eu trebuie să fiu reţinut sau arestat. De aceea, solicitarea mea este să daţi un vot 'da'. Fiind şi ziua mea, cred că este o rugăminte în plus, rugăminte pe care o fac de a nu mă pune în situaţia de a îmi da demisia din funcţia de senator pentru a ajunge în faţa instanţei", a declarat Vâlcov.

Citeşte şi: Ce îşi doreşte Darius Vâlcov de ziua lui, după audierea la DNA

Comisia juridică a Senatului a dat marţi un aviz negativ cu privire la solicitarea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive în cazul senatorului Darius Vâlcov în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă.

Potrivit DNA, în 2009, administratorul unei societăţi comerciale l-a contactat pe Vâlcov, în calitate de primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus ca, în schimbul oferirii sprijinului în influenţarea factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante, în vederea câştigării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, oraşele Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA), conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări.

Pe numele lui Darius Vâlcov mai există o cerere a DNA trimisă la Senat, în care Parchetul solicită încuviinţarea pentru urmărirea penală şi arestarea acestuia pentru fapte săvârşite ca ministru şi senator, şi anume, efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale.

Citeşte şi: ȘOCANT! PNL încearcă să ASCUNDĂ implicarea Alinei Gorghiu în cazul Electrica!

În raportul Comisiei juridice a Senatului se precizează că la întocmirea referatului în cazul lui Dan Şova procurorul a reţinut faptul că senatorului i s-a solicitat în data de 19 februarie 2015 predarea în original a proceselor-verbale ale Adunării Generale a Asociaţilor Societăţii Civile Avocaţii "Şova şi Asociaţii" din perioada 2005-2009, acesta prezentând DNA 11 procese-verbale solicitate, plus încă trei.

Potrivit sursei, cele 11 procese-verbale ar fi fost tehnoredactate la solicitarea lui Dan Şova "pe fondul scandalului mediatic apărut în presă cu privire la contractele de asistenţă juridică semnate cu complexele energetice Rovinari şi Turceni".

"Caracterul fals al celor 11 înscrisuri relevă întreprinderea de acţiuni de o gravitate deosebită din partea suspectului Şova Dan, activitate infracţională orientată în mod vădit în scopul obstrucţionării anchetei, fapt ce periclitează grav obiectivele de interes public ale urmăririi penale şi implicit ale înfăptuirii justiţiei penale în general. Procesele-verbale respective în privinţa cărora suspectul Şova Dan le-a alterat conţinutul reprezintă mijloace materiale de probă în procesul verbal. (...) Având în vedere starea de fapt relevată de probaţiunea administrată în ultima perioadă în sensul că Şova Dan a întreprins acţiuni grave şi concrete orientate direct împotriva bunei desfăşurări a procesului penal se impune cu necesitate ca în privinţa sa să fie luate măsuri preventive", se arată în referatul procurorilor, potrivit raportului Comisiei juridice.

Citeşte şi: Efectul discursului lui Dan Şova din Parlament. "Halucinant, am ascultat cutremurat"

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
25 mar, 14:26
~Se_Moa>
..In asteptarea Impartialitatii_!~
..>Ss>~.._Urgent_!..In atentia presedintelui Iohnnis Klaus~!!~...Cind sa respins cererea incuviintarii arestarii lui V. Vosganian domnia sa_sa aratat Extreeeem de iritat si vehement la adresa senatorilor cu precadere a celor din noul PNL_!~...In regula_!!..Acuma sa vedem_daca !, va avea aceiasi reactie la fel de promta-speram !, si in cazul respingerii cererii de arestare lui Danut Sova_!~...Apropos'~!!_Vadim a amintit cu doua sau 3 zile in urma ca Danut' l-ar fi sunat pe Victor Viorel si i-ar spus sa faca tot ce ii sta in putina si sa ii convinga pe colegii senatori din PSD in speta sa nu voteze pt. incuviintarea arestarii sale deoarece in caz contrar se va lasa cu victime colaterale, printre ele aflinduse inclusiv V~Viorel_!~..Si se pare ca acesta din urma a luat in serios avertismentul_!!!, prin urmare Danut' a scapat_!~,.._deocamdata_!...In fine_!...Dar repet ! Asteptam cu TOTII un punct de vedere chiar si neoficial al presed. Iohannis legat de respingerea cererii de arestare a lui D. Sova de catre Senatul Romaniei_!!...._Abia_Asteptam_~_~_....In zadar_?..._doamne_Fer'~!_.......
25 mar, 12:53
dan slugarescu
Dumnezeu si coruptii...
lingouri,tablouri,contracte cu statul...
Sova,Ponta,Valcov....trinomul penal
oare care dintre ei o sa faca primul denunt?
acela o sa scape...
Dumnezeu sa-l ajute
25 mar, 13:57
cantautor
judecatoare la CAP,la Udrea nu,la Sova,ba
Întrebată de jurnaliști cum trebuia să se ia decizia în Senat, pe baza Regulamentului Senatului sau pe baza Constituției, Jipa a spus: ”Mai lăsați-mă cu Constituția!”. De menționat că Jipa și-a depus candidatura pentru funcția de judecător al CCR, după demisia lui Toni Greblă.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ