UPDATE Şeful ASF, Dan Radu Ruşanu, urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu

| 21 feb, 2014

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) anunţă că procurorii au extins urmărirea penală în dosarul Carpatica - ASF şi faţă de preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Dan Radu Ruşanu, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu.

UPDATE El este acuzat că a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de către Guvern, care să dea caracter normativ şi obligatoriu intereselor sale personale şi de grup.

Şefului ASF i s-au prezentat acuzaţiile şi calitatea procesuală, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod procedură penală, în dosarul penal privind suspiciuni de fapte de corupţie în legătură cu activitatea unei societăţi de asigurări.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri AGERPRES, din ordonanţa de extindere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii rezonabile potrivit cărora, în perioada mai - iunie 2013, inculpaţii Ilie Carabulea, Marian Mîrzac, Radu Mustăţea, împreună cu alte persoane, au constituit un grup infracţional organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni legate de protejarea intereselor financiare ale SC Carpatica SA.

În urma cercetărilor efectuate până în prezent au rezultat date cu privire şi la participarea altor persoane la activitatea infracţională care face obiectul cercetărilor prezentei cauze penale.

'Astfel, din aceeaşi ordonanţă de extindere rezultă că există date şi indicii rezonabile potrivit cărora, în cursul lunii decembrie 2013, suspectul Ruşanu a exercitat presiuni, în calitate de preşedinte al ASF, asupra mai multor societăţi de asigurări, urmărind şi reuşind impunerea inculpatului Mustăţea Radu la conducerea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (B.A.A.R.), (asociaţie profesională formată din toate societăţile de asigurări din România autorizate să practice asigurări de răspundere civilă auto obligatorii şi mandatate să elibereze documente de asigurare de răspunde civilă auto Carte verde)', susţine DNA.

Cunoscând că Mîrzac proteja interesele financiare ale Carpatica Asig, precizează sursa citată, şeful ASF a întreprins demersuri în vederea înlăturării din cadrul Consiliului ASF a suspectului Daniel Tudor, care deţinea funcţia de vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor şi în vederea înlocuirii acestuia cu Marian Mîrzac.

'În felul acesta, preşedintele ASF a acceptat implicit protejarea frauduloasă a intereselor Carpatica Asig. În acest context, suspectul Ruşanu a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de către Guvernul României, care să dea caracter normativ şi obligatoriu intereselor sale personale şi de grup. Astfel, acesta a întocmit, în fapt, proiectul ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG 93/2013, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ASF, precum şi pentru modificarea Legii 136/1995, privind asigurările şi reasigurările în România şi a avizat, în calitate de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat în şedinţa de guvern din 16.10.2013 şi publicat în Monitorul Oficial al României în 18.10.2013', se mai spune în comunicat.

UPDATE Dan Radu Ruşanu a stat aproximativ două ore la DNA, unde a fost audiat în dosarul Carpatica, în calitate de suspect, relatează RomaniaTv.net.

La ieşirea de la DNA, Ruşanu s-a declarat convins că a ajuns pe mâna procurorilor anticorupţie după ancheta în cazul firmei Astra Asigurări şi nu din cauza dosarului privind numărul de membri ai Consiliului de conducere. "Toţi cei nouă membri îndeplineau condiţiile de studii, vechime şi incompatibilităţi cu membrii parlamentului. FMI şi Comisia Europeană ne-au solicitat în mod expres modificarea numărului de membri ai consiliului de la 11 la 9 şi respectarea cu stricteţe a prevederilor privind experienţa, vechimea şi incompatibilitatea cu Parlamentul", a spus Ruşanu, care a precizat că va afla abia marţi dacă va fi sau nu pus sub învinuire.

"Cred că are legătură mai mult cu Astra decât cu Ordonanţa. Aţi văzut declaraţia lui Băsescu, care spune că pentru acţiunea nejustificată de la Astra va trebui să răspundă conducerea incompetentă a ASF. Vom vedea peste 3-4 săptămâni", a precizat Dan Radu Ruşanu.

Dan Radu Ruşanu are calitatea de suspect în dosarul Carpatica - ASF, procurorii având informaţii că a ştiut despre implicarea persoanelor din conducerea ASF în acţiunile de favorizare a firmei Carpatica Asig, patronată de Ilie Carabulea.

Surse judiciare citate de Agerpres susţin că Ruşanu este urmărit penal în legătură cu emiterea OUG privind ASF şi că a fost chemat la DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile - complicitate la abuz în serviciu şi sprijinire grup infracţional.

La intrarea în sediul DNA, Dan Radu Ruşanu nu a dorit să facă declaraţii.

Dan-Radu Ruşanu a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în jurul orei 9.30, fiind citat de anchetatori în dosarul "Carpatica.

În dosarul "Carpatica", omul de afaceri Ilie Carabulea, care controlează grupul Carpatica, şi Marian Mîrzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, sunt acuzaţi că, în mod fraudulos, în perioada mai - decembrie 2013, au reuşit să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de ASF faţă de societatea de asigurări.

În aceeaşi cauză, Laura Chiţoiu, soţia fostului ministru de Finanţe Daniel Chiţoiu, este urmărită penal din 28 ianuarie, pentru abuz contra intereselor publice, în calitate de director al Direcţiei Avizări din cadrul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF).

Dan Radu Ruşanu a anunţat marţi că Laura Chiţoiu s-a autosuspendat din funcţia de director al Direcţiei Avizări din cadrul ASF.

Laura Chiţoiu a fost în 14 februarie la DNA, procurorii aducându-i la cunoştinţă calitatea de suspect în dosarul "Carpatica", încadrare schimbată din cea de învinuit, în baza prevederilor din noile coduri penale.

"În intervalul 10-16.06.2013, Mârzac Marian a intervenit pe lângă Chiţoiu Laura Elena, director al Direcţiei Avizări din cadrul ASF, în vederea devansării interviului pentru ocuparea funcţiei de director general al SC Carpatica Asig SA de către numita Crudu Ina-Ana", conform documentelor procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Potrivit procurorilor, deşi interviul era stabilit pentru 10 iulie 2013, în urma demersurilor Laurei Chiţoiu, acesta a fost devansat pentru 19 iunie 2013.

De asemenea, pentru a se asigura de rezultatul favorabil în urma interviului susţinut de către Ina Crudu, Laura Chiţoiu ar fi modificat componenţa comisiei de examinare, asigurându-se că membrii care o vor examina pe Crudu nu îi vor pune întrebări incomode, facilitând acesteia ocuparea funcţiei de director general al SC Carpatica Asig SA".

"În acest fel, Chiţoiu Laura Elena şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, asigurându-i numitei Crudu Ina-Ana un folos nepatrimonial, lucru de natură să creeze o tulburare însemnată Autorităţii de Supraveghere Financiare, instituţie care este reglementată să vegheze asupra îndeplinirii condiţiilor legale de funcţionare de către societăţile de asigurări de pe teritoriul României, în vederea asigurării stabilităţii pieţei de asigurări", potrivit procurorilor.

Anchetatorii au stabilit că Marian Mîrzac a intervenit la Laura Chiţoiu nu doar pentru a schimba data interviului din 10 iulie în 19 iunie 2013, ci şi pentru ca aceasta din urmă să modifice structura comisiei de examinare, astfel încât persoanele desemnate să nu pună întrebări incomode şi să asigure rezultatul pozitiv al acestei examinări în cazul Inei Crudu.

În dosarul "Carpatica", Ilie Carabulea este cercetat penal pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, cumpărare de influenţă, în formă continuată, dare de mită, în formă continuată, folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la uz de fals.

Marian Mîrzac, fostul director general al Carpatica Asig şi membru neexecutiv în cadrul conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară, este acuzat de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, două infracţiuni de luare de mită, din care una în formă continuată, trafic de influenţă, în formă continuată, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice.

În 12 februarie, Marian Mîrzac a demisionat din funcţia de membru neexecutiv în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Radu Mustăţea, membru în CA al Carpatica Asig şi preşedintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România, este urmărit penal pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, complicitate la dare de mită, complicitate la luare de mită, complicitate la cumpărare de influenţă, toate trei în formă continuată, complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în vederea obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite şi uz de fals.

Ilie Carabulea şi Marian Mîrzac au fost arestaţi preventiv în 29 ianuarie, de Tribunalul Bucureşti. În cazul lui Radu Mustăţea, instanţa a dispus măsura interdicţiei de a părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile.

În acelaşi dosar este urmărit penal şi Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, funcţionar la Autoritatea de Supraveghere Financiară, care este acuzat de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un interes patrimonial sau nepatrimonial.

Potrivit anchetatorilor, în perioada mai - iunie 2013, Carabulea, Mîrzac şi Mustăţea, împreună cu alte persoane, au constituit o asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

"Prin iniţierea, respectiv, constituirea acestui grup infracţional, Carabulea Ilie şi Mîrzac Marian au reuşit, în mod fraudulos, în perioada mai - decembrie 2013, să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară faţă de societatea de asigurări deţinută şi controlată indirect de Carabulea Ilie, astfel încât să nu reiasă deficienţe grave. În acest scop, cei doi au recurs la cointeresarea financiară a mai multor funcţionari din cadrul ASF. Un alt obiectiv urmărit a fost acela de a menţine societatea, în mod fraudulos, pe o poziţie convenabilă în topul reclamaţiilor privind activitatea acesteia pe anul 2013 şi, implicit, creşterea artificială a gradului de încredere în raport cu potenţialii clienţi", au arătat anchetatorii.

Procurorii DNA au făcut, în 28 ianuarie, 17 percheziţii în Bucureşti şi Sibiu, în acest caz, inclusiv la sediul central al Carpatica Asig din Sibiu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ