Dacia nu pleacă. Ford se extinde. Băsescu bate câmpii

| 18 feb, 2014

Plecarea Dacia ar reprezenta o catastrofă pentru economia României, dar avertizarea prezidenţială are o problemă, din moment ce conducerea Renault a infirmat un asemenea scenariu. Mai mult, în contextul în care vânzările Dacia au crescut în ultimele luni, ne putem aştepta chiar la o majorare a numărului de automobile care ies pe poarta fabricii de la Mioveni.

În lupta sa cu premierul Victor Ponta, preşedintele Traian Băsescu se agaţă de orice subiect, deşi în majoritatea lor, argumentele liderului de la Cotroceni sunt nejustificate. În schimb, şeful statului încearcă în mod constat să trezească temerile românilor pentru a le utliza împotriva liderului unui executiv care până acum a avut performanţe economice notabile.

Una din temele favorite ale preşedintelui Băsescu este şi se referă la presupusa mutare a fabricii Dacia-Renault de la Mioveni şi a aşa-zisului transfer al producţiei de maşini din România. Desigur, alegerea preşedintelui este logică, dacă avem în vedere ponderea pe care producţia de automobile o are în formarea PIB-ului României şi al balanţei comerciale a ţării noastre. Plecarea Dacia ar reprezenta o catastrofă pentru economia României, dar avertizarea prezidenţială are o problemă, din moment ce conducerea Renault a infirmat un asemenea scenariu. Mai mult, în contextul în care vânzările Dacia au crescut în ultimele luni, ne putem aştepta chiar la o majorare a numărului de automobile care ies pe poarta fabricii de la Mioveni.

O altă ştire importantă pentru dezvoltarea sectorului industrial din România îl constituie şi informaţia publicată luni de ziarul german Bild, care susţine că începând cu 2017 grupul american Ford va transfera de la Köln la Craiova o parte a producţiei modelului Fiesta. Mişcarea face parte din strategia companiei de a reduce costurile, pe fondul pierderilor masive înregistrate de operaţiunile europene ale producătorului american, transferul urmând să afecteze aproximativ 1.000 de angajaţi ai fabricii germane.

În prezent, Ford produce la Craiova modelul B-Max şi motoare pe benzină EcoBoost de 1,0 litri şi 1,5 litri, acesta din urmă echipând modele produse în America de Nord şi Asia. Extinderea operaţiunilor înseamnă că România va juca un rol şi mai important în strategia gigantului american de a creşte ponderea sectorului maşinilor mici în vânzările globale ale companiei. Din acest punct de vedere, austeritatea celor de la Ford reprezintă un plus pentru ţara noastră, din moment ce extinderea producţiei de la Craiova se va vedea în primul rând în creşterea economică a României.

Toate aceste informaţii conturează un tablou diferit de cel pe care Traian Băsescu încearcă cu atâta migală să îl inducă în percepţia românilor. Faptul că două companii auto de mărimea Reanult şi Ford sunt încă interesate de continuarea şi extinderea producţiei industriale în ţara noastră reprezintă un avantaj pentru economia românească. Dincolo de beneficiile directe, faptul că în România operează doi giganţi auto înseamnă un plus de încredere pentru economia naţională. De asemenea, producţia de automobile reprezintă o activitate industrială integrată, în care nu vorbim doar de asamblarea finală, ci şi de producţia de piese şi sub-ansamble. Odată construită această reţea, niciun producător nu are interesul de a o părăsi.
Desigur, toate aceste argumente nu au nicio valoare în ochii lui Traian Băsescu, interesat doar de a realiza atacuri gratuite la adresa Executivului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 feb, 2014
cantautor
usl se rupe...?
majoritatea se restrange...?
Basescu:"asta-i pofta ce-am poftit"....?
19 feb, 2014
Elena Constantin-ziarist
evident ca Basescu a declarat altceva...
si-a manifestat ingrijorarea ca in lipsa infrastructurii rutiere ,francezii ar putea pleca...
eu stiu treaba asta..
insa sunt platita sa afirm contrariul..
sa ma ierte parintii..
hai USD...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ