Dacă știți ce vor românii, veți și acționa în consecință, domnule Iohannis?

| 20 noi, 2014

Intrat în politica mare, Klaus Iohannis a proiectat în spațiul public imaginea unui om politic nou, integru și serios. De fiecare dată când își face apariția în fața presei, liberalul emite principii generaliste de guvernare ce dau impresia seriozității și profesionalismului. Însă, în ciuda câștigării alegerilor prezidențiale în baza acestei imagini, Klaus Iohannis rămâne să și demonstreze că înțelege prioritățile de pe agenda publică.

Într-un inverviu acordat website-ului Deutsche Welle, proaspătul președinte ales al României a dat propria interpretare mesajului pe care românii au dorit să îl transmită la alegerile de duminică. Întrebat de către jurnaliștii germani ce înseamnă „România lucrului bine făcut”, Klaus Iohannis a răspuns că acest slogan reflectă viziunea sa asupra unei țări prospere, unde fiecare își face treaba, legile sunt valabile pentru toată lumea iar politicienii și instituțiile servesc cetățeanul.

În ceea ce privește coabitarea cu un guvern de altă culoare politică, Klaus Iohannis a mai precizat că partidele politice trebuie să demonstreze prin decizii clare că au priceput mesajul ferm transmis de români pe 16 noiembrie. Președintele ales a declarat că un semnal în ceea ce privește buna colaborare cu actualul executiv îl reprezintă faptul că Parlamentul a respins Legea amnistiei și a ridicat imunitatea unor membri la cererea justiției.

Nimic mai adevărat, declarațiile liderului liberal sunt mai mult decât binevenite după o perioadă de zece ani în care Traian Băsescu a încercat să își impună voința asupra guvernelor, reușind în cele din urmă să genereze conflicte politice sterile. Cu toate acestea, în ciuda afirmațiilor binevoitoare față de actualul cabinet condus de Victor Ponta, câștigătorul competiției electorale pentru Cotroceni dă dovadă de ipocrizie. Imediat ce a fost anunțat câștigător al alegerilor prezidențiale, Klaus Iohannis s-a grăbit să afirme că dorește să schimbe configurația legislativului astfel încât noul PNL să preia puterea. „Există voci care spun că de ce nu cerem noi schimbarea de urgenţă a Guvernului. Ce dorim noi este o schimbare a puterii în România. Noi dorim să preluăm puterea, noi PNL. Nu mai există două partide, unul singur - PNL nou - care doreşte să preia puterea", a declarat Klaus Iohannis.

În contradicție cu afirmațiile făcute în presa străină, Klaus Iohannis și-a dovedit comportamentul fariseic, una declară în afara țării și alta face în realitate. De altfel, actualul președinte al PNL a avertizat încă dinainte de campania electorală că dorește instaurarea unui nou guvern prin formarea unei majorități parlamentare artificiale. Intențiile liderului liberal amintesc de practicile lui Traian Băsescu care a forțat în repetate rânduri formarea unor cabinete care să îi fie subordonate. Astfel, planurile președintelui ales de a forța alcătuirea unei majorități ilegitime reprezintă un început prost și nu vin decât să demonstreze că nu a înțeles nimic din mesajul transmis de români pe 16 noiembrie. Chiar dacă alegătorii l-au trimis la Cotroceni pentru următorii cinci ani, Klaus Iohannis trebuie să înțeleagă că românii își doresc o coabitare între șeful statului și executiv în interesul României. Alegătorii au decis în 2012, printr-o majoritate covârșitoare configurația legislativului, iar proaspătul președinte ales nu se poate împotrivi voinței populare. Singurii în măsură să schimbe actualul guvern sunt românii care vor decide în 2016 cărei formațiuni politice îi acordă dreptul de a forma viitorul Executiv.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
21 noi, 2014
dorinteodor
johannis pare plopist....
johannis vorbeste de respectarea legilor dar nu pricepe ca legile ar putea fi gresit facute (cu sau fara intentie) sau interpretabile. avem de exemplu situatia unui primar care a semnat o chestie ilegala. ceea ce a semnat a trecut cu bine de compartimentul juridic si economic (unde eventual s-au facut ilegalitati) iar primarul a semnat pentru ca serviciile specializate au considerat ca totul este legal. este evident ca legalitatea nu poate fi stabilita de primar deoarece el are un serviciu specializat in chestiuni legale iar primarul nu poate sa aiba competenta unui serviciu specializat. legea actuala il implica pe primar desi bunul simt spune ca el nu este vinovat. respectarea legii in aceste conditii duce la o nedreptate.... johannis ar trebui sa inceapa cu inceputul nu cu considerarea ca legile trebuie respectate orbeste.... avem unele situatii cind judecatorii au dat decizii invalidate de CEDO . dar, in unele situatii deciziile judecatorilor au fost in conformitate cu legea din romania si ei nu puteau da alte decizii. nu judecatorii sint deci vinovati in astfel de cazuri...cum ziceam, johannis pare plopist rau de tot. el se crede in germania nu in romania aflata inca in tranzitie...
21 noi, 2014
Sociologul Vesel
preluare Puterea
Ţineţi-vă bine! Bogdan Teodorescu a fost plătit de PSD pentru prestaţia sa cu 2,8 (două virgulă opt) milioane de euro...!!! Bursa Zvonurilor consideră că omul, acest maestru Mateuţ al strategiilor electorale, şi-a meritat banii. Să-i pape sănătos, că a reuşit performanţa să-i îngroape foarte adânc pe pesedişti. Treaba nasoală va fi când procurorii se vor interesa de unde a plătit PSD purcoiul ăsta de euroi… Dar să avem răbdare, DNA trăieşte!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ