Daniel Dăianu, Consiliul Fiscal: Trebuie crescute veniturile fiscale ale statului. E nevoie de voinţă politică

| 01 sep, 13:09

Daniel Dăianu, şeful Consiliului Fiscal, afirmă că, în contextul creşterii deficitului bugetar, Ministerul de Finanţe trebuie să crească veniturile fiscale ale statului şi spune că pentru asta este nevoie de voinţă politică şi învingerea unor "reţele de rezistenţă în societate".

Consiliul Fiscal consideră că România va avea un deficit de minim 7,5%, care ar putea ajunge chiar până la 8,6%, în acest an, în ciuda revenirii economice. Instituţia afirmă că „războiul cu COVID-19 nu este terminat”, fiind unul de uzură şi că pot exista „reînchideri” locale.

Consiliul Fiscal apreciază că România va înregistra o contracţie a economiei de 4 - 6% în acest an, precum estima şi în analiza anterioară, potrivit Adevarul.

Consiliul Fiscal este de părere că punctul de plecare al deficitului bugetar pentru anul 2021 ar fi de cel puţin 7,5% din PIB, chiar admiţând revenirea economiei previzionată de CNSP - creştere economică de 4,9% pentru anul 2021).

Citeşte şi Cu cât s-a împrumutat Ministerul Finanţelor în luna august

La aceasta cifră au contribuit nivelul înalt al deficitului structural şi măsurile deja adoptate (i.e. majorarea pensiilor şi a alocaţiilor pentru copii în cuantumul decis recent), consideră Consiliul Fiscal, chiar dacă măsurile de tip one-off implementate de România pentru susţinerea economiei (în cuantum de cca. 1,5-2% din PIB, posibil mai înalte) vor fi expirat şi nu vor mai afecta execuţia bugetară.

Majorarea punctului de pensie de 14% implică un efort bugetar de 3,6 miliarde lei în anul 2020 şi respectiv 10,92 miliarde lei în anul 2021.

Potrivit Consiliului Fiscal, majorarea cheltuielilor bugetare cu pensiile nu poate face abstracţie de situaţia bugetului general de cheltuieli, al cărui deficit primar si structural se plasează în prezent la niveluri foarte ridicate, ceea ce reclamă iniţierea unui proces de corecţie, ecartul faţă de pragul de 3% din PIB stabilit de procedura de deficit excesiv fiind însemnat.

Absorbţia resurselor europene din cadrul financiar multianual şi din Planul european de redresare, care cumulate ajung la aproximativ 80 mld. euro (din care trebuie dedusă contribuţia României la bugetul UE şi la Planul de redresare), vor reduce nevoia de finanţare de pe pieţele financiare şi vor susţine cererea şi oferta agregate interne, permiţând, astfel, o traiectorie de corecţie macroeconomică mai lină, compatibilă şi cu promovarea unei politici fiscale anti-ciclice pe termen scurt.

Citeşte şi Aproape toţi banii din veniturile bugetare sunt daţi de statul român pe pensii şi salariile din sectorul public

Consiliul Fiscal reiterează teza că este absolut necesară creşterea veniturilor fiscale (bugetare) pentru a face faţă unor crize viitoare, pentru a avea un buget public mai robust.

O absorbţie masivă de resurse europene din cadrul financiar multianual şi din Planul european de redresare va reduce nevoia de finanţare de pe pieţele financiare şi va susţine cererea şi oferta agregate interne, permiţând, astfel, o traiectorie de corecţie macroeconomică mai lină, afirmă Consiliul Fiscal, care arată că absorbţia de fonduri europene este o „bătălie pentru apa grea”, în anii ce vin.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ