Cum se pregătesc România și Europa de atacul de iarnă al Rusiei

| 15 sep, 2014

Tensiunea crescândă dintre Rusia și statele euro-atlantice a început să producă primele efecte vizibile pentru România. Vineri, 12 septembrie, grupul rus Gazprom a redus cu 5% exporturile de gaze naturale către România faţă de nivelul planificat, fără ca autorităţile de la Bucureşti să fie informate oficial.

La doar o zi după, Rusia a reluat exportul de gaze către țara noastră la volumul normal, însă, indiferent ce alte limitări se pregătesc sau nu pe viitor, semnalul a fost dat.

Întrebarea care se ridică imediat este cum se pregătește țara noastră pentru astfel de reduceri și cât de gata este să asigure siguranța energetică la iarnă, chiar dacă, momentan, aceste reduceri sunt absolut nesemnificative din punct de vedere cantitativ (volumul de 5% reținut de ruși în cursul zilei de vineri reprezintă 10.000 de metri cubi de gaze – o cantitate practic neglijabilă dacă o raportăm la producţia internă din această perioadă, care se ridică la 31 de milioane de metri cubi pe zi).

Citeşte şi: Victor Ponta: Cred că România trebuie să aibă propria energie, în aşa fel încât nimeni să nu ne poată şantaja

Răspunsul, cel puțin deocamdată, este destul de simplu: ne-am pregătit deja. Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a anunţat încă de ieri că nu sunt motive de îngrijorare și că nu există niciun risc, deoarece avem suficiente rezerve în depozite, iar compania Romgaz a produs deja mai mult decât era programat.

„Nu se impune să luăm nicio măsură suplimentară celor pe care România le-a laut deja în ultimele luni pentru a preîntâmpina apariția unei probleme în aprovizionarea cu gaz natural a populației în lunile de iarnă”, a afirmat Răzvan Nicolescu după întâlnirea la care au participat reprezentanţi ai Petrom, Transgaz şi Romgaz.

Cu alte cuvinte, România nu trebuie deocamdată decât să se concentreze în continuare pe îndeplinirea obiectivului de a obține independența energetică, transformându-se în același timp într-un exemplu pentru celelalte state UE prin demostrarea faptului că nu trebuie să depindem de Rusia.

În ceea ce privește restul Europei, o bună parte dintre statele membre trebuie să acorde o atenție mai mare gestionării resurselor în perspectiva acestei ierni, în funcție de rezervele proprii de gaze și de acordurile în desfășurare cu Rusia. Este posibil ca întreaga Europă să aibă de-a face în viitorul apropiat cu un război al resurselor și al sancțiunilor economice, iar fiecare pas strategic va trebui atent gândit din perspectiva repercusiunilor Rusiei asupra industriilor și oamenilor de rând.

Citeşte şi: Ofensiva GAZPROM. Lovitură DURĂ aplicată de Rusia unei țări europene

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
09 oct, 2014
technicu
gaz putin no problem
Romania ar trebui sa incurajeze plitele pe INDUCTIE si sa interzica aragazele pe gaz natural din 2015 , lasand doar cele cu gpl. o plita pe inductie consuma la fel cu una pe gaz natural ca bani.La fel ar trebui incurajata arderea kerosenului in amestec cu apa in cet-uri impreuna cu japonezii
de la FUKAY SOUKEN (FUKAI EMULSION)
DE ASEMENEA AR TREBUI SCUTITA de impozit productia si vanzarea de placi polistiren mai groase de 8cm pt izolat fatade inclusiv executia.IN 5 ANI am scapat de VOLODEA

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ