Daniel Morar: Imunitatea preşedintelui are un caracter imperativ

| 09 dec, 2014

Judecătorul Curţii Constituţionale a României (CCR) Daniel Morar a precizat, marţi, în cadrul unei conferinţe pe tema consolidării statului de drept, că preşedintele ţării nu poate renunţa la imunitatea sa în condiţiile actualei Constituţii, deoarece aceasta 'are un caracter imperativ'.

'Imunitatea preşedintelui, spune CCR, are rolul de a-l proteja pe preşedinte de şicanele de zi cu zi, iar imunitatea are un caracter imperativ, neconstituind un drept subiectiv la care titularul poate renunţa atunci când apreciază el că ar fi oportun', a declarat Daniel Morar, la dezbaterea despre statul de drept şi drepturile electorale, organizată marţi, de Ziua Internaţională Anticorupţie.

El a amintit că legea prevede că preşedintele ţării poate fi cercetat numai pentru infracţiunea de înaltă trădare, la cererea Parlamentului.

'Pentru a evita prescrierea faptelor pentru care nu se poate ridica imunitatea, în Codul Penal apare un text nou care vorbeşte despre suspendarea cursului prescripţiei, iar preşedintele rămâne responsabil după expirarea mandatului', a mai precizat Morar.

El a participat marţi la conferinţa 'Consolidarea Statului de Drept într-un spaţiu al schimbării', eveniment moderat de expertul anticorupţie Laura Ştefan şi organizat de Expert Forum în parteneriat cu Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundaţiei Konrad Adenauer şi LiderJust.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ