Dă-i Doamne mintea de pe urmă. Băsescu a aprobat Memorandumul pentru semnarea acordului cu FMI

| 06 mar, 2014

Interesantă piruetă de 180 de grade executată perfect de Traian Băsescu, când stăm să ne gândim cât tam-tam a făcut preşedintele pe această temă. Pentru cei care poate au uitat, merită reamintite cel puţin ultimele două – trei luni de zile când Băsescu urla ca din gură de şarpe că nu va semna acest memorandum.

În sfârşit ! Traian Băsescu a găsit pe fundul paharului un strop de raţiune. Preşedintele a aprobat într-un final apoteotic Memorandumul pentru semnarea acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

După luni bune de tergiversiuni, în care preşedintele a ameninţat în repetate rânduri că nu-şi va pune semnătura pe documentul cu pricina, Băsescu a găsit de cuvință în final să aprobe memorandumul, punându-se astfel capăt unei poveşti care drena de prea mult timp.

“Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat miercuri, 5 martie, Memorandumul cu tema: a. Aprobarea rezultatului discuţiilor purtate în perioada 21 ianuarie — 4 februarie 2014 în cadrul misiunii comune de evaluare a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale aferente programului curent de asistenţă financiară de tip preventiv; b. Aprobarea semnării de către domnul Victor-Viorel Ponta, prim-ministru, împreună cu guvernatorul Băncii Naţionale a României, a Scrisorii de intenţie”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Anterior acestui comunicat, preşedintele s-a lăudat cu gestul său chiar la Palatul Cotroceni, în timp ce noii miniştri depuneau jurămintele de învestitură. Băsescu şi-a manifestat convingerea că măsurile prevăzute în acord “vor duce la creşterea competitivităţii României.”

Interesantă piruetă de 180 de grade executată perfect de Traian Băsescu, când stăm să ne gândim cât tam-tam a făcut preşedintele pe această temă. Pentru cei care poate au uitat, merită reamintite cel puţin ultimele două – trei luni de zile când Băsescu urla ca din gură de şarpe că nu va semna acest memorandum, dându-se de ceasul morţii atunci când auzea de introducerea accizei la carburant. O măsură pe care oricum Guvernul o amânase pentru luna aprilie şi care după toate calculele nu va fi resimţită de către oamenii de rând.

Băsescu a ignorat astfel în tot acest timp, rezultatele negocierilor dintre Guvern şi Fond, nesfiindu-se chiar să atace acest organism internaţional.

“Privind la ultima misiune a FMI din ţara noastră, ne-am recăpătat vechile obiceiuri. Imediat cum avem o mică creştere, începem să cheltuim mai mult şi mai mult, iar acest lucru pregăteşte România pentru o nouă criză”, declara Băsescu în luna ianuarie.

Mai mult, preşedintele a continuat să dea dovadă de iresponsabilitate politică, tratând o problema extrem de serioasă în notă clasică de băşcălie prezidenţială. Prezent la Cluj în luna februarie pentru o întâlnire cu membrii noului sau mai bine spus viitorului său partid, Mişcarea Populară, preşedintele a fost întrebat dacă va semna scrisoarea de intenţie cu FMI. Răspunsul lui Traian Băsescu a fost unul halucinant. ”Ponta visează frumos, asta i-a spus Medvedev la Soci”, a declarat atunci preşedintele printre hăhăielile obişnuite.

În aceste condiţii, trebuie să fim cu atât mai recunoscători domnului preşedinte pentru că a găsit mărinimia de a nu pune ţara într-o situaţie jenantă şi de a o arunca, înapoi, în criză.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
07 mar, 2014
goPonta4President
ca varsta, ai putea fi nepot al lui Gruia Stoica
ala cu CFR-ul...stii tu,ca esti analist economic
ce mai face el oare?
e la racoare?
"Dă-i Doamne mintea de pe urmă",cum s-a putut el gandi sa ia CFR-ul fara bani si sa-l dea la fier vechi...?si sa pacalim FMI-ul?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ