CUM VOR VOTA partidele parlamentare la moţiunea de cenzură

| 12 iun, 08:57

Plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor dezbate vineri moţiunea de cenzură iniţiată de PNL, intitulată "Victor Ponta - demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu este o lozincă!", potrivit Agerpres.

Şedinţa comună a Parlamentului va începe la ora 10,00, fiind acordate 91 de minute în total pentru dezbaterea documentului, după cum au decis miercuri Birourile permanente reunite.

Pentru a fi adoptată, moţiunea trebuie să întrunească 278 de voturi "pentru".

* Iniţiatorii moţiunii de cenzură susţin că Executivul Ponta a încălcat Constituţia şi a săvârşit abuzuri "inimaginabile".

"Motivul fundamental pentru care considerăm că trebuie, acum, să retrageţi încrederea acestui Guvern este faptul că şi-a bătut joc de ceea ce este mai sfânt într-o democraţie", susţin semnatarii moţiunii de cenzură.

PNL acuză PSD că a blocat proiectul liberal privind votul prin corespondenţă.

"Domnule Ponta, aţi vrut să ajungeţi preşedintele României prin sabotarea deliberată a românilor din diaspora. E timpul să recunoaşteţi şi să părăsiţi puterea", completează liberalii.

Votul prin corespondenţă este necesar, iar acest sistem este o uzanţă pentru statele democratice, se arată în moţiunea de cenzură.

Liberalii critică Guvernul şi pentru neorganizarea alegerilor parţiale.

"Aceeaşi călcare în picioare a dreptului la vot de către Guvernul Ponta se produce în aceste zile, după ce justiţia a constatat 'excesul de putere' al Executivului. Victor Ponta refuză reprezentarea politică a câteva sute de mii de români. Domnule Ponta, de ce nu refuzaţi să primiţi la buget şi taxele sau impozitele pe care le plătesc aceşti oameni? 'Nu există taxare fără reprezentare' este o regulă de aur o democraţiei pe care dumneavoastră o ignoraţi cu bună ştiinţă", menţionează semnatarii moţiunii.

Miercuri, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a propus "resetarea" scenei politice prin organizarea de alegeri anticipate.

"Reconfigurarea clasei politice în ansamblu, reconfirmată de votul românilor, reprezintă un nou început în vederea depăşirii unei crize politice profunde, care riscă să întoarcă România într-un trecut de care am încercat să ne desprindem, cu mari eforturi, timp de 25 de ani. PNL consideră că acum este momentul ca forţele politice responsabile din Parlament să demonstreze românilor că sunt capabile să ia o decizie prin care cetăţeanul să fie pe primul loc şi, ca în orice democraţie sănătoasă, cetăţeanul să fie cel care decide viitorul României, la urne", se precizează într-o rezoluţie adoptată de liberali.

Citeste si: VICTOR PONTA, pentru Bloomberg: Coaliţia va rezista cu hotărâre

* De cealaltă parte, social-democraţii au anunţat că nu vor vota la moţiunea de cenzură.

"PSD nu va vota la moţiune. Este sarcina Opoziţiei să strângă voturile necesare. Mâine, în Parlament, la moţiunea de cenzură, este treaba Opoziţiei să îşi adune voturile pentru adoptarea acestui act politic. Noi, cei din PSD, nu vom vota, dar vom fi prezenţi la dezbatere din respect pentru Parlament. Opoziţia are răspunderea de a strânge voturile pentru moţiune. Opţiunea noastră e clară - acest demers al Opoziţiei nu poate fi luat în calcul. El este doar generator de haos şi instabilitate politică", a afirmat Rovana Plumb, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, într-un comunicat de presă.

* Şi preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, a declarat, joi, că parlamentarii formaţiunii nu îşi vor exercita, probabil, votul la moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Ponta, apreciind că Opoziţia este cea care va trebui să îşi arate forţa la urna de vot.

"Nu cred că ne ridicăm din bancă. E o procedură: prezent, nu votez. Cel care vrea să te dărâme trebuie să îşi arate forţa atunci, la urna de vot. (...) Sunt într-o coaliţie de guvernare, sunt un om serios, sunt un om care mi-am dat cuvântul şi cred că Guvernul României este un guvern bun, din care fac şi eu parte. E o problemă în primul rând de bun simţ să mergi cu echipa din care faci parte (...) şi la bine, şi la rău. Este important să te ţii de cuvânt, să fii serios. Mâine nu fac altceva decât ce am spus până acum", a afirmat Oprea, într-un interviu la "Adevărul".

* Parlamentarii Uniunii Democrate Maghiare din România vor fi prezenţi vineri, în sală, la dezbaterea moţiunii de cenzură iar fiecare va vota după conştiinţă, dar nu împotriva acestui demers antiguvernamental, după cum a afirmat zilele trecute preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

"Nu vom vota împotriva moţiunii de cenzură fiindcă suntem în Opoziţie. Avem o problemă în ceea ce priveşte subiectul principal al moţiunii, privind votul prin corespondenţă - este treaba Parlamentului, nu este treaba Guvernului. În ceea ce priveşte alegerile parţiale, într-adevăr aici Guvernul a greşit şi poate fi sancţionat. Vom fi prezenţi vineri în sală, vom spune acolo exact ce avem de spus faţă de moţiunea de cenzură, faţă de Guvernul Ponta şi, fiind vot secret, fiecare va vota după conştiinţă, dar nu împotriva moţiunii de cenzură", a afirmat Kelemen Hunor.

* Liderul grupului minorităţilor naţionale de la Camera Deputaţilor, Varujan Pambuccian, a declarat că deputaţii din grup vot vota "fiecare cum vrea".

"Va vota fiecare cum vrea. Nu ştiu însă dacă vor veni prea mulţi, pentru că o parte au plecat deja în teritoriu. Vă spun că miza este foarte mică, pentru că diferenţa (n.r.- dintre voturile Puterii şi cele ale Opoziţiei) este de 100 de voturi chiar şi fără noi", a spus Pambuccian.

Citeste si: ALINA GORGHIU, avertisment: "Mă aştept la o mineriadă parlamentară"

* Moţiunea iniţiată de liberali este susţinută de parlamentari Partidul Social Românesc. Preşedintele PSRO, senatorul Mircea Geoană, a anunţat încă din 3 iunie că a decis să susţină moţiunea de cenzură a PNL.

"Am decis să susţin moţiunea de cenzură împotriva Guvernului pentru un motiv foarte simplu: perpetuarea sultanatului lui Ponta reprezintă cea mai proastă variantă pentru ţară. Acelaşi guvern care a blocat în mod cinic dreptul românilor din străinătate să voteze în noiembrie 2014 recidivează. Modul în care Ponta şi camarila sa se raportează la votul prin corespondenţă şi la românii care trăiesc în afara graniţelor ţării arată clar că nu le pasă nici de viaţa, nici de părerea copiilor şi fraţilor noştri care îşi câştigă existenţa în străinătate. Mulţi dintre ei s-ar întoarce şi mâine acasă dacă ar avea condiţii decente de trai şi un loc de muncă prin care să-şi întreţină familiile. Dacă Victor Ponta ar fi pe jumătate preocupat de guvernare cum este de viitorul dlui Şova, poate că aceste deziderate ar fi în curs de rezolvare", a scris Geoană, pe pagina sa de socializare.

* Joi, un deputat de la PSD şi mai mulţi parlamentari neafiliaţi sau independenţi au susţinut că vor vota 'pentru' moţiunea de cenzură.

Deputatul tulcean PSD Marian Avram a explicat că a luat această decizie în semn de respect pentru drepturile fundamentale ale persoanelor care l-au ales.

Aceeaşi intenţie au anunţat deputaţii neafiliaţi Virgil Guran, Mihaela Stoica, Petru Movilă şi Romeo Rădulescu şi deputatul independent Viorel Ionel Blăjuţ.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
12 iun, 09:04
:uiza Popa
se aude ca PSD,UNPR si PC vor vota ca oile,in staul...
sau ca robotii fara baterie,in scaune
licenta poetica Ponta,din anii grei de opozitie
Progres Romania
ps:sunt curios,oaia singuratica Ghita,va iesi din staul?
12 iun, 10:15
Ciprian Stan
se aude,pe surse,ca oita singuratica si-a gasit ciobanul:Nicolicea
cine se aseamana,se aduna
Progres Romania

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ